Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

RADOJIČIĆ: O mojim akcijama na KiM NISAM OBAVESTIO vlasti u Beogradu

29.09.2023. 14:15 15:16
Piše:
Izvor: Youtube printscreen/ NOVA S

BEOGRAD: Potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić podneo je danas neopozivu ostaku na mesto potpredsednika te stranke. Kako se ističe u obraćanju javnosti koje je na konferenciji za novinare pročitao njegov advokat Goran Petronijević, Radoičić je zajedno sa svojim sunarodnicima  24. septembra došao na sever KiM u predelu sela Banjska, da bi, kako kaže, ohrabrio srpski narod sa tog područja u pružanju otpora teroru režima Aljbina Kurtija. 

"O ovome nisam obaveštavao nikoga iz struktura vlasti Republike Srbije, niti iz lokalnih političkih struktura sa severa Kosova i Metohije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć, jer smo već do tada imali različite stavove po pitanju dosadašnjih metoda otpora Kurtijevom teroru", ističe se u saopštenju.

On je obavestio "progonitelje srpskog naroda" da je obavio sve logističke pripreme za odbranu srpskog naroda i da to nema veze sa njegovim prethodnim političkim delovanjem.

"Obaveštavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do njegovih brojnih inostranih pomagača, da sam lično obavio sve logističke pripreme za odbranu našeg naroda od okupatora. Ovaj moj čin nije imao nikakav drugi karakter, niti nameru i nema nikakve veze sa mojim ranijim političkim angažmanom", naveo je Radojičić u saopštenju.

Kako je naveo, na taj potez se odlučio nakon što su izostali vidljivi rezultati povlačenja usled povinovanja političkim razlozima smirivanja situacije i prepuštanju zaštite srpskog naroda Kforu i međunarodnoj zajednici.

 "Međutim, ovako naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju i stvaranje uslova za pregovore, već kao slabost. Kao rezultat toga iz dana u dan su se pojačavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sever Kosmeta u vidu upucavanja, prebijanja civila, bezrazložnog hapšenja, demonstracije sile i zastrašivanja srpskog naroda", istakao je Radoičić i dodao da sve ove metode otpora nisu dovele do poboljšanja života srpskog naroda, već do pojačanja brutalnosti Kurtijevog režima.

Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije, i nasilno se od nas otima, a srpski narod se proganja sa konačnim ciljem da se KiM potpuno etnički očisti od Srba, upozorio je Radoičić.

"Zato smo bili primorani da pokušamo da zaustavio proganjanje srpskog naroda i zaštitimo živote naših porodica i naših sugrađana i istovremeno skrenemo pažnju i prištinskom režimu i međunarodnoj zajednici da ovakav Kurtijev teror srpski narod neće više da trpi", dodao je on u obraćanju javnosti.

Kako je istakao, spreman je da se u vezi sa ovim događajima odazove pozivu nadležnih organa Republike Srbije, naveo je Radoičić

Odgovarajući na pitanja novinara, punomoćnik Radoičića je rekao da ne zna šta je prethodilo akciji u selu Banjska, ali da postoje sumnje da  kosovski policajac nije stradao od metka, već od eksplozije koja "nije bila namenjena njemu, niti bilo kome drugom".

On je ocenio da problem samoorganizovanja i preuzimanja pravde u svoje ruke nije dobar, ali da je to očajnički potez koji je usledio nakon neaktivnosti Kfora i međunarodne zajednice u preduzimanju mera zaštite Srba na KiM.

"EU koja je garant primene Briselskog sporazume nije preduzela nijednu meru kojom bi naterala prištinske vlasti da primenjuju odredbe tog sporazuma", naveo je Petronijević.

Kako je dodao, dupli standardi koji se primenjuju na Kosovu i Metohiji doveli su do bezizlazne pozicije.

Takođe je naveo da nema saznanja da se protiv Radoičića i njegovih sunarodnika koji su učestvovali u akciji vodi postupak.

"Postoje  samo postupci u Prištini vezani za obdukciju poginulih i maltretiranja njegovih porodica", rekao je Petronijević, napominjući da smatra da nema osnova za vođenje postupka. 

Istakao je da vlasti privremenih prištinskih institucija nisu dozvolile stručnjacima iz Srbije niti Euleksa da prisustvuju obdukciji nastradalih Srba, što, kako je ocenio, jasno ukazuje da se nešto "ozbiljno prikriva".

"Neka saznanja idu ka tome da dvojica Srba nisu stradali na regularan način.... Jedan od njih naknadno nakon predaje streljan, a drugi overen. Tragovi toga mogu da se nađu analizom, ali prištinske vlasti to ne dozvoljavaju ni našim stručnjacima, ni Euleksu", naglasio je Petronijević.

Prema njegovom mišljenju, morala bi da se angažuje i država i međunarodna zajednica, jer na Kosovu i Metohiji "ima mnogo Milana Radoičića".

Punomoćnik Radoičića je napomenuo da će nastojati da dođe do istine jer je, kako je zaključio, "deficit istine doveo do mnogih sukoba na ovim prostorima".

Petronijević je takođe apelovao na medije da objavljuju samo proverene informacije.

Autor:
Pošaljite komentar