light rain
21°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Премијер Вучевић: Србија пред кључним изазовима – ситуација на Косову, потенцијал експлоатације литијума и геополитичка реалност с Бледа

05.09.2024. 08:44 09:06
Пише:
Извор: Screenshot K1

Премијер Србије Милош Вучевић говорио је данас за "Уранак", на К1 телевизији", о завршеном Бледском стратешком форуму, ситуаицији на Косову и Метохији, али и о литијуму као развојној шанси Србије.

Председник Владе, који је учествовао на Бледском стратешком форуму, пренео је своје утиске, оценивши да је то окупљање било динамично и интензивно.

- Доста званица, рекао бих да Словенци овај форум држе на високом нивоу. Утабали су једну стазу која даје резултате. Позив је стигао седам дана пред форум, за премијерски панел. Ми смо процењивали и са председником смо дошло до закључка да Србија треба да буде представљена и да браним позиције Србије. Оно што је најважније је говор Урсуле фон дер Лајен која је посебну пажњу посветила земљама Западног Балкана, али су доминирале теме Украјине и Русије, Блиског стока. Добро је да смо били тамо присутни. Модератор је све време наметао теме руско-украјинског сукоба, повратка у прошлост. Рекао бих да је руско-украјински сукоб променио пилитички наратив за Европу, да су Украјина и Молдавија примат за улазак у ЕУ. Ви причате да Украјина може да буде примљена у ЕУ са ратом на својој територији и то није проблем, али је проблем наше питање са КиМ. Они сви причају да иду у победе, жао ми је народа који је на стратиштима и ратиштима, а не на форуму. Тај део ми је тешко сварљив. Јако је лепо седети на Бледу на форуму, али мислим да је теже седети на ратишту у Украјини или Русији.

Имамо две опције: да се боримо дипломатски или да уђемо у сукоб

Премијер Вучевић навео је да су позив на саслушање добили сви у привременим органима Rеpubliеkkе Србије, и истакао да “Курти наставља свој терор да Србима буде јасно поручено да не могу да опстану, да ће нам узети све институције”.

- А онда оду неки код Куртија и кажу сад ће Србија да их пресели у Санџак, да је то идеја Београда да се то реши. То ради неко ко је по имену и презимену Србин. Много је тешка ситуација, несрећни смо. Имамо две опције да се боримо политички и дипломатски и то делује неефикасно за народ, јер не зависи само од нас већ и од покровитеља тзв. косовске независности. Ми стално чујемо да ће бити нова рунда, да ће Лајчек нешто да покрене, али сваки пут долази до погоршања. Друга опција је да идемо у сукоб. Зовемо све, притискамо, достављамо доказе. Срби пружају миран отпор на КиМ, улажемо све дипломатске напоре да кажемо да Курти стане. Он је у намери да потпуно протера Србе или да дође до оружаног сукоба. Зато је толики притисак и чека се нервозно потез Србије. Нећемо имати проблем само са албанском полицијом, тако је КФОР и НАТО пакт. Морамо да будемо рационални, обазриви - уверен је премијер.

Косовски проблем је отворио Пандорину кутију

Он је истакао да не може да искључи да су те поруке упућене свима нама.

-И ми смо у корпусу очекивања. На маргинама Форума на Бледу, Пленковић ме питао да ли смо заиста ухапсили шпијуна. Он је изнео теорију и сваки контакт је користио да спомене Србију, рекао је да је Милошевић пао на санкцијама. Наметнула се тема што нисмо увели санкције Русији. Они су сви озбиљни политичари, Пленковићу је ово трећи мандат, има кредибилитет. Ви стварно мислите да ћете Путина да смените санкцијама? Није на нама да то причамо. Не дају вам другу тему. Друга тема је за нас како сарађујете с Кином, а онда имамо причу да никако нема одустајања од територијалног интегритета Украјине. Што за нас није спорно, али косовски проблем је отворио Пандорину кутију за све оно што се дешава. Споменуо сам да је био и Макрон, канцелар Шолц, притом се не стидимо веза са Кином. Моја порука је била да ништа не радимо иза леђа. Да се одрекнемо свега и свачега да бисмо једног дана нешто добили. Мој утисак је да ће први позиви ићи на Исток за улазак у ЕУ. То је мој утисак с Бледа. Могуће да грешим, не кажем да је непроменљиво. Без Западног Балкана, како они кажу, а ја бих рекао пре европски Балкан, без њега европска прича није заокружена. Ако причате о економоји, безбедности, не можете причу да заокружите без овог простора. И то је велико питање, да ли идемо као пакет или ће бити да се мери време за поједине кандидате. Мој утисак је да би то могао да буде велики прасак, да уђе цео простор Западног Балкана. Не зависи све ни од Европске комисије. До сада је био мађарски представник, који је био пријатељски настројен. Ми као земља кандидат је да наставимо наш пут. Треба да радимо оно што је у интересу да људи раде боље. 

БРИКС интересантан за економску и политичку сарадњу

БРИКС добија нове обрисе, видећемо да ли ће добити структуру која је чвршћа, оценио је премијер Вучвић.

- Нама је интересантан БРИКС за економску и политичку сарадњу. Скоро све чланице су гласале против Резолуције о Сребреници. Разумемо се по питању интегритета. ЕУ је наше стратешко опредељење, али то не значи да треба да порушимо све мостове. Није ми познато даје председник Вучић донео одлуку за учешће на самиту земаља БРИКСА. Треба да водимо рачуна о нашим интересима, а не да ли ће неки комшија бити увређен. Верујем у став да Србија мора да води рачуна о националним интересима. Ако наш државни интерес буде да председник Вучић иде на самит или добије позив, одлучићемо да ли је то за наш интерес. Влада мантра ако ниси са нама ти си против нас, морате да се определите за једну од две групе које се бију. Али, то није наш рат.

Моја порука активистима је: “Дођите да разговарате с председником”

-Не само литијум, већ природна богатсва утичу на политичку позицију једне земље. Арапске земље са проналаском нафте проме. На Косову смо имали Трепчу као аргумент, а нисмо знали да искористимо. Не можемо да вратимо време, али да нам се не десе неке ствари да изгубимо неке путеве. Радиће се, рудариће се, ако добијемо гаранције да нам не угрожава ваздух реке, квалитет живота. Економски бенефит је мање споран. Ту причамо и о фабрици електричних возила, батерија. Оно што је велико питање, на чему ће држава инсистирати, јесу гаранције на здравље људи. Поштујемо све компаније, државе, али немамо ми обавезу ни према коме ако то угрожава наше здравље. Председник је јуче причао с људима из Мачванског округа. Питање воде је питање живота. Жао ми је што нисмо видели у медијима да је Шолц обишао рудник литијума у Саксонији. Немци спремају два или три рудника литијума. Пре отпочињања рударења, морамо да добијемо јасне гаранције, које су потврђене од струке, верификоване. Порука активистима је да дођу да разговарају с председником, кажите оно што вас брине или сте под плаштом заинтересовани за политичке промене. А литијум је идеалан окидач за промене, као што су прошле године били Рибникар и Младеновац. Ми као држава тражимо одговоре како се рудари, како се врши третман јадарита и литијума и шта радимо са отпадом. Три фазе су око тог процеса - од рударења до депоније. Људи који су довели Рио Тинто, мењали законе, биће гарантори да ће отерати Рио Тинто. Па, неће. То је толико неозбиљно. Па, ће онда само да кажу оно штпо је Лутовац изговорио да није проблем рударење литијума, већ није могуће у недемократским друштвима, али у демократским јесте. Наивно је да мисли неко да ако се промени власт власт у Србији онда се неке ствари промене. Неће се променити. Неће они отерати никад Рио Тинто, лажу народ. Више верујем оним људима који иду у народ. Није донета одлука, да би била донета коначна одлука мора струка да прича. Политичари треба да воде рачуна о грађанима, а како треба да се третира литијум то је питање за струку- казао је Вучевић и додао нам нико неће угрозити становништво.

-Не плашим се, али сам одговоран и забринут. Људи само хоће уверење да држава води рачуна о свему. Већина људи мисли да је то наша економска шанса. Хоће гаранције да чувамо људе и животну средину и да онда имамо јачу, бољу и другачију Србију.

Аутор:
Пошаљите коментар
ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ НАЈАВИО ВИШЕ НОВЦА ЗА ПОРОДИЦЕ СА ДЕЦОМ У септембру нови закон којим се значајно увећавају додатци за свако дете

ПРЕМИЈЕР МИЛОШ ВУЧЕВИЋ НАЈАВИО ВИШЕ НОВЦА ЗА ПОРОДИЦЕ СА ДЕЦОМ У септембру нови закон којим се значајно увећавају додатци за свако дете

29.08.2024. 12:24 12:39