overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ НА ДАНУ СЕЋАЊА Вучић: Погром на КиМ је перманентан, желе да га спроведу до последњег Србина

17.03.2024. 18:25 18:51
Пише:
Фото: Танјуг видео

Председник Србије Александар Вучић присуствује Комеморативној академији поводом обележавања Дана сећања на Погром на Косову и Метохији.

Поред председника Србији обележавању Дана сећања присуствују и патријарх српски Порфирије, Ана Брнабић, Милош Вучевић, Ивица Дачић, Петар Петковић...

Обраћање председника Вучића

Он се пре свега захвалио свим присутнима на доласку.

- Када од злочина прође 20 година поставља се питање шта нам остаје, шта да кажемо себи, свету и Србима са КиМ који су доживели Погром. Нисам сигуран да постоје праве речи за њих, али нико не може да им одузме право на истину, она је светлост без које бисмо живели у мраку. То није инат, већ одбијање да се живи без светла. Наравно да неће сви да прихвате истину, она није пријатна, разоткрива, осветљава... Боде очи и узнемирава, зато је толико и одбацују. Данас живимо у насилничком одбијању истине и потура нам се да постоје различите истине. У Украјини је тако прекршен принцип неповредивости државних граница, а у Србији није? Напад 19 држава без сагласности СБ УН није кршење права? Кршење принципа међунарподног права у Украјини је неприхватљиво, слажемо се. Али у Србији није. Ипак, када нама неко отима део територије, ми смо криви што нисмо захвални што нам узимају територију. Нападају нас да се наоружавамо, наоружавамо друге и вечна смо претња. Погром је перманентан и неки желе да га спроведу до последњег Србина - навео је председник Србије.

Вучић је додао да је Погром био припрема за тзв. независно Косово.

- Све што се догађало 17. марта 2004. године имало је циљ, то је осмишљена акција, усаглашена, да би после тога добили пуну независност тзв. Косова - поручио је он.

Он је додао да независно Косово Србија никада не сме да призна.

- Морамо да покажемо да смо озбиљан партнер онима на Западу који су нас обмањивали да неће кршити међународно право, иако то никада нису испунили. Данас Борељ излази са тим да је годишњица Охридског споразума који нисмо потписали, али никада не излазе са годишњицом Бриселског споразума. Из Охридског смо ми понешто испунили, а они нису ништа. Никада наши партнери са Запада им ништа неће рећи, јер је то њихово чедо које ће да љуљају довека. Цео западни свет са изузецима произнаје независно Косово. Ми данас можемо, када видимо да њихова реч и потпис не вреди ништа, да кажемо да не говоре да смо се договорили већ да је наметнуто. То је њихова воља, а не воља Србије и српског народа. Ми ћемо бити уз свој народ и налазићемо начине да га финансирамо и подржавамо, ма како тешко било. То је наша обавеза и дуг. Наши партнери на Западу морају да знају да могу да проводе акције какве хоће, прогоне мене, прете хапшењем, али док сам на месту председника Србије никада нећемо прихватити резултате ни Погрома нити одлука о независности Косова, за нас је то део суверене и независне Србије! - поручио је председник.

Он је додао да су појединци са Запада починили много зла српском народу.

- Знате зашто се Бањска догодила? Јер су слагали наш народ на барикадама. Како су склоњене барикаде, кренули су да их прогоне као зечеве. Неко је хтео да сачува своју кућу и слободу. Не боли ме што нас понижавају, већ то што у Србији имамо оне који мисле да додворавањем таквима могу да ураде нешто за отаџбину. Напали су те момке јер желе да сломе Србију. Знамо да је слобода важнија и преча од свега, то је највећа вредност коју морамо да чувамо и штититмо. Желимо Отворени Балкан да би он постао свет. Чврсто сам убеђен када у свету поново почну да говоре људи, а не оружје биће места за све нас без страха од истине. У њој су наша слобода, памћење и будућност. МОлим да престану покушаји да то променимо, јер нећемо то учинити на њихов начин, већ како је најбоље за нас - навео је Вучић.

Председник је навео да је његов посао да да све од себе како би се борио за српски народ на Косову и Метохији и додао да та борба није увек успешна, јер је Србија у тој борби сама.

- Успеваћемо да очувамо мир. Ја не нагађам, знам да су предстојећи месеци одлучујући за српски народ и о томе ћу говорити у наредних 7 дана. Предстојећи месеци биће најтежи у протеклих 20 година - навео је он.

Председник се на крају обраћања поклонио свим палим борцима и навео да нису узалуд изгубили животе.

- Нека живи српски народ! - поручио је.

Две деценије од Прогома на КиМ

Пре две деценије, 17. и 18. марта 2004. године, над Србима Косова и Метохије догодио се погром у коме је 16 Срба убијено, на стотине повређено, 4.000 протерано, а уништено је више од 1.000 кућа, цркава, манастира, светиња.

Етнички мотивисана ерупција насиља Албанаца над косовскометохијским Србима, изазвана је, осим страховитом мржњом, медијском кампањом која је приказивала да су албански дечаци наводно натерани у Ибар. Извештавање албанских медија било је тенденциозно и сасвим неистинито.

Током својеврсне "Кристалне ноћи", како се изразио један од званичника КФОР, марта 2004, над Србима, њиховим домовима, имовином, светињама и споменицима, са Косова и Метохије протерано је, колико се зна, 4.012 Срба.

Последица је било трајно протеривање. Знатан део жртава били су недавни повратници, углавном из 2003. године.

Мартовски погром 2004, био је заправо други велики погром који су локални Албанци починили над Србима Косова и Метохије у новијој историји, после оног по агресији НАТО-а на Србију, односно СРЈ 1999. Током јуна 1999. године изгнано је, у присуству међународних војних снага, приближно четврт милиона Срба и других неалбанаца.

Током насиља на КиМ 17. и 18. марта 2004. године убијено је најмање 27 особа, од којих 16 Срба, док је 11 Албанаца живот изгубило у обрачуну с припадницима међународних снага безбедности.

(Telegraf.rs)

Аутор:
Пошаљите коментар