broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Жучна расправа међу посланицима на седници Скупштине

26.06.2017. 12:19 13:37
Пише:
Извор: Танјуг (Видео)

БЕОГРАД: На почетку данашње расправе о амандманима на измене Закона о министарствима расправљало се о оправданости оснивања новог министарства за европске интреграције, а председница парламента Маја Гојковић одредила је и петоминутну паузу јер су посланици говорили мимо дневног реда.

Гојковић је краћу паузу одредила како посланици, каже, не би причали о “свему и свачему”, већ да би се вратили на расправу о амандманима.

Док посланици владајуће већине сматрају да Србија оснивањем министарства за евроспке интегарције шаље веома важну поруку којом потврђује стратешко опредељење да буде чланица ЕУ, део опозиције се томе противи.

Посланик ДБ Душан Павловић је рекао да је неопходно да тај ресор доведе земљу у оно стање, облик и уређење које већ постоји државама које су дугогодишње чланице ЕУ да би његово увођење имало смисла.

Упитао је да ли ће то министарство имати надлежности да реагује ако се поново деси случај Савамала, а председница Маја Гојковић је рекла да мора да га прекине јер не прича о амандманима, него се бави политиканством, те да оно што говори нема везе са европским интеграцијама.

Гојковић је након тога одредила петоминутну паузу док посланици, како је рекла, “не дођу себи”, те поручила да је не интересују ни то што поједини посланици у сали добацују о рушењу у Шилеровој, нити оно о чему је Павловић говорио мимо дневног реда.

У наставку расправе, заменик шеф посланичке групе СНС Владимир Орлић је рекао да Савамала нема никакве веза са министарством за европске интеграције, те да је предоженим изменама закона планиран делокруг његовог рада и јасне надлежности.

Посланица СРС Вјерица Радета сматра да треба да се брише предложени члан који предивјда министарство за европске интеграције, те навела да је требало да посланици да добију и мишљење владе на предложене измене закона.

Она је упитала и да ли мандатарака Ана Брнабић жели баш министрства која су предожена и њиихове надлезнзости, оценивши да је све “постављено наглавачке” и да је заправо председник Србије Александар Вучић који је предложио мандатарку преузео одговорност да преко својих посланика у парламенту уређује владу.

То, додаје, није у складу са Уставом и наводи да ниједан други члан предложених измена закона не треба да постоји.

Посланик из клуба Нова Србија - Покрет за спас Србије Ђорђе Вукадиновић каже да нема ништа против новог министарства за заштиту животне средине, али да је против министарства за европске интеграције.

Он је упитао зашто се Канцеларија за европске интегарције диже на ниво министарства, а то исто се не предвиђа за Канцеларију за КиМ.

Против формирања министарства за европске интеграције је и посланик ДС С Милан Лапчевић.

По две опомене Обрадовићу и Милојичићу

Косово и Метохија је саставни део Србије и нема потребе да се оснива посебно министарство за КиМ, изјавио је данас шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић, који је и предлагач измена Закона о министарствима.

У жустрој расправи која је уследила, председавајући Верољуб Арсић изрекао је по две опомене шефу посланичке групе Двери Бошку Обрадовићу и посланику ДС Радославу Милојичићу.

Одговарајући на критике дела опозиције због оснивања министарства за европске интегарције, али не и министарства за КиМ, Мартиновић је поручио да нема потребе да постоји специјализовано министарство које би се бавило једним делом територије Србије и истакао да је држава Србија и те како присутна на КиМ. Навео је да је министарство за КиМ било формирано 2007. из једног јединог разлога - да би се остварила нека врста политичке трговине између ДС и ДСС, те да је тада министар за КиМ био Горан Богдановић, тадашњи функционер ДС. Каже да је у првој влади Војислава Коштунице у којој је постојало министарство за КиМ у буџету Србије било је издвојено 400 милиона динара за покрајину, а да је влада на челу са Александром Вучићем предложила, а Скупштина усвојила буџет за 2017. годину којим су предвиђена издавања 5,7 милијарди динара за КиМ.

Реаговао је посланик СДС Горан Богдановић који је рекао да се из говора Мартиновића стиче утисак да се пре 2012. године ништа није улагало у КиМ, наводећи да су, док је он био министар, исплаћиване и плате и додаци.

Одговарајући на критике посланика из клуба Нова Србија - Покрет за спас Србије Славише Ристића, Мартиновић каже да поједини посланици не знају ништа друго да кажу сем да Вучић хоће да изда КиМ и да нас уведе у НАТО, те да је некадашње министарство за КиМ било потребно да се оперу паре.

Заменик шефа посланичке групе СРС Немања Шаровић негодовао је што је, каже, председница парламента Маја Гојковић ригидна када су у питању посланици опозиције, а Мартиновићу дозвољава да прича о свему и свачему. Посланик СНС Владимир Ђукановић навео је да су за све премијере Србије, од Зорана Ђинђића, Зорана Живковића и Војислава Коштинице и осталих приоритет биле европске интеграције. После изрицања две опомене, Бошко Обрадовић је негодоаво и навео да су опомене изречене због, како каже, вербалног деликта.

 

Аутор:
Пошаљите коментар