Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Žučna rasprava među poslanicima na sednici Skupštine

26.06.2017. 12:19 13:37
Piše:
Izvor: Tanjug (Video)

BEOGRAD: Na početku današnje rasprave o amandmanima na izmene Zakona o ministarstvima raspravljalo se o opravdanosti osnivanja novog ministarstva za evropske intregracije, a predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je i petominutnu pauzu jer su poslanici govorili mimo dnevnog reda.

Gojković je kraću pauzu odredila kako poslanici, kaže, ne bi pričali o “svemu i svačemu”, već da bi se vratili na raspravu o amandmanima.

Dok poslanici vladajuće većine smatraju da Srbija osnivanjem ministarstva za evrospke integarcije šalje veoma važnu poruku kojom potvrđuje strateško opredeljenje da bude članica EU, deo opozicije se tome protivi.

Poslanik DB Dušan Pavlović je rekao da je neophodno da taj resor dovede zemlju u ono stanje, oblik i uređenje koje već postoji državama koje su dugogodišnje članice EU da bi njegovo uvođenje imalo smisla.

Upitao je da li će to ministarstvo imati nadležnosti da reaguje ako se ponovo desi slučaj Savamala, a predsednica Maja Gojković je rekla da mora da ga prekine jer ne priča o amandmanima, nego se bavi politikanstvom, te da ono što govori nema veze sa evropskim integracijama.

Gojković je nakon toga odredila petominutnu pauzu dok poslanici, kako je rekla, “ne dođu sebi”, te poručila da je ne interesuju ni to što pojedini poslanici u sali dobacuju o rušenju u Šilerovoj, niti ono o čemu je Pavlović govorio mimo dnevnog reda.

U nastavku rasprave, zamenik šef poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić je rekao da Savamala nema nikakve veza sa ministarstvom za evropske integracije, te da je predoženim izmenama zakona planiran delokrug njegovog rada i jasne nadležnosti.

Poslanica SRS Vjerica Radeta smatra da treba da se briše predloženi član koji predivjda ministarstvo za evropske integracije, te navela da je trebalo da poslanici da dobiju i mišljenje vlade na predložene izmene zakona.

Ona je upitala i da li mandataraka Ana Brnabić želi baš ministrstva koja su predožena i njiihove nadleznzosti, ocenivši da je sve “postavljeno naglavačke” i da je zapravo predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je predložio mandatarku preuzeo odgovornost da preko svojih poslanika u parlamentu uređuje vladu.

To, dodaje, nije u skladu sa Ustavom i navodi da nijedan drugi član predloženih izmena zakona ne treba da postoji.

Poslanik iz kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Đorđe Vukadinović kaže da nema ništa protiv novog ministarstva za zaštitu životne sredine, ali da je protiv ministarstva za evropske integracije.

On je upitao zašto se Kancelarija za evropske integarcije diže na nivo ministarstva, a to isto se ne predviđa za Kancelariju za KiM.

Protiv formiranja ministarstva za evropske integracije je i poslanik DS S Milan Lapčević.

Po dve opomene Obradoviću i Milojičiću

Kosovo i Metohija je sastavni deo Srbije i nema potrebe da se osniva posebno ministarstvo za KiM, izjavio je danas šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović, koji je i predlagač izmena Zakona o ministarstvima.

U žustroj raspravi koja je usledila, predsedavajući Veroljub Arsić izrekao je po dve opomene šefu poslaničke grupe Dveri Bošku Obradoviću i poslaniku DS Radoslavu Milojičiću.

Odgovarajući na kritike dela opozicije zbog osnivanja ministarstva za evropske integarcije, ali ne i ministarstva za KiM, Martinović je poručio da nema potrebe da postoji specijalizovano ministarstvo koje bi se bavilo jednim delom teritorije Srbije i istakao da je država Srbija i te kako prisutna na KiM. Naveo je da je ministarstvo za KiM bilo formirano 2007. iz jednog jedinog razloga - da bi se ostvarila neka vrsta političke trgovine između DS i DSS, te da je tada ministar za KiM bio Goran Bogdanović, tadašnji funkcioner DS. Kaže da je u prvoj vladi Vojislava Koštunice u kojoj je postojalo ministarstvo za KiM u budžetu Srbije bilo je izdvojeno 400 miliona dinara za pokrajinu, a da je vlada na čelu sa Aleksandrom Vučićem predložila, a Skupština usvojila budžet za 2017. godinu kojim su predviđena izdavanja 5,7 milijardi dinara za KiM.

Reagovao je poslanik SDS Goran Bogdanović koji je rekao da se iz govora Martinovića stiče utisak da se pre 2012. godine ništa nije ulagalo u KiM, navodeći da su, dok je on bio ministar, isplaćivane i plate i dodaci.

Odgovarajući na kritike poslanika iz kluba Nova Srbija - Pokret za spas Srbije Slaviše Ristića, Martinović kaže da pojedini poslanici ne znaju ništa drugo da kažu sem da Vučić hoće da izda KiM i da nas uvede u NATO, te da je nekadašnje ministarstvo za KiM bilo potrebno da se operu pare.

Zamenik šefa poslaničke grupe SRS Nemanja Šarović negodovao je što je, kaže, predsednica parlamenta Maja Gojković rigidna kada su u pitanju poslanici opozicije, a Martinoviću dozvoljava da priča o svemu i svačemu. Poslanik SNS Vladimir Đukanović naveo je da su za sve premijere Srbije, od Zorana Đinđića, Zorana Živkovića i Vojislava Koštinice i ostalih prioritet bile evropske integracije. Posle izricanja dve opomene, Boško Obradović je negodoavo i naveo da su opomene izrečene zbog, kako kaže, verbalnog delikta.

 

Autor:
Pošaljite komentar