broken clouds
18°C
21.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пастор: Вучић је од речи, Мађари му дали поверење

05.04.2017. 20:06 09:33
Пише:
Фото: Tanjug

НОВИ САД: Резултати председничких избора у Војводини су показали да је мађарска мањина у свим општинама, осим Сенте, дала поверење Александру Вучићу.

Резултати председничких избора у Војводини су показали да је мађарска мањина у свим општинама, осим Сенте, дала поверење Александру Вучићу. Председнички кандидат коалиције окупљене око Српске напредне странке бележи победу, примера ради, у Кањижи, где 80 одсто становништва чине Мађари, у Ади, Малом Иђошу, Чоки, али и у мешовитим срединама попут Новог Кнежевца, Бачке Тополе, Бечеја, Новог Бечеја и другим местима на северу Војводине с мађарским живљем.

Функционер СВМ-а Балинт Пастор, који је и републички посланик, каже за „Дневник” да је задовољан тим резултатима, који су чак бољи од резултата на нивоу државе.       

„Резултати избора у локалним самоуправама с мађарским живљем  сведоче о томе да је мађарска заједница прихватила савет СВМ-а и поверење дала Вучићу, који није био само кандидат СНС-а него и владајуће коалиције. СВМ је у кампањи организовао око 150 манифестација широм Војводине и задовољни смо што смо осигурали такав резултат”, наводи Пастор.

Ако неко жели да живи у прошлости и жели да се бави историјом, онда не треба да се бави само далеком прошлошћу него и блиском, вели Пастор

Он подсећа на то да је СВМ на републичком нивоу у коалицији са СНС-ом две године, а коалициони споразум с напредњацима су потписали у августу прошле године. Та сарадња са СНС-ом, истиче Пастор, донела је конкретне резултате и због тога је СВМ на самом почетку изборне кампање позвао припаднике мађарске националне мањине да подршку дају Александр Вучићу. 

“Он је показао да је човек од речи. О томе сведоче и конкретни резулати остварени на основу коалиционог споразума који смо потписали са СНС-ом у августу прошле године”,истиче Пастор.

Наводи и да је одлука СВМ-а да позове мађарске бираче у Војводини да подрже Вучића носила и одређени ризик јер, како истиче, у Војводини су многи из редова опозиције доста радили на томе да узбуркају емоције подсећајући на деведесете године прошлог века.


Анализираћемо резултат у Сенти
На питање да ли може да прокоментарише и изборне резултате у Сенти, где је Саша Јанковић освојио 42,2 одсто гласова, а Вучић 39,4 одсто, Пастор је казао да је резултат избора у тој општини одредило 508 гласова, али да је великом броју насељених места које припадају општини Сента, изборе добио Вучић.
“Сента је једина локална самоуправа где нисмо успели да имамо резултат као у другим локалним самоуправама и, наравно, урадићемо анализу због чега је тамо остварен такав резултат“, навео је Пастор.

“Ми смо на то одговорили да се, наравно, сећамо деведесетих, али ако неко жели да живи у прошлости и жели да се бави историјом, онда не треба да се бави само далеком прошлошћу него и блиском. А део те блиске прошлости су и године које су донеле резултате у сарадњи с Вучићем“, наглашава Пастор.

Као пример, наводи да је Вучић поништио принцип колективне одговорности Мађара у Другом светском рату. То је СВМ и у ранијим годинама захтевао, али ниједан премијер пре Вучића није био спреман да то уради. 

“Могу да наведем и друге резултате који су постигнути у сарадњи с Вучићем. За време његовог мандата је усвојен и Акциони план за остваривање права националних мањина, који је за мањине од изузетне важности, а који, с друге стране, задаје веома озбиљне и важне задатке Влади Србији у процесу приступања ЕУ. Исто тако смо постигли и то да се унесе у закон принцип пропорционалног запошљавања националних мањина у јавном сектору. О тим резултатима смо говорили у кампањи, и саветовали грађанима да својим гласом подрже Вучићеву кандидатуру јер од тога заједница може имати само користи“, истиче Пастор.

Ержебет Марјанов

Аутор:
Пошаљите коментар