Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pastor: Vučić je od reči, Mađari mu dali poverenje

05.04.2017. 20:06 09:33
Piše:
Foto: Tanjug

NOVI SAD: Rezultati predsedničkih izbora u Vojvodini su pokazali da je mađarska manjina u svim opštinama, osim Sente, dala poverenje Aleksandru Vučiću.

Rezultati predsedničkih izbora u Vojvodini su pokazali da je mađarska manjina u svim opštinama, osim Sente, dala poverenje Aleksandru Vučiću. Predsednički kandidat koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke beleži pobedu, primera radi, u Kanjiži, gde 80 odsto stanovništva čine Mađari, u Adi, Malom Iđošu, Čoki, ali i u mešovitim sredinama poput Novog Kneževca, Bačke Topole, Bečeja, Novog Bečeja i drugim mestima na severu Vojvodine s mađarskim življem.

Funkcioner SVM-a Balint Pastor, koji je i republički poslanik, kaže za „Dnevnik” da je zadovoljan tim rezultatima, koji su čak bolji od rezultata na nivou države.       

„Rezultati izbora u lokalnim samoupravama s mađarskim življem  svedoče o tome da je mađarska zajednica prihvatila savet SVM-a i poverenje dala Vučiću, koji nije bio samo kandidat SNS-a nego i vladajuće koalicije. SVM je u kampanji organizovao oko 150 manifestacija širom Vojvodine i zadovoljni smo što smo osigurali takav rezultat”, navodi Pastor.

Ako neko želi da živi u prošlosti i želi da se bavi istorijom, onda ne treba da se bavi samo dalekom prošlošću nego i bliskom, veli Pastor

On podseća na to da je SVM na republičkom nivou u koaliciji sa SNS-om dve godine, a koalicioni sporazum s naprednjacima su potpisali u avgustu prošle godine. Ta saradnja sa SNS-om, ističe Pastor, donela je konkretne rezultate i zbog toga je SVM na samom početku izborne kampanje pozvao pripadnike mađarske nacionalne manjine da podršku daju Aleksandr Vučiću. 

“On je pokazao da je čovek od reči. O tome svedoče i konkretni rezulati ostvareni na osnovu koalicionog sporazuma koji smo potpisali sa SNS-om u avgustu prošle godine”,ističe Pastor.

Navodi i da je odluka SVM-a da pozove mađarske birače u Vojvodini da podrže Vučića nosila i određeni rizik jer, kako ističe, u Vojvodini su mnogi iz redova opozicije dosta radili na tome da uzburkaju emocije podsećajući na devedesete godine prošlog veka.


Analiziraćemo rezultat u Senti
Na pitanje da li može da prokomentariše i izborne rezultate u Senti, gde je Saša Janković osvojio 42,2 odsto glasova, a Vučić 39,4 odsto, Pastor je kazao da je rezultat izbora u toj opštini odredilo 508 glasova, ali da je velikom broju naseljenih mesta koje pripadaju opštini Senta, izbore dobio Vučić.
“Senta je jedina lokalna samouprava gde nismo uspeli da imamo rezultat kao u drugim lokalnim samoupravama i, naravno, uradićemo analizu zbog čega je tamo ostvaren takav rezultat“, naveo je Pastor.

“Mi smo na to odgovorili da se, naravno, sećamo devedesetih, ali ako neko želi da živi u prošlosti i želi da se bavi istorijom, onda ne treba da se bavi samo dalekom prošlošću nego i bliskom. A deo te bliske prošlosti su i godine koje su donele rezultate u saradnji s Vučićem“, naglašava Pastor.

Kao primer, navodi da je Vučić poništio princip kolektivne odgovornosti Mađara u Drugom svetskom ratu. To je SVM i u ranijim godinama zahtevao, ali nijedan premijer pre Vučića nije bio spreman da to uradi. 

“Mogu da navedem i druge rezultate koji su postignuti u saradnji s Vučićem. Za vreme njegovog mandata je usvojen i Akcioni plan za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, koji je za manjine od izuzetne važnosti, a koji, s druge strane, zadaje veoma ozbiljne i važne zadatke Vladi Srbiji u procesu pristupanja EU. Isto tako smo postigli i to da se unese u zakon princip proporcionalnog zapošljavanja nacionalnih manjina u javnom sektoru. O tim rezultatima smo govorili u kampanji, i savetovali građanima da svojim glasom podrže Vučićevu kandidaturu jer od toga zajednica može imati samo koristi“, ističe Pastor.

Eržebet Marjanov

Autor:
Pošaljite komentar