overcast clouds
22°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Опозиција у конфузији уочи београдских избора, нови услови за старе савезнике  

10.09.2017. 21:21 21:27
Пише:
Извор: Grad Beograd

Београдски избори биће трећа политичка утакмица уприличена од 24. априла прошле године, када су одржани ванредни парламентарни избори. На средини изборног пута, овог априла одиграли су се председнички, док „битка” за Београд треба да се оконча најкасније у марту 2018. године.

 Што су ти избори ближи, владајућа коалиција, која је формирала Владу Србије и изашла као победник на председничким изборима с Александром Вучићем на челу, све више збија редове, док се, с друге стране, опозиција све више дели, стављајући низ имена на листу потенцијалних кандидата за градоначелника.

Понекад се чини да су се побркали лончићи на опозиционом полу политичке сцене па се као могући савезници, с једне стране, спомињу  ПСГ и Покрет „Двери”, док се с друге, ДС, који је подржао Сашу Јанковића на председничким изборима, од партнера проглашава чланом „непријатељског” табора. Таквом расположењу prеthodilo је прављење медијског „списка” опозиционих странака које су наводни Вучићеви савезници: најпре су то били само ЛДП и ЛСВ, потом популарни политичар из Младеновца Бели Прелетачевић, да би на крају у њихово друштво био сврстан и Драган Шутановац јер је изјавио да жели да учествује у дијалогу о новом уставу Србије, који је за ову јесен најавио шеф државе.

Епилог те приче био је нови потез председника Покрета слободних грађана Саше Јанковића, који је ових дана иступио са својих 11 принципа, које би морала поштовати опозиција за слободни Београд. Први по реду, самим тим у старту и елиминациони услов је „да се све опозиционе организације унапред јавно обавежу да ни после избора неће сарађивати са СНС-ом, посредно или непосредно”.

Председник ЛДП-а Чедомир Јовановић је у старту Јанковићеве принципе оценио као аутодеструктивне.

“ Од Американаца се тражи да разговарају са Северном Корејом, а ја треба да пристанем на принцип да никада нећу разговарати с Вучићем зато што Јанковић није добио трећи мандат заштитника грађанина, или постао судија USS-a “, навео је Јовановић. – Или што се коло среће окреће па је Тадић, који је правио СНС, дошао у позицију да гледа како напредњаци реализују политику мимо њега. Јеремићу је Вучић био у реду све док се није оклизнуо на изборима у УН. “

Јуче је упозорио на то да је лоше што део опозиције покушава да београдске изборе прикаже као судњи дан Србије председника Александра Вучића. Најављује да ЛДП на те изборе иде самостално јер не жели да се скрива иза неког другог, додајући да је „у фокусу већине опозиционих странака и даље Вучић, а не проблеми друштва”.

“ И то је можда најизраженије у овом тренутку када се говори о београдским изборима. Због тога што се бавимо Вучићем, пропуштамо да дамо одговоре на она кључна питања на која Вучић не одговара, и тако губимо прилику да будемо алтернатива “, упозорава Јовановић, који ће бити и кандидат своје странке за градоначелника.

Каже и да су за странку на чијем је челу београдски избори прилика да „нормализујемо односе у земљи, да нормализујемо однос с другим странкама”.

“ Зашто тај фатализам да сви треба да будемо на једној листи? Па ми имамо различите политике “, закључио је Јовановић.

Јанковићев ултиматум критиковао је и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, оцењујући да је Саша Јанковић „политички аматер”, који баштини Милошевићеву аргументацију против тадашње опозиције.

“ То што ми нисмо на тој страни с Јанковићем, који је изричити „опозиционерски пуританац”, а истовремено му не смета да се љуби с тим истим Бошком Обрадовићем и не смета му његова сопствена прошлост као чиновника у влади Мирка Марјановића, послушника Слободана Милошевића, онда добијете једну конфузну слику кад ти људи крену да вас оптужују да нисте довољно опозициони”, рекао је Чанак.

Председник Србије Александар Вучић у више наврата је истакао да неће да се бави расколом у опозицији, а како је рекао, посебно га је засмејало питање како коментарише позив Саше Јанковића да му мирно преда власт.

“ Хоће ли још вечерас да му предам власт? Или људи у Србији одлучују и бирају власт. Грађани хоће оне који имају резултате, који хоће да раде и граде, а не оне који само размишљају о фотељама. Различите снове ми сањамо… Неће они никад да владају, неће им народ дати поверење. Неће ме они склањати, него ћу сам отићи кад за то дође време и предложићу наследника, који ће их такође победити на изборима”,  нагласио је недавно.


Неправда и(ли) кандидатура

Лидер напредњака Александар Вучић још увек не открива ко ће бити главни адут СНС-а, а могуће и владајуће коалиције, на овим изборима. Из те странке тврде да се спрема изненађење, а у медијима је до сада спомињан једино градски mеnayеr Горан Весић. Сам Вучић признао је да се каје што је рекао да Синиша Мали неће бити кандидат СНС-а за градоначелника Београда.

“То је неправда коју сам направио под страшним притиском којем сам подлегао – рекао је Вучић, подсећајући на то да је „доказано да није истина да Мали има 24 стана у Бугарској и да је његов потпис фалсификован”.


Иако ће се на гласачким листићима наћи само имена одборника, који ће, уствари, бирати првог човека главног града, странке воде такву кампању као да је то избор за градоначелника, покушавајући да, по њиховој оцени звучним именима, привуку што више гласова.

За сада је познато неколико кандидата из опозиционих редова. Најпре, председник новобеградске општине Александар Шапић, који је већ истакао и свој изборни слоган: „Београду треба градоначелник, не политичар”. СРС такође има свог фаворита, шефа београдских радикала Миљана Дамјановића. Демократе још нису одлучиле, па су на списку Срето Малиновић, Тамара Трипић и Александар Црквењаков, а њихов доскорашњи коалициони партнер Нова странка би на том месту волео да види Весну Ракић Водинелић.


Бели: Ако се не договорите…

Ноћна мора за опозиционе странке је Младеновчанин Љубиша Бели Прелетачевић, који својим политичким перформансима осваја бираче. Он је уочи председничких избора позвао опозицију да иде с једним кандидатом, а пошто га нису послушали, изашао је на њих сам и освојио девет одсто гласова. Тренутно се не изјашњава о томе хоће ли његов покрет учествовати на београдским изборима, а прошлог месеца је преко друштвених мрежа упутио својеврстан „ултиматум” опозицији: „О чему тачно не можете да се договорите, колеге?”, упитао је Јанковића, Шутановца, Јеремића, Радуловића, Обрадовића и Тадића. „Да појасним: Ако направите договор АВ вс права опозиција, не идем на изборе, имате подршку ако вам је битно. Ако не...”


Лидер ПСГ-а још увек крије планове за београдске изборе, а по кулоарима се може чути да ће се лично кандидовати, за шта очекује подршку противкандидата на председничким изборима Вука Јеремића. Као кандидати ПСГ-а спомињани су и повереник Родољуб Шабић, а последњих дана и глумац Никола Ђуричко.

Бивши градоначелник Драган Ђилас тврди да још увек није донео одлуку о учешћу на београдским изборима.

С друге стране, Иницијатива „Не да(ви)мо Београд” најавила је да ће се опробати на овим изборима, али и поручује да ће изаћи самостално јер „не види партнере у странкама”.

С. Станковић

 

Аутор:
Пошаљите коментар