clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Одликовани поносни на признања: Припадају нашим саборцима

01.12.2020. 13:36 13:40
Пише:
Извор: FOTO TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bs

БЕОГРАД: Припадници Министарства одбране и Војске Србије, којима је данас председник Александар Вучић свечано уручио одликовања, поносни су на признања која су добили, а наводе да та одличја колико њима, припадају чак и више њиховим саборцима.

Орден Белог орла са мачевима другог степена припао је потпуковнику Драгутину Димчевском и то поводом годишњице битке на Кошарама, а потпуковник је новинарима казао да то одликовање значи пуно њему, али и свим његовим саборцима који су учествовали у одбрани отаџбине 1998. и 1999. године.

Наводи да одликовање стиже можда са закашњењем, али да је председник Вучић ипак исправи неправду.

"Скоро две деценије се скривала права истина о борбама на Кошарама, Морини, Паштрику и осталим караулама и ратиштима који су се одвијали током рата на Косову и Метохији", додаје потпуковник Димчевски.

Златном медаљом за заслуге у борби против вируса корона одликован је пуковник Иво Удовичић, командант ковид болнице ВМЦ Карабурма, у којој већ са својим колегама саборцима, према његовим речима, осам месеци ради непрекидно са ковид пацијентима.

Захвалан је председнику Републике и врховном команданту Војске Србије на медаљи и истакао да је не схвата као личну награду, већ као нешто што је заслуга свих који раде у ковид систему.

"С обзиром да је мени додељена, онда је ово медаља за ВМЦ Карабурма", казао је пуковник Удовичић и захвалио се свим, како каже, ковидовцима на Карбурми поручујући им да је то њихова медаља.

Сребрну медаљу за храброст "Милош Обилић" председник је уручио потпуковнику Бориславу Крњајићу, ангажованом на спровођењу мера обезбеђења граничних прелаза, мигрантских центара, као и прихвата наших држављана пристиглих из иностранства, а потпуковник Крњајић каже да тамедаља за једног официра предштавља нешто што се чека целога живота.

Пуно му значи што медаља коју је добио носи име, како је навео, једног од највећих српских средњевековних јунака - Милош Обилић.

Потпуковник Крњајић наглашава да је јединица којом је командовао за време епидемије вируса корона учинила све како би омогућила и нашим држављанима који су пристигли из иностранства, али и мигрантима, да се криза изазвана пандемијом превазиђе на најлакши могући начин.

"Ово је признање пре свега за моју јединицу, па тек онда за мене", истиче потпуковник Крњајић.

Сребрном медаљом за заслуге одликован је, између осталих, и заставник Горан Петровић који је ангажован на спровођењу мера обезбеђења Клиничког центра Крагујевац, који је захвалан председнику Републике на додељеном одликовању, што ће за њега представља подстрек да ради још више и пожртвованије.

Казао је новинарима да је његова јединица ангажована од почетка ванредног стања на сузбијању ширења вируса корона и истакао да медаља која му је данас уручена припада свим припадницима Војне полиције.

"Ми обављамо свакодневне задатке у борби против вируса корона и још увек се успешно носимо са тим. Да бисмо сви заједно изашли из ове кризе потребно је да сви поштујемо мере и тиме дамо допринос у борби против вируса корона", поручио је заставник Петровић.

Постхумно: Медаље за хероје-бринули за друге, не штедећи себе

Председник Александар Вучић уручио је данас одликовања, која су постхумно додељена за изузетне заслуге и дело личног херојства у лечењу и заштити становништва од ковида 19, члановима њихових породица.

Постхумно, Златном медаљом за заслуге одликовани су проф. Др Драган Марковић, професор на Катедри за хирургију Медицинског факултета у Београду, који је радио је у КЦС, чије је одликовање преузела супруга Драгослава Марковић, као и доц. Др Владимир Жугић, специјалиста пулмологије, начелник поликлиничке службе Клинике за пулмологију КЦС-а, чије је одликовање преузела супруга Гордана Жугић.

Такође, постхумно, истим признањем, одликовани су и др Биљана Натић Љумовић, специјалиста гинекологије са акушерством у Дому здравља у Нишу, а њено одликовање преузео је син Филип Љумовић.

Златном медаљом одликован је и шеф урологије у Општој болници у Chupriji др Горан Иванковић, а одликовање је преузела супруга Љиљана Иванковић.

Истим признањем одликован је и специјалиста ортопедије у Служби за ортопедију и трауматологију Опште болнице у Чачку др Војкан Шулубурић, а његово признање преузела је ћерка Ксенија Шулубурић.

И специјалиста интерне медицине из Варварина др Мирослав Васић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је примила супруга Станкија Васић, као и др Драгослав Арсић из Варварина, чију је медаљу преузео син др Немања Арсић.

Стоматолог из Београда др Мирослав Јовановић одликован је постхумно Златном медаљом за заслуге, а медаљу је преузео син Бранко Јовановић, затим специјалиста физикалне медицине др Милан Милеусић, чију је медаљу преузела супруга Валентина Милеуснић и медицинска сестра из Дома здравља у Сјеници Славица Гујаница, а њену медаљу преузео је супруг Горан Гујаница.

"Одликовани су људи из различитих места од Сјенице до Варварина, којима је свима заједничко да су били људи који нису ни штитили ни штедели себе, а управо због таквих људи успели смо да заштитимо многе друге који можда то неће ни знати, а можда никада довољно нећемо умети да кажемо хвала", поручио је Вучић на свечаности доделе одликовања.

"За овакву прилику нити могу да ми напишу говор, нити бих могао да се припремам. Нити знам шта би тачно требало да кажем осим велико хвала за ваше супружнике, очеве. Не препознамо ми увек на време, никада то у животу није тако да препознате на време колико неко вреди, колико се бори. А ваши родитељи и супружници борили су се не за себе, већ за своју земљу, своје људе, у тешком тренутку", нагласио је председник.

Вучић је подсетио да држава не даје много одликовања и да ово уручење значи да је држава умела, без обзира ко шта говорио, писао, да препозна оне који су изузетним трудом, посебношћу, ентизијазмом , храброшћу успели да покажу како и на који начин треба да брину о други људима, како да воле Србију.

Истакао је да је ово одликовање на понос породицама, и да није дато ни по каквој политичкој линији, већ је давано само по заслугама онима који су земљу задужили.

"Ви сте најближи онима који су добили одликовање и ви морате на посебан начин да се понашате. Не можете сутра више да будете обични људи. Ви сте из породице носиоца највиших државних одликовања и ваша одговорност и обавезност не престаје њиховом смрћу, већ напротив мора доћи до изражаја у будућности", поручио је Вучић.

Захвалио се свима што су живели са онима који су на тако узвишен начин задужили нашу земљу.

Казао је да такве ствари не смеју да буду заборављени, иако Срби воле лако да забораве захвалност.

Одликовања су, према његовим речима, начин да се покаже да држава не заборавља и да ће се борити да те људе нико не заборави.

Аутор:
Пошаљите коментар