overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НА КОСОВУ УХАПШЕНО 5 СРБА, осумњичили их ЗА РАТНЕ ЗЛОЧИНЕ, огласила се КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ

03.08.2024. 13:17 13:22
Пише:
Извор: Youtube Printscreen

ПРИШТИНА: Такозвано косовско специјално тужилаштво у Приштини саопштило је да је у данашњој акцији на КиМ ухапшено пет особа осумњичених за наводне ратне злочине у мају 1999. године.

То тужилаштво је у објави на свом Фејсбук налогу навело да су, "после вишемесечне истраге", у данашњој акцији приведени Д.Ц, Д.Н, Н.С, С.Ј. и М.Ш.

Они се, према тврдњама тужилаштва, сумњиче да су, "у саизвршилаштву са другим неидентификованим припадницима групе, наоружани и обучени у маскирне униформе и нередовне униформе српске полиције или војске, 4. маја 1999. ујутру предузели акцију у селима Кокај, Ловце, Пограђе и Угљаре".

Поред осталог то тужилаштво тврди да су убијали, рањавали, физички и психички малтретирали албанске цивиле и узимали таоце,.

Канцеларија Владе Србије за КиМ саопштила је раније данас да су, по директном налогу Аљбина Куртија, јутрос у Косовском Поморављу, у селу Пасјане ухапшени  Драган Ничић, Слободан Јевтић, Драган Цветковић и Милош Шошић, под лажним оптужбама за наводне ратне злочине, "иако је реч о људима који годинама мирно, без икаквих проблема живе на свом кућном прагу".

"Према речима очевидаца и њихових породица, РОСУ полиција је приликом хапшења код себе имала спискове Срба, а није показала никакве налоге за претрес, што јасно говори да су приведени арбитрарно, по политичком кључу на основу тајних спискова", саопштила је Канцеларија за КиМ.

Како наводи Канцеларија, јутрошњим упадима у куће српских домаћина, албански полицајци вршили су преметачину, разбијали врата, ударали и  малтретирали старије људе у присуству њихове деце и унучади.

За све ухапшене одмах је обезбеђена бесплатна правна помоћ.

"Слободан Јевтић био је ослобођен служења војног рока због  слабог вида, а приликом његовог хапшења маљем су разбијена улазна врата. Драган Цветковић је 90 одсто инвалид ког су својевремено ранили Албанци и отац је локалног свештеника, Драган Ничић наставник је у пензији, а Милош Шошић, први припадник КПС у Косовском Поморављу, што значи да је још пре 20 година морао да прође све безбедносне провере", прецизира се у саопштењу.

Канцеларија за КиМ истиче да "дежурни србомрзац Курти наставља да спроводи терор над српским народом и северно и јужно од Ибра и то је једино што зна да чини".

 "Јасно је да новим хапшењима у Пасјану антисрпски режим из Приштине жели да доведе до ескалације ситуације на терену и да живот Срба на Косову и Метохији учини неподношљивим, а поново се на удару нашло и Косовско Поморавље, средина у којој живи највећи број Срба", наводи Канцеларија.

Канцеларија је саопштила да је "очигледно да приштински режим неоснованим хапшењима и нападима на све српско улази у предизборну кампању, јер ништа осим патолошке србомржње нема да понуди, осим притисака и прогона у свим српским срединама са једним јединим циљем који подразумева исељавање Срба са Косова и Метохије".

"Поставља се питање како међународном фактору и мисијама није јасно да на простору КиМ не постоји никаква владавина права, да се Срби хапсе према Куртијевим тајним списковима, према којима је крив свако ко је Србин и да се сходно томе врше монтирани процеси под лажним оптужбама с циљем коначног етничког чишћења Срба!", наводи Канцеларија за КиМ.

Аутор:
Пошаљите коментар
КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ ПОРУЧИЛА: Хапшење Србина наставак политике терора Приштине

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КОСОВО И МЕТОХИЈУ ПОРУЧИЛА: Хапшење Србина наставак политике терора Приштине

27.06.2024. 17:09 17:14
Канцеларија за Ким: Милетић ухапшен упркос гаранцијама ЕУ и САД

Канцеларија за Ким: Милетић ухапшен упркос гаранцијама ЕУ и САД

11.05.2024. 07:51 07:52