scattered clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић уручио највиша покрајинска признања

10.12.2020. 15:35 10:12
Пише:
Фото: Покрајинска влада

Највиша покрајинска награда „Михајло Пупин“ која носи име нашег научника планетарног гласа и великог националног добротвора, установљена пре две године поводом стогодишњице присаједињења Војводине Краљевини Србији, те покрајинска призања за изузетне резултате остварене у различитим областима друштвеног живота, односно за целокупан допринос развоју и афирмацији Војводине, додељена су на Међународни дан људских права, у холу зграде Покрајинске владе, уз поштовање епшидемиолошких мера.

Награда „Михајло Пупин“ уручена је проф. др Драгану Станићу са Одсека за српску књижевност Филозофског факултета и председнику Матице српске, песнику и прозном писцу богатог опуса. Добитник признања у области уметности „Павле Јовановић” је глумица иза које је низ великих и маестрално одиграних позоришних, телевизијских и позоришних улога, и жена која је уметност глуме уздигла до небеских висина и постала синоним уметника за сва времена Мирјана Мира Бањац. Покрајинско признање у области науке „Милутин Миланковић” отишло је у руке проф. др Биљани Шкрбић, редовном професору и водећем истраживачу Технолошког факултета у Новом Саду, ауторки више од 33 научних радова и руководиоцу великог броја међународних и билатералних научно-истраживачких пројеката. Добитник признања у области кутлуре „Ференц Фехер” је примадона магистар Вероника Вера Ковач Виткаи која спада међу наше малобројне оперске уметнике чији је рад препознатљив у свету, док је носилац признања „Момчило Тапавица” које се додељује за постигнућа у области спорта, фудбалер низа најеминентнијих европских клубова и капитен фудбалске репрезентације Србије Александар Коларов. Овогодишњи лауреат покрајинског признања у области привреде „Лазар Дунђерски” је председница Групе „Универекспорт” Весна Вучуревић, која представља најзначајнију карику у развоју компаније која данас јесте највећи домаћи трговински ланац који запошљава готово 3.000 људи.


Мира Бањац посветила награду Новом Саду

Прослављена глумица Мира Бањац захвалила се на признању које носи име великана српског сликарства Паје Јовановића и рекла како је „готово судбински да је  добила ту награду на крају каријере, која је управо почела овде”.

- Велика награда, велико име наше историје и велики делатник – рекла је Мира Бањац. - Иза свега стоји Војводина. Војводина то су њени људи, ја их знам. Ми смо се давно препознали. Готово да нема ниједног града, ниједног села, ни засеока у којем нисам са својом службом и културом гостовала. Примити овакву награду значи част и велику обавезу да се чува достојанство те награде. Ја желим да ову награду посветим Новом Саду, граду који ће бити Европска престоница културе, као мали део мога доприноса великој нашој култури.


 

Признање „Милаца Томић”, које се додељује у области равноправности полова понео је Центар за социјални рад општине Стара Пазова који посебан допринос даје раду на заштити од насиља у породици и партнерским односима, а признање „Ђорђе Натошевић”  за достигнућа у образовању припало је Основној школи „Иван Горан Ковачић” из Суботице, која је током 2019.  остварила значајне резултате на свим пољима. Признање АП Војводине за људска и мањинска права „Људевит Мичатек” додељено је Савезу слепих Војводине, које окупља слепе и слабовиде људе са територије читаве Покрајине.

–  Када смо пре две године установили покрајинску награду „Михајло Пупин” и покрајинска признања која носе имена Милице Томић, Људевита Мичатека, Павла Паје Јовановића, Ференца Фехера, Милутина Миланковића, Ђорђа Натошевића, Лазара Дунђерског и Момчила Тапавице имали смо два изузетно снажна мотива – рекао је на свечаности председник Покрајинске владе Игор Мировић. – Један је дубоко и трајно поштовање великана чија имена су ова признања понела, и њиховог непролазног стваралачког доприноса, оствареног у времену у којем су живели, а нама остављеног као трајан узор и заједничко наслеђе. Други је манифестовање способности и одговорности АП Војводине да и данас препозна, истакне и подржи своје најистакнутије ствараоце и усмери их на још већа прегнућа и на још више домете. Зато свима од срца честитам и желим да наставе да свет у којем заједно живимо чине бољим, просперитетнијим, лепшим и праведнијим.


Равноправност је симбол Војводине

- Равноправност људи и народа данас је симбол Војводине - рекао је Мировић. - У Војводини има и увек ће бити места за свакога и никада и никоме неће бити тесно. Коначно, јесу ли управо протекле 102 године у свакој области друштвеног живота значиле велики напредак за све људе и народе који чине суштинско биће наше Војводине? Наравно да јесу. Војводина ће, будите у то уверени, путем напретка сигурно ићи у  времену које долази. Ниједна од тих вредности није сачувана без искушења. Напротив. Та искушења су нарочито у страшним ратним временима била тешка, али смо ми упркос свему заједно ипак одолели.


Мировић је истакао да је највеће искушење тренутка у ком живимо  пандемија вируса са којим се сви суочавају, што је учило да се и додела признања уместо 25. новембра како је утврђено, одржи на Међународни дан људских права, која су била повод за увођење једног од покрајинских признања.

- Изазов са којим се суочавамо је заиста велико искушење, али ћемо, дубоко сам уверен, и том искушењу одолети – нагласио је Мировић и истакао напоре медицинских радника и значајна улагања у здравствени систем у тој борби.

У име лауреата  захвалио је председник Матице српске Драган Станић рекавши да добитници покрајинских признања могу да се поносе именима оних по којима је награда коју су понели названа.

- Велика је част наћи се пред вама као носилац неког од признања АП Војводине, а још више част давати квалитетне доприносе да се стабилизује и развија оваква Војводина, креативна, динамична, рационална, интуитивна, отворена, толерантна, мултинационална, разнолика, у прошлости утемељана, али ка будућности усмерена – нагласио је Драган Станић. - Сви ови сјајни великани уче нас као се може бити грађанин Европе и света напоредо са чињеницом да смо грађани Новог Сада, Војводине и Србије. Хвала, и будите сигурни да сте нас овом наградом много више заветовали и обавезали него што сте нам пружили довољно разлога на самољубиво и гордељиво задовољство. 

Ако се сви носиоци људских живота, напоменуо је Станић, договоре око вредности које треба неговати и развијати онда ће друштво у којем живимо и настојимо да однегујемо на сличним принципима, постепено добијати изглед оног што је на највишем нивоу људских креативних достигнућа.

-  То је самосвесна и просперитетна Србија са исто тако самосвесном и просперитетном Војводином као и са људима који ће знати зашто су овде и зашто  треба да остану и унапређују живот овде, чак и када оду у далеки свет - закључио је Станић.

Свечаности је присуствовао и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и чланови Комисије за покрајинску награду и признања.

Зорица Милосављевић

Аутор:
Пошаљите коментар