Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović uručio najviša pokrajinska priznanja

10.12.2020. 15:35 10:12
Piše:
Foto: Pokrajinska vlada

Najviša pokrajinska nagrada „Mihajlo Pupin“ koja nosi ime našeg naučnika planetarnog glasa i velikog nacionalnog dobrotvora, ustanovljena pre dve godine povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, te pokrajinska prizanja za izuzetne rezultate ostvarene u različitim oblastima društvenog života, odnosno za celokupan doprinos razvoju i afirmaciji Vojvodine, dodeljena su na Međunarodni dan ljudskih prava, u holu zgrade Pokrajinske vlade, uz poštovanje epšidemioloških mera.

Nagrada „Mihajlo Pupin“ uručena je prof. dr Draganu Staniću sa Odseka za srpsku književnost Filozofskog fakulteta i predsedniku Matice srpske, pesniku i proznom piscu bogatog opusa. Dobitnik priznanja u oblasti umetnosti „Pavle Jovanović” je glumica iza koje je niz velikih i maestralno odigranih pozorišnih, televizijskih i pozorišnih uloga, i žena koja je umetnost glume uzdigla do nebeskih visina i postala sinonim umetnika za sva vremena Mirjana Mira Banjac. Pokrajinsko priznanje u oblasti nauke „Milutin Milanković” otišlo je u ruke prof. dr Biljani Škrbić, redovnom profesoru i vodećem istraživaču Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu, autorki više od 33 naučnih radova i rukovodiocu velikog broja međunarodnih i bilateralnih naučno-istraživačkih projekata. Dobitnik priznanja u oblasti kutlure „Ferenc Feher” je primadona magistar Veronika Vera Kovač Vitkai koja spada među naše malobrojne operske umetnike čiji je rad prepoznatljiv u svetu, dok je nosilac priznanja „Momčilo Tapavica” koje se dodeljuje za postignuća u oblasti sporta, fudbaler niza najeminentnijih evropskih klubova i kapiten fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Kolarov. Ovogodišnji laureat pokrajinskog priznanja u oblasti privrede „Lazar Dunđerski” je predsednica Grupe „Univereksport” Vesna Vučurević, koja predstavlja najznačajniju kariku u razvoju kompanije koja danas jeste najveći domaći trgovinski lanac koji zapošljava gotovo 3.000 ljudi.


Mira Banjac posvetila nagradu Novom Sadu

Proslavljena glumica Mira Banjac zahvalila se na priznanju koje nosi ime velikana srpskog slikarstva Paje Jovanovića i rekla kako je „gotovo sudbinski da je  dobila tu nagradu na kraju karijere, koja je upravo počela ovde”.

- Velika nagrada, veliko ime naše istorije i veliki delatnik – rekla je Mira Banjac. - Iza svega stoji Vojvodina. Vojvodina to su njeni ljudi, ja ih znam. Mi smo se davno prepoznali. Gotovo da nema nijednog grada, nijednog sela, ni zaseoka u kojem nisam sa svojom službom i kulturom gostovala. Primiti ovakvu nagradu znači čast i veliku obavezu da se čuva dostojanstvo te nagrade. Ja želim da ovu nagradu posvetim Novom Sadu, gradu koji će biti Evropska prestonica kulture, kao mali deo moga doprinosa velikoj našoj kulturi.


 

Priznanje „Milaca Tomić”, koje se dodeljuje u oblasti ravnopravnosti polova poneo je Centar za socijalni rad opštine Stara Pazova koji poseban doprinos daje radu na zaštiti od nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a priznanje „Đorđe Natošević”  za dostignuća u obrazovanju pripalo je Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” iz Subotice, koja je tokom 2019.  ostvarila značajne rezultate na svim poljima. Priznanje AP Vojvodine za ljudska i manjinska prava „Ljudevit Mičatek” dodeljeno je Savezu slepih Vojvodine, koje okuplja slepe i slabovide ljude sa teritorije čitave Pokrajine.

–  Kada smo pre dve godine ustanovili pokrajinsku nagradu „Mihajlo Pupin” i pokrajinska priznanja koja nose imena Milice Tomić, Ljudevita Mičateka, Pavla Paje Jovanovića, Ferenca Fehera, Milutina Milankovića, Đorđa Natoševića, Lazara Dunđerskog i Momčila Tapavice imali smo dva izuzetno snažna motiva – rekao je na svečanosti predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. – Jedan je duboko i trajno poštovanje velikana čija imena su ova priznanja ponela, i njihovog neprolaznog stvaralačkog doprinosa, ostvarenog u vremenu u kojem su živeli, a nama ostavljenog kao trajan uzor i zajedničko nasleđe. Drugi je manifestovanje sposobnosti i odgovornosti AP Vojvodine da i danas prepozna, istakne i podrži svoje najistaknutije stvaraoce i usmeri ih na još veća pregnuća i na još više domete. Zato svima od srca čestitam i želim da nastave da svet u kojem zajedno živimo čine boljim, prosperitetnijim, lepšim i pravednijim.


Ravnopravnost je simbol Vojvodine

- Ravnopravnost ljudi i naroda danas je simbol Vojvodine - rekao je Mirović. - U Vojvodini ima i uvek će biti mesta za svakoga i nikada i nikome neće biti tesno. Konačno, jesu li upravo protekle 102 godine u svakoj oblasti društvenog života značile veliki napredak za sve ljude i narode koji čine suštinsko biće naše Vojvodine? Naravno da jesu. Vojvodina će, budite u to uvereni, putem napretka sigurno ići u  vremenu koje dolazi. Nijedna od tih vrednosti nije sačuvana bez iskušenja. Naprotiv. Ta iskušenja su naročito u strašnim ratnim vremenima bila teška, ali smo mi uprkos svemu zajedno ipak odoleli.


Mirović je istakao da je najveće iskušenje trenutka u kom živimo  pandemija virusa sa kojim se svi suočavaju, što je učilo da se i dodela priznanja umesto 25. novembra kako je utvrđeno, održi na Međunarodni dan ljudskih prava, koja su bila povod za uvođenje jednog od pokrajinskih priznanja.

- Izazov sa kojim se suočavamo je zaista veliko iskušenje, ali ćemo, duboko sam uveren, i tom iskušenju odoleti – naglasio je Mirović i istakao napore medicinskih radnika i značajna ulaganja u zdravstveni sistem u toj borbi.

U ime laureata  zahvalio je predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekavši da dobitnici pokrajinskih priznanja mogu da se ponose imenima onih po kojima je nagrada koju su poneli nazvana.

- Velika je čast naći se pred vama kao nosilac nekog od priznanja AP Vojvodine, a još više čast davati kvalitetne doprinose da se stabilizuje i razvija ovakva Vojvodina, kreativna, dinamična, racionalna, intuitivna, otvorena, tolerantna, multinacionalna, raznolika, u prošlosti utemeljana, ali ka budućnosti usmerena – naglasio je Dragan Stanić. - Svi ovi sjajni velikani uče nas kao se može biti građanin Evrope i sveta naporedo sa činjenicom da smo građani Novog Sada, Vojvodine i Srbije. Hvala, i budite sigurni da ste nas ovom nagradom mnogo više zavetovali i obavezali nego što ste nam pružili dovoljno razloga na samoljubivo i gordeljivo zadovoljstvo. 

Ako se svi nosioci ljudskih života, napomenuo je Stanić, dogovore oko vrednosti koje treba negovati i razvijati onda će društvo u kojem živimo i nastojimo da odnegujemo na sličnim principima, postepeno dobijati izgled onog što je na najvišem nivou ljudskih kreativnih dostignuća.

-  To je samosvesna i prosperitetna Srbija sa isto tako samosvesnom i prosperitetnom Vojvodinom kao i sa ljudima koji će znati zašto su ovde i zašto  treba da ostanu i unapređuju život ovde, čak i kada odu u daleki svet - zaključio je Stanić.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor i članovi Komisije za pokrajinsku nagradu i priznanja.

Zorica Milosavljević

Autor:
Pošaljite komentar