clear sky
14°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Мировић: Најстаријима омогућити услове достојне живота у 21. веку

01.10.2017. 13:54 16:48
Пише:
Извор: vojvodina.gov.rs

Поводом 1. октобра, Међународног дана старих особа, данас су председник Владе АП Војводине Игор Мировић и покрајински секретар за социјалну политику, демографију и равноправност полова Предраг Вулетић посетили Геронтолошки центар у Бачкој Паланци.

Гости су корисницима услуга те установе донели поклоне, али је и председник Мировић добио поклон од вредних бакица и декица који се баве производњом разних корисних ствари. Директор Геронтолошког центра др Милан Бајић упознао је госте с радом установе, а заједно су и обишли тај модерни центар у којем борави 118 старих особа, а о њима брине 38 запослених, међу којима је и осам здравствених радника.

"Први пут сам у овом геронтолошком центру, али сам видео да се овде ради домаћински и да су услови боравка и брига за старе веома добри, мада свуда и увек може бити боље", рекао је, између осталог, Мировић домаћинима, али и гостима, међу којима су били и директори још неких установа те намене из Војводине.

Он додаје да се о старима морамо бринути јер морамо бити свесни тога да ћемо и ми који данас радимо једном постати стари.

"Ако за ову годину можемо рећи да је била Година здравства јер су уложене значајне своте, већ сада, а посебно за идућу годину, можемо рећи да ће бити Година социјалне заштите. Није Србија толико сирота да не може својим старима да обезбеди достојне услове живота. Пре месец дана већ смо у Војводини усмерили значајну своту у пројекте социјалне затштите, установе, па и геронтолошке центре. У Новом Саду, на пример, ради се на пројекту Геронтолошког центра у који ће бити уложено око милион евра", каже Мировић.

Мировић је, између осталог, рекао да је Србија у фази велике обнове, граде се путеви, мостови, улаже у здравство, школство, реализују се и планирају велики пројекти.

"Уме понекада да се деси да се у великим плановима занемаре обични, „мали људи“, а то нама не да не сме да се деси него се неће десити", додао је он.

Сви они који се баве јавним послом, политичари, директори, функционери морају да разговорају са старим и младим људима, да их саслушају и да пробају да нађу решење за њихов евентуални проблем. Ако нешто није како треба, ако вам треба помоћ, напишите мени писамце и пошаљите на моју адресу, а ја ћу прочитати и одговорити вам. Мора се људима дати одговор, усмено, писано, па чак у ова времена и мејлом.

И овом приликом овде су се и стари и млади подсетили, или су неки први пут чули, да је Међународни дан старих особа прогласила Генерална скупштина УН 14. децембра 1990. године, а да би се нагласила важност осигурања животне средине која се може прилагодити потребама и способностима становништву у трећем добу. Такође, проглашењем 1. октобра за Међународни дан старих УН подстичу државе да старијим члановима осигурају задовољење њихових потреба и омогуће им учествовање у друштву у складу с њиховим способностима.

Дневни боравак и Прихватилиште

Прошле године при Геронтолошком центру завршени су објекти у којима је смештен Дневни боравак, али и Прихватилиште. Др Бајић каже да је дневни боравак намењен одраслим и остарелим лицима којима је потребна дневна нега и надзор. Прихватилиште пружа услуге смештаја одраслим и старим лицима у кризним ситуацијама, бескућницима и просјацима, што је нововост у овом делу бачког приобаља Дунава. Геронтолошки центар пружа и дневне услуге у заједници преко Службе за помоћ у кући и кућну негу. Услуге помоћи у кући користи 11 старих, а помоћи и неге у кући 25 корисника. Клубови за одрасла инвалидна и стара лица формирани су у пет од 13 села у општини, а укупно имају готово 490 чланова. Капацитет домског смештаја је 110 места, а тренутно је ту 118 корисника. На домском смештају је 111, а седам је у прихватној станици и тако ће бити до званичног отварања Прихватилишта.

Ревитализација пута Нови Сад – Бачка Паланка

Једно од новинарских питања побегло је од теме сусрета у Геронтолошком центру, али је ипак било интересантно јер се односило на пројекат рехабилитације магистралног, државног пута од Новог Сада до Бачке Паланке, дугог четрдесетак километара.

"Долазећи у Бачку Паланку, приметио сам да је пут у лошем стању", констатовао је Мировић.

Према његовим речима, за предстојећи радни састанака с министарком Зораном Михајловић предвидео и то питање, односно могућност рехабилитације пута Бачка Паланка – Бегеч – Нови Сад.

"Али, морам рећи да је Војводина имала шансе да то уради пре три године јер је било обезбеђено око 400 милиона евра, али тадашња власт у Војводини то очито није хтела. Рехабилитација и изградња путева посебно је важна и већ постоје или се раде пројекти за неколико деоница, а на реализацију се неће дуго чекати", каже Мировић.

М. Суџум

Аутор:
Пошаљите коментар
Мировић уручио 35 уговора о куповини кућа избегличким породицама

Мировић уручио 35 уговора о куповини кућа избегличким породицама

20.09.2017. 15:02 15:05
Мировић: Радна зона у Хоргошу решење за незапосленост

Мировић: Радна зона у Хоргошу решење за незапосленост

26.09.2017. 15:18 08:33