Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Mirović: Najstarijima omogućiti uslove dostojne života u 21. veku

01.10.2017. 13:54 16:48
Piše:
Izvor: vojvodina.gov.rs

Povodom 1. oktobra, Međunarodnog dana starih osoba, danas su predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović i pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova Predrag Vuletić posetili Gerontološki centar u Bačkoj Palanci.

Gosti su korisnicima usluga te ustanove doneli poklone, ali je i predsednik Mirović dobio poklon od vrednih bakica i dekica koji se bave proizvodnjom raznih korisnih stvari. Direktor Gerontološkog centra dr Milan Bajić upoznao je goste s radom ustanove, a zajedno su i obišli taj moderni centar u kojem boravi 118 starih osoba, a o njima brine 38 zaposlenih, među kojima je i osam zdravstvenih radnika.

"Prvi put sam u ovom gerontološkom centru, ali sam video da se ovde radi domaćinski i da su uslovi boravka i briga za stare veoma dobri, mada svuda i uvek može biti bolje", rekao je, između ostalog, Mirović domaćinima, ali i gostima, među kojima su bili i direktori još nekih ustanova te namene iz Vojvodine.

On dodaje da se o starima moramo brinuti jer moramo biti svesni toga da ćemo i mi koji danas radimo jednom postati stari.

"Ako za ovu godinu možemo reći da je bila Godina zdravstva jer su uložene značajne svote, već sada, a posebno za iduću godinu, možemo reći da će biti Godina socijalne zaštite. Nije Srbija toliko sirota da ne može svojim starima da obezbedi dostojne uslove života. Pre mesec dana već smo u Vojvodini usmerili značajnu svotu u projekte socijalne zatštite, ustanove, pa i gerontološke centre. U Novom Sadu, na primer, radi se na projektu Gerontološkog centra u koji će biti uloženo oko milion evra", kaže Mirović.

Mirović je, između ostalog, rekao da je Srbija u fazi velike obnove, grade se putevi, mostovi, ulaže u zdravstvo, školstvo, realizuju se i planiraju veliki projekti.

"Ume ponekada da se desi da se u velikim planovima zanemare obični, „mali ljudi“, a to nama ne da ne sme da se desi nego se neće desiti", dodao je on.

Svi oni koji se bave javnim poslom, političari, direktori, funkcioneri moraju da razgovoraju sa starim i mladim ljudima, da ih saslušaju i da probaju da nađu rešenje za njihov eventualni problem. Ako nešto nije kako treba, ako vam treba pomoć, napišite meni pisamce i pošaljite na moju adresu, a ja ću pročitati i odgovoriti vam. Mora se ljudima dati odgovor, usmeno, pisano, pa čak u ova vremena i mejlom.

I ovom prilikom ovde su se i stari i mladi podsetili, ili su neki prvi put čuli, da je Međunarodni dan starih osoba proglasila Generalna skupština UN 14. decembra 1990. godine, a da bi se naglasila važnost osiguranja životne sredine koja se može prilagoditi potrebama i sposobnostima stanovništvu u trećem dobu. Takođe, proglašenjem 1. oktobra za Međunarodni dan starih UN podstiču države da starijim članovima osiguraju zadovoljenje njihovih potreba i omoguće im učestvovanje u društvu u skladu s njihovim sposobnostima.

Dnevni boravak i Prihvatilište

Prošle godine pri Gerontološkom centru završeni su objekti u kojima je smešten Dnevni boravak, ali i Prihvatilište. Dr Bajić kaže da je dnevni boravak namenjen odraslim i ostarelim licima kojima je potrebna dnevna nega i nadzor. Prihvatilište pruža usluge smeštaja odraslim i starim licima u kriznim situacijama, beskućnicima i prosjacima, što je novovost u ovom delu bačkog priobalja Dunava. Gerontološki centar pruža i dnevne usluge u zajednici preko Službe za pomoć u kući i kućnu negu. Usluge pomoći u kući koristi 11 starih, a pomoći i nege u kući 25 korisnika. Klubovi za odrasla invalidna i stara lica formirani su u pet od 13 sela u opštini, a ukupno imaju gotovo 490 članova. Kapacitet domskog smeštaja je 110 mesta, a trenutno je tu 118 korisnika. Na domskom smeštaju je 111, a sedam je u prihvatnoj stanici i tako će biti do zvaničnog otvaranja Prihvatilišta.

Revitalizacija puta Novi Sad – Bačka Palanka

Jedno od novinarskih pitanja pobeglo je od teme susreta u Gerontološkom centru, ali je ipak bilo interesantno jer se odnosilo na projekat rehabilitacije magistralnog, državnog puta od Novog Sada do Bačke Palanke, dugog četrdesetak kilometara.

"Dolazeći u Bačku Palanku, primetio sam da je put u lošem stanju", konstatovao je Mirović.

Prema njegovim rečima, za predstojeći radni sastanaka s ministarkom Zoranom Mihajlović predvideo i to pitanje, odnosno mogućnost rehabilitacije puta Bačka Palanka – Begeč – Novi Sad.

"Ali, moram reći da je Vojvodina imala šanse da to uradi pre tri godine jer je bilo obezbeđeno oko 400 miliona evra, ali tadašnja vlast u Vojvodini to očito nije htela. Rehabilitacija i izgradnja puteva posebno je važna i već postoje ili se rade projekti za nekoliko deonica, a na realizaciju se neće dugo čekati", kaže Mirović.

M. Sudžum

Autor:
Pošaljite komentar
Mirović uručio 35 ugovora o kupovini kuća izbegličkim porodicama

Mirović uručio 35 ugovora o kupovini kuća izbegličkim porodicama

20.09.2017. 15:02 15:05
Mirović: Radna zona u Horgošu rešenje za nezaposlenost

Mirović: Radna zona u Horgošu rešenje za nezaposlenost

26.09.2017. 15:18 08:33