overcast clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Милојко Спајић шокира: Никакав проблем немам да гласам о резолуцији о Сребреници; ОВО СУ РЕАКЦИЈЕ

10.05.2024. 09:37 09:44
Пише:
Фото: Youtube Prinscreen/ RTCG

Премијер Црне Горе Милојко Спајић рекао је на премијерском сату да ће та земља гласати за резолуцију о Сребреници, те додао да читав регион треба да подржи ту и све друге резолуције, што је изазвало оштре осуде од стране бројних тамошњих функционера.

Наиме, Спајић је објаснио да се увек залагао за прозападни курс, што, како је рекао, није никаква тајна, те да ће гласати за резолуцију о Сребреници.

- Ја сам прозападни човек, целог живота сам провео на идеолошком западу. И ту нема никаквих дилема, и што се тиче нашег става у будућности - рекао је Спајић који је и навео:

- Та резолуција ће се усвојити, зато што су велике силе стале иза те резолуције.

Спајић је рекао да читав регион треба да подржи ову и све друге резолуције.

- Никакав проблем то није. Гласаћемо за то, рекли смо више пута. Ја сам јавно говорио о томе, осуђивали смо геноцид. Немамо проблем да то урадимо. Влада ће о томе расправљати, али мислим да је то излишно спомињати јер смо се споразумно обавезали да водимо проевропску политику - казао је он.

Невероватно

Доскорашњи министар спољних послова Ивица Дачић за Курир поручује да је невероватно да земља у којој Срби чине више од трећине становништва гласа за резолуцију којом се управо Срби представљају као геноцидан народ.

- Притом је ова влада и дошла на власт највише захваљујући Србима и њиховој борби на чувеним литијама. Срамно и нечувено - поручио је Дачић.

Министарка у Влади Србије Милица Ђурђевић Стаменковски за Курир каже да је влада у Подгорици овом најавом показала да још увек није спремна за суштинску нормализацију сарадње са Србијом.

- Оваква одлука се коси с већинском вољом српског народа, али и већинског становништва у ЦГ. Српски званичници су у више наврата поновили да су спремни да успоставе бољу комуникацију са ЦГ, која по логици и природи ствари треба да гаји најтешњу сарадњу са Србијом. Политички представници Срба још увек нису део Владе ЦГ и као политички чинилац изузети су из доношења овакве одлуке, а без њихове сагласности не можемо говорити о консензусу у друштву - рекла је она.

Упадљиво је, додаје, да и чланице УН немају јединствен став према тексту ове резолуције.

- Већина човечанства живи у државама које неће гласати за њено усвајање, јер је очигледно реч о документу који има за циљ политичку инструментализацију догађаја од пре 29 година како би се оспорило право нашем народу у Републици Српској да буде и остане свој на своме - закључила је.

Политика удвориштва и вођења ниским интересима

Сандра Божић, потпредседница Покрајинске владе Војводине, каже за Курир да много Његошевих цитата може бити употребљено да се опише политика удвориштва и вођења ниским интересима науштрб интереса сопствене земље и њених грађана.

- Међутим, за појединце у ЦГ не постоји довољно света и јака реч за коју се могу ухватити. То посебно долази до изражаја ако узмемо у обзир да се око 30 одсто становништва изјашњава као Срби, док преко 46 одсто српски сматрају матерњим. Зато не треба да чуде све чешћа упозорења да би усвајање резолуције у УН и жигосање српског народа као геноцидног довело до нових тензија. Видели смо недавно да грађани ЦГ и те како знају да покажу линије преко којих политичари не смеју да прелазе. Надам се да ће тако испоставити и у блиској будућности, јер грађани Србије и ЦГ деле многе историјске неправде проузроковане неодговорном политиком, над којом је братска љубав увек превладавала - казала је.

За политичког аналитичара Дејана Вука Станковића овај потез ЦГ није неочекиван.

- Антисрпском политиком купују подршку Запада. Признали су Косово и ово није изненађење. Мало је морално дегутантно да антиђукановска коалиција игра по Миловим идеолошким ставовима. Ако мисле да ће овако у ЕУ 2028, одговор је - неће. Поквариће односе са Србијом, а треба размислити о одлучном реципроцитету - нагласио је за Курир Станковић.

Рећи "не"

Председник Слободне ЦГ Владислав Дајковић за Курир истиче да све српске партије у ЦГ треба да се супротставе оваквим иницијативама.

- Сматрам да све српске партије, од најмањих до највећих, треба јасно да се одреде о том питању и кажу "не" таквим иницијативама по цену свега, а камоли по цену даљег учешћа у било ком нивоу власти - каже он и додаје:

- Према тексту поменуте резолуције, успоставиће се "дан сећања на жртве геноцида у Сребреници" на нивоу целе планете, ваљда да се упише у колективно сећање свих народа на свету да су тамо неки "зли Срби" починили геноцид, а онда ће, по већ осмишљеном сценарију, да то сећање "по дубини" спусте и у наш образовни систем. Пошто не планирам да живим с тим теретом, најављујем да ће Слободна ЦГ озбиљно размотрити даље учешће у власти у главном граду уколико Влада буде гласала за поменуту резолуцију.

Председник Праве ЦГ Марко Милачић за Курир поручује да се та странка најоштрије противи покушају да се држава и народ Црне Горе укључе у изгласавање резолуције о Сребреници у органима УН и пита зар могу делегати држава у УН који не знају ни где је на мапи БиХ боље знати шта се десило у Сребреници од судија које су слушали сведоке, гледали доказе и, упркос свему што су чули и видели, рекли да то није геноцид.

- Зато глас ЦГ у УН није обичан глас. ЦГ је сусед Србије и БиХ. За разлику од већине држава УН, ми знамо где је БиХ и знамо где је Сребреница, као и Братунац, знамо где су и Јасеновац, и Крагујевац, и Пивски доли. Знамо породице и имена многих цивила убијених и у Братунцу и у Сребреници. Зато ЦГ не сме подржати ову резолуцију, већ треба, колико је то у њеној моћи, да стане на пут међународном покушају да се запаљено буре барута са Блиског истока премести на Балкан - рекао је.

Милачић додаје да се зна да је међународна заједница дубоко подељена кад је реч о Сребреници.

- Црна Гора не сме бити та која ће својим гласом одлучивати о питању за које не постоји међународни консензус, а које директно терети државне институције Републике Српске и Србије за геноцид на Балкану, а кроз њих не мање и саме државе и народе Балкана. Не постоји ниједно политичко оправдање за доношење тако опасног и непоправљивог отрова на Балкан - нагласио је.

Коалиција За будућност ЦГ

Ми бисмо гласали против, тражићемо резолуцију о Јасеновцу

Мирко Миличић, портпарол Нове српске демократије, за Курир каже да је став те странке и коалиције За будућност ЦГ потпуно јасан. - Да смо на позицији Милојка Спајића, односно да смо део Владе, гласали бисмо против УН резолуције о геноциду у Сребреници. У Влади гласају само министри и она ће донети одлуку какву она процени. Ми још увек немамо министре у тој влади, али свој став смо јасно рекли и сматрамо да би она требало да укалкулише и наш став - да наша коалиција не подржава одлуку којом би се колективна одговорност за један злочин наметнула целом српском народу, који чини најмање једну трећину становништва ЦГ, а верујемо да је тај број и већи. Посебно желим да истакнем да ће политички представници српског народа у ЦГ предложити Скупштини да усвоји резолуцију о геноциду у Јасеновцу и да очекујемо да ћемо имати 100 одсто подршку власти и опозиције - казао је Миличић.

Kurir.rs

Аутор:
Пошаљите коментар