Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Milojko Spajić šokira: Nikakav problem nemam da glasam o rezoluciji o Srebrenici; OVO SU REAKCIJE

10.05.2024. 09:37 09:44
Piše:
Foto: Youtube Prinscreen/ RTCG

Premijer Crne Gore Milojko Spajić rekao je na premijerskom satu da će ta zemlja glasati za rezoluciju o Srebrenici, te dodao da čitav region treba da podrži tu i sve druge rezolucije, što je izazvalo oštre osude od strane brojnih tamošnjih funkcionera.

Naime, Spajić je objasnio da se uvek zalagao za prozapadni kurs, što, kako je rekao, nije nikakva tajna, te da će glasati za rezoluciju o Srebrenici.

- Ja sam prozapadni čovek, celog života sam proveo na ideološkom zapadu. I tu nema nikakvih dilema, i što se tiče našeg stava u budućnosti - rekao je Spajić koji je i naveo:

- Ta rezolucija će se usvojiti, zato što su velike sile stale iza te rezolucije.

Spajić je rekao da čitav region treba da podrži ovu i sve druge rezolucije.

- Nikakav problem to nije. Glasaćemo za to, rekli smo više puta. Ja sam javno govorio o tome, osuđivali smo genocid. Nemamo problem da to uradimo. Vlada će o tome raspravljati, ali mislim da je to izlišno spominjati jer smo se sporazumno obavezali da vodimo proevropsku politiku - kazao je on.

Neverovatno

Doskorašnji ministar spoljnih poslova Ivica Dačić za Kurir poručuje da je neverovatno da zemlja u kojoj Srbi čine više od trećine stanovništva glasa za rezoluciju kojom se upravo Srbi predstavljaju kao genocidan narod.

- Pritom je ova vlada i došla na vlast najviše zahvaljujući Srbima i njihovoj borbi na čuvenim litijama. Sramno i nečuveno - poručio je Dačić.

Ministarka u Vladi Srbije Milica Đurđević Stamenkovski za Kurir kaže da je vlada u Podgorici ovom najavom pokazala da još uvek nije spremna za suštinsku normalizaciju saradnje sa Srbijom.

- Ovakva odluka se kosi s većinskom voljom srpskog naroda, ali i većinskog stanovništva u CG. Srpski zvaničnici su u više navrata ponovili da su spremni da uspostave bolju komunikaciju sa CG, koja po logici i prirodi stvari treba da gaji najtešnju saradnju sa Srbijom. Politički predstavnici Srba još uvek nisu deo Vlade CG i kao politički činilac izuzeti su iz donošenja ovakve odluke, a bez njihove saglasnosti ne možemo govoriti o konsenzusu u društvu - rekla je ona.

Upadljivo je, dodaje, da i članice UN nemaju jedinstven stav prema tekstu ove rezolucije.

- Većina čovečanstva živi u državama koje neće glasati za njeno usvajanje, jer je očigledno reč o dokumentu koji ima za cilj političku instrumentalizaciju događaja od pre 29 godina kako bi se osporilo pravo našem narodu u Republici Srpskoj da bude i ostane svoj na svome - zaključila je.

Politika udvorištva i vođenja niskim interesima

Sandra Božić, potpredsednica Pokrajinske vlade Vojvodine, kaže za Kurir da mnogo Njegoševih citata može biti upotrebljeno da se opiše politika udvorištva i vođenja niskim interesima nauštrb interesa sopstvene zemlje i njenih građana.

- Međutim, za pojedince u CG ne postoji dovoljno sveta i jaka reč za koju se mogu uhvatiti. To posebno dolazi do izražaja ako uzmemo u obzir da se oko 30 odsto stanovništva izjašnjava kao Srbi, dok preko 46 odsto srpski smatraju maternjim. Zato ne treba da čude sve češća upozorenja da bi usvajanje rezolucije u UN i žigosanje srpskog naroda kao genocidnog dovelo do novih tenzija. Videli smo nedavno da građani CG i te kako znaju da pokažu linije preko kojih političari ne smeju da prelaze. Nadam se da će tako ispostaviti i u bliskoj budućnosti, jer građani Srbije i CG dele mnoge istorijske nepravde prouzrokovane neodgovornom politikom, nad kojom je bratska ljubav uvek prevladavala - kazala je.

Za političkog analitičara Dejana Vuka Stankovića ovaj potez CG nije neočekivan.

- Antisrpskom politikom kupuju podršku Zapada. Priznali su Kosovo i ovo nije iznenađenje. Malo je moralno degutantno da antiđukanovska koalicija igra po Milovim ideološkim stavovima. Ako misle da će ovako u EU 2028, odgovor je - neće. Pokvariće odnose sa Srbijom, a treba razmisliti o odlučnom reciprocitetu - naglasio je za Kurir Stanković.

Reći "ne"

Predsednik Slobodne CG Vladislav Dajković za Kurir ističe da sve srpske partije u CG treba da se suprotstave ovakvim inicijativama.

- Smatram da sve srpske partije, od najmanjih do najvećih, treba jasno da se odrede o tom pitanju i kažu "ne" takvim inicijativama po cenu svega, a kamoli po cenu daljeg učešća u bilo kom nivou vlasti - kaže on i dodaje:

- Prema tekstu pomenute rezolucije, uspostaviće se "dan sećanja na žrtve genocida u Srebrenici" na nivou cele planete, valjda da se upiše u kolektivno sećanje svih naroda na svetu da su tamo neki "zli Srbi" počinili genocid, a onda će, po već osmišljenom scenariju, da to sećanje "po dubini" spuste i u naš obrazovni sistem. Pošto ne planiram da živim s tim teretom, najavljujem da će Slobodna CG ozbiljno razmotriti dalje učešće u vlasti u glavnom gradu ukoliko Vlada bude glasala za pomenutu rezoluciju.

Predsednik Prave CG Marko Milačić za Kurir poručuje da se ta stranka najoštrije protivi pokušaju da se država i narod Crne Gore uključe u izglasavanje rezolucije o Srebrenici u organima UN i pita zar mogu delegati država u UN koji ne znaju ni gde je na mapi BiH bolje znati šta se desilo u Srebrenici od sudija koje su slušali svedoke, gledali dokaze i, uprkos svemu što su čuli i videli, rekli da to nije genocid.

- Zato glas CG u UN nije običan glas. CG je sused Srbije i BiH. Za razliku od većine država UN, mi znamo gde je BiH i znamo gde je Srebrenica, kao i Bratunac, znamo gde su i Jasenovac, i Kragujevac, i Pivski doli. Znamo porodice i imena mnogih civila ubijenih i u Bratuncu i u Srebrenici. Zato CG ne sme podržati ovu rezoluciju, već treba, koliko je to u njenoj moći, da stane na put međunarodnom pokušaju da se zapaljeno bure baruta sa Bliskog istoka premesti na Balkan - rekao je.

Milačić dodaje da se zna da je međunarodna zajednica duboko podeljena kad je reč o Srebrenici.

- Crna Gora ne sme biti ta koja će svojim glasom odlučivati o pitanju za koje ne postoji međunarodni konsenzus, a koje direktno tereti državne institucije Republike Srpske i Srbije za genocid na Balkanu, a kroz njih ne manje i same države i narode Balkana. Ne postoji nijedno političko opravdanje za donošenje tako opasnog i nepopravljivog otrova na Balkan - naglasio je.

Koalicija Za budućnost CG

Mi bismo glasali protiv, tražićemo rezoluciju o Jasenovcu

Mirko Miličić, portparol Nove srpske demokratije, za Kurir kaže da je stav te stranke i koalicije Za budućnost CG potpuno jasan. - Da smo na poziciji Milojka Spajića, odnosno da smo deo Vlade, glasali bismo protiv UN rezolucije o genocidu u Srebrenici. U Vladi glasaju samo ministri i ona će doneti odluku kakvu ona proceni. Mi još uvek nemamo ministre u toj vladi, ali svoj stav smo jasno rekli i smatramo da bi ona trebalo da ukalkuliše i naš stav - da naša koalicija ne podržava odluku kojom bi se kolektivna odgovornost za jedan zločin nametnula celom srpskom narodu, koji čini najmanje jednu trećinu stanovništva CG, a verujemo da je taj broj i veći. Posebno želim da istaknem da će politički predstavnici srpskog naroda u CG predložiti Skupštini da usvoji rezoluciju o genocidu u Jasenovcu i da očekujemo da ćemo imati 100 odsto podršku vlasti i opozicije - kazao je Miličić.

Kurir.rs

Autor:
Pošaljite komentar