Линта позвао Дачића да пошаље Хрватској протест због хапшења Чедомира Вукадина

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта позвао је данас министра спољних послова Ивицу Дачића да упути најоштрији протест Хрватској због хапшења крајишког борца Чедомира Вукадина (65) из села Врбника код Книна, због наводног ратног злочина.
1
Фото: Youtube Printscreen

Вукадин је ухапшен у згради Жупанијског суда у Сплиту док се бранио са слободе на другом суђењу по ранијој оптужби за ратне злочине, наводи се у саопштењу Савеза. 

Како је рекао Србија треба да захтева од Хрватске да пусти Вукадина на слободу и да коначно престане са "понижавањем и прогоном" крајишких бораца који су се часно и храбро борили за свој народ и државу.

Поред тога, Србија има обавезу да пружи стручну, правну и финансијску помоћ српским борцима које прогони хрватско и бошњачко правосуђе, сматра Линта.

"Све чињенице јасно говоре да је хрватско правосуђе у функцији хрватске државне политике и да има селективан приступ у процесуирању ратних злочина. Циљ монтираних судских поступака против српских бораца јесте застрашивање, одвараћање од одласка у свој завичај и оправдање лажног мита о Домовинском рату према коме су Срби агресори и злочинци а Хрвати ослободиоци и жртве", рекао је Линта.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести