overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лајчак: Нема рока за споразум БГ и ПР, преговори су важни

16.04.2020. 08:14 10:02
Пише:
Извор: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

ПРИШТИНА: Специјални известилац ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, Мирослав Лајчак, рекао је синоћ да не постоји рок за постизање договора између Приштине и Београда, али напомиње да ће пут преговора бити пресудан за улазак у ЕУ.

Дефинитивно да, јер исход разговора, као што знамо, мора да буде правно обавезујући споразум, који ће решити сва питања једном заувек, али у складу са међународним правом и правном тековином Европске уније. Споразум би требало да подрже државе чланице Европске уније и земље региона, указао је синоћ Лајчак у емисији "Рубикон" на телевизији Кљан Косова.

Према његовим речима, главна сврха овог споразума није само побољшати односе између Београда и Приштине, већ помоћи обе стране на путу ка ЕУ и што је најважније, побољшати живот грађана.

На питање да ли је реално очекивати да ће коначни споразум између Београда и Приштине бити постигнут до марта следеће године, истакао је да није битна временска одредница, већ квалилтет споразума.

Имам довољно искуства да не постављам рокове. Важно је не губити време, започети с радом чим се створе услови, без одлагања. Ништа нам неће помоћи ако сад поставимо вештачки датум. То није помогло никада, рекао је Лајчак, а пренео Косово онлајн.

Специјални известилац ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана, говорио је и о неслагањима косовског председника Хашима Тачија и смењеног премијера Аљбина Куртија у погледу заступљености Приштине у дијалогу.


Никад нисам чуо за тајни споразум о Косову

Специјални изасланик Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да никада није чуо да је спреман тајни споразум о Косову, истаквши да је квалитет споразума важнији од рока за његово постизање.

Он је гостујући на приштинској Тв Клан рекао да су сумње о постојању таквог споразума спекулације.

Не желим да нагађам, никад то не радим. Нисам видео такав споразум и нико ми није рекао да постоји такав споразум. Радим са чињеницама, пред нама је јасан дневни ред, имамо дијалог, знамо који нам је циљ, па спекулације препуштам другима, рекао је Лајчак, а преноси РТС.

Лајчак је рекао да је у првим месецима следеће године реално очекивати споразум, али је нагласио да је од рока важнији његов садржај.

Реално је очекивати коначан споразум, реално је очекивати добар споразум, споразум који ће помоћи и Косову и Србији на путу ка ЕУ, добар споразум за регион, споразум који ће побољшати живот грађана на Косову. Није битно да ли се то догађа у фебруару, марту или априлу. Оно што је битно је његов квалитет, рекао је Лајчак.

Упитан да ли ће бити "мера Европске уније против Београда, због кампање против признавања независности Косова", Лајчак је рекао да је "Европска унија јасно ставила до знања да очекује да се обе стране уздрже од било које активности која има потенцијал погоршавања атмосфере".

Желимо да створимо повољну атмосферу за позитиван исход дијалога и то су наша очекивања, подвукао је Лајчак.


Лајчак је навео да он не одлучује ко ће представљати Приштину у дијалогу са Београдом, али и додао да ће сарађивати са свима који су део преговарачког тима.

Као што сам рекао, у свакодневном сам контакту са својим партнерима и још смо под ограничењима због пандемије, тако да не мислим да то успорава ситуацију. Али, дозволите ми да будем сасвим јасан, није на мени да одлучим ко ће представљати Косово, поручио је Лајчак.

Поводом Куртијевих сумњи да постоји готов тајни споразум између Београда и Приштине, Лајчак је рекао да никада није видео, нити чуо, за такав споразум.

Не желим да нагађам, никад то не радим. Нисам видео такав споразум и нико ми није рекао да постоји такав споразум. Радим са чињеницама, пред нама је јасна агенда, имамо дијалог, знамо шта нам је циљ, па спекулације препуштам другима, поручио је он.

Лајчак је нагласио да заступа ЕУ и да политика Словачке, земље из које долази, неће утицати на његов нови посао.

Хтео бих да кажем да није важно одакле долазим, јер заступам Европску унију, а то значи да заступам ставове 27 земаља чланица Европске уније. Не заступам или немам право да заступам одређену државу, па бих уместо да се фокусирамо на то одакле долазим, предложио да гледате мој рад, закључио је Лајчак.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лајчак: Добар и конструктиван разговор са Вучићем 

Лајчак: Добар и конструктиван разговор са Вучићем 

12.04.2020. 14:56 14:58
Лајчак поручио Тачију да је спреман на сарадњу

Лајчак поручио Тачију да је спреман на сарадњу

10.04.2020. 14:17 14:19