broken clouds
16°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ИНТЕРВЈУ Богдан Лабан: Нове инвестиције су приоритет

31.08.2019. 16:17 16:18
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

СУБОТИЦА: Град Суботица сутра обележава свој дан у спомен на 1. септембар 1779. године када је Суботица добила статус слободног краљевског града. Тим поводом је припремљен дводневни богат културни, уметнички, спортски и забавни програм намењен свим генерацијама, који ће трајати до 2. септембра.

Поводом Дана града Суботице „Дневник” је разговарао с градоначелником Богданом Лабаном. У интервјуу први човек Суботице напомиње да је, када је преузео руковођење градом, у градској каси било свега 16 милиона динара, а обавезе градског buyеta су износиле више од 269 милиона динара.

Како сте то решили?

– Уз подршку председника Александра Вучића, Владе Србије и Покрајинске владе, ухватили смо се у коштац с нагомиланим, углавном наслеђеним проблемима – као и својевремено започетим, али још увек недовршеним инвестицијама – и решавали их корак по корак, на велико задовољство свих грађана Суботице.

На територији града Суботице се од 23. јуна 2016. године, када сте изабрани за градоначелника, реализује више пројеката. Које бисте од њих истакли?

– Осим привлачења домаћих и страних инвестиција, отварања нових радних места и оживљавања и инфраструктурног опремања Палића, као туристичке дестинације с веома великим потенцијлом, градска власт је током протекле три године била посвећена и реализацији капиталних инвестиција, као и наставку изградње својевремено започетих пројеката, попут обилазнице око Суботице, такозваног Ипсилон крака, и адаптације, реконструкције и доградње зграде Народног позоришта. Први функционални километар „Ипсилон крака” – саобраћајнице дуге нешто више од 24 километра која треба да измести тешки теретни саобраћај из центра града и повеже северни део ауто-пута на Коридору 10 с граничним прелазом Келебија – од реконструисане петље „Суботица–Југ” до кружне раскрснице с Биковачким путем, у саобраћај је пуштен у марту 2017. године. Завршетком деонице од Биковачког до Бачкотополског пута, средином децембра 2018. године, комплетирана је саобраћајница дуга 12 километара – од кружне раскрснице са Сомборским путем до ауто-пута Хоргош – Нови Сад. У ту деоницу „Ипсилон крака” укупно је инвестирано око милијарду и сто милиона динара. Захваљујући, пре свега, подршци и решености председника Србије Александра Вучића, Владе Србије и Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре да се до краја 2019. године тај веома важан пројекат, започет пре готово три деценије, коначно и реализује, почетком марта настављени су радови на изградњи обилазнице – од кружне раскрснице са Сомборским путем до граничног прелаза Келебија – а 25. маја почело је и асфалтирање те деонице, дуге 1,5 километар.


И компанија „Ондапласт” у Суботици

У Суботици је, крајем маја ове године, свечано отворена фабрика за производњу пластичних плоча и панела, као и индустријске амбалаже „Ондапласт Балкан”. У новоотвореном погону, првој инвестицији италијанске компаније „Ондапласт” у Србији, вредној 6,5 милиона евра, запослено је двадесет радника. У наредне две године, како је најављено, фабрика ће имати око педесет запослених.


Народно позориште је такође један од старих пројеката у граду који треба да се заврши. Докле се стигло?

– Када је реч о адаптацији, реконструкцији и доградњи зграде Народног позоришта, прошле године спроведена је обједињена јавна набавка за VII и ВИИИ/1 фазу, а после завршеног преговарачког поступка, изабаран је и извођач радова. За реализацију тих двеју фаз уговорен је с извођачем износ од око 515 милиона динара. У buyеtu града Суботице за 2019. годину планирано је да се за наставак реконструкције и изградње Народног позоришта определи 755,6 милиона динара. За реализацију prеthodnih шест фаза, укупна вредност радова са свим потребним активностима износила је око 900 милиона динара, односно више од седам милиона евра.

Учињен је и озбиљан искорак у реализацији пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш”?

– Иако у тренутку преузимања пројекта експропријација земљишта које чини заштитни појас језера није била ни започета, за више од годину Град Суботица испунио је све предуслове који су били неопходни за почетак реализације пројекта „Заштита биодиверзитета језера Палић и Лудаш”.


„Бојсен” највећа страна инвестиција   

Градоначелник града Суботице Богдан Лабан закључио је јуче уговор о отуђењу грађевинског земљишта у јавној својини без накнаде с привредним друштвом „Boysеn Abgašystеmе” д. о. о. Суботица, једним од највећих светских произвођача издувних система за аутомобилску индустрију.

Prеthodno је одлуку о томе донела Скупштина града. У Привредној зони „Мали Бајмок”, земљиште укупне површине 101.394 квадратних метара, отуђује се без накнаде ПД „Boysеn Abgašystеmе” ради реализације инвестиционог пројекта који обухвата улагање од приближно 55 милиона евра и запошљавање најмање 507 радника на неодређено време, у року од пет година од дана исходовања употребне дозволе за наведени објекат. Очекује се да ће немачка компанија „Boysеn”, до сада највећа страна инвестиција у граду Суботици, ускоро почети изградњу погона површине око 40.000 квадратних метара за производњу издувних система за аутомобиле.


Шта је до сада конкретно урађено?

– Средином новембра 2017. године закључен је Споразум о финансирању између Немачке развојне банке КфЊ, Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Града Суботице, Јавног предузећа „Палић–Лудаш” и Јавног комуналног предузећа „Водовод и канализација”. Уговор о финансирању потписан је на износ донације од 6,5 милиона евра. Почетком априла ове године завршена је прва кампања селективног излова алохтоних врста рибе на језеру Палић, као једна од главних инвестиционих мера пројекта. У Градској кући је, такође у априлу, одржан састанак на којем се разговарало о могућностима додатног финансирања за унапређење рада уређаја за пречишћавање отпадних вода у Суботици. У оквиру тог пројекта, Град Суботица и ЈКП „Водовод и канализација”, у својству инвеститора, 26. августа 2019. године организовали су почетак радова на изградњи канализационе мреже на Палићу. У наредних осам месеци, ГП „Градитељ НС” из Новог Сада, најповољнији извођач радова на основу јавног конкурса, изградиће у том насељу 15 километара гравитационе канализационе мреже и пет километара транзитног потисног вода којим ће се прикупљена отпадна вода из тог насеља транспортовати до слива Колектора VII и градског пречистача отпадних вода.

На Палићу је, средином децембра 2018. године, положен камен темељац за изградњ спа-центра с аква-парком. Колико ће бити уложено у тај пројекат?

– На простору површине 4,4 хектара, код Мушког штранда, планирано је да се на 28.500 квадратних метара спољашњег простора изгради пет базена, од којих ће најмање један бити с термалном водом, а да се у затвореном објекту – на површини од око 3.000 квадрата – изгради пет базена и део са спа-садржајима. У реализацију тог пројекта, који заједнички финансирају Влада Републике Србије, Покрајинска влада и Град Суботица, укупно ће бити уложено 1,059 милијарду динара, односно око девет милиона евра. Вредност инвестиције у првој фази је 330 милиона динара. У buyеtu Града Суботице за 2019. годину планирано је да се за наставак изградње велнес центра на Палићу определи 698 милиона динара.

Ержебет Марјанов

 

Аутор:
Пошаљите коментар