Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

INTERVJU Bogdan Laban: Nove investicije su prioritet

31.08.2019. 16:17 16:18
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

SUBOTICA: Grad Subotica sutra obeležava svoj dan u spomen na 1. septembar 1779. godine kada je Subotica dobila status slobodnog kraljevskog grada. Tim povodom je pripremljen dvodnevni bogat kulturni, umetnički, sportski i zabavni program namenjen svim generacijama, koji će trajati do 2. septembra.

Povodom Dana grada Subotice „Dnevnik” je razgovarao s gradonačelnikom Bogdanom Labanom. U intervjuu prvi čovek Subotice napominje da je, kada je preuzeo rukovođenje gradom, u gradskoj kasi bilo svega 16 miliona dinara, a obaveze gradskog buyeta su iznosile više od 269 miliona dinara.

Kako ste to rešili?

– Uz podršku predsednika Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, uhvatili smo se u koštac s nagomilanim, uglavnom nasleđenim problemima – kao i svojevremeno započetim, ali još uvek nedovršenim investicijama – i rešavali ih korak po korak, na veliko zadovoljstvo svih građana Subotice.

Na teritoriji grada Subotice se od 23. juna 2016. godine, kada ste izabrani za gradonačelnika, realizuje više projekata. Koje biste od njih istakli?

– Osim privlačenja domaćih i stranih investicija, otvaranja novih radnih mesta i oživljavanja i infrastrukturnog opremanja Palića, kao turističke destinacije s veoma velikim potencijlom, gradska vlast je tokom protekle tri godine bila posvećena i realizaciji kapitalnih investicija, kao i nastavku izgradnje svojevremeno započetih projekata, poput obilaznice oko Subotice, takozvanog Ipsilon kraka, i adaptacije, rekonstrukcije i dogradnje zgrade Narodnog pozorišta. Prvi funkcionalni kilometar „Ipsilon kraka” – saobraćajnice duge nešto više od 24 kilometra koja treba da izmesti teški teretni saobraćaj iz centra grada i poveže severni deo auto-puta na Koridoru 10 s graničnim prelazom Kelebija – od rekonstruisane petlje „Subotica–Jug” do kružne raskrsnice s Bikovačkim putem, u saobraćaj je pušten u martu 2017. godine. Završetkom deonice od Bikovačkog do Bačkotopolskog puta, sredinom decembra 2018. godine, kompletirana je saobraćajnica duga 12 kilometara – od kružne raskrsnice sa Somborskim putem do auto-puta Horgoš – Novi Sad. U tu deonicu „Ipsilon kraka” ukupno je investirano oko milijardu i sto miliona dinara. Zahvaljujući, pre svega, podršci i rešenosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Vlade Srbije i Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da se do kraja 2019. godine taj veoma važan projekat, započet pre gotovo tri decenije, konačno i realizuje, početkom marta nastavljeni su radovi na izgradnji obilaznice – od kružne raskrsnice sa Somborskim putem do graničnog prelaza Kelebija – a 25. maja počelo je i asfaltiranje te deonice, duge 1,5 kilometar.


I kompanija „Ondaplast” u Subotici

U Subotici je, krajem maja ove godine, svečano otvorena fabrika za proizvodnju plastičnih ploča i panela, kao i industrijske ambalaže „Ondaplast Balkan”. U novootvorenom pogonu, prvoj investiciji italijanske kompanije „Ondaplast” u Srbiji, vrednoj 6,5 miliona evra, zaposleno je dvadeset radnika. U naredne dve godine, kako je najavljeno, fabrika će imati oko pedeset zaposlenih.


Narodno pozorište je takođe jedan od starih projekata u gradu koji treba da se završi. Dokle se stiglo?

– Kada je reč o adaptaciji, rekonstrukciji i dogradnji zgrade Narodnog pozorišta, prošle godine sprovedena je objedinjena javna nabavka za VII i VIII/1 fazu, a posle završenog pregovaračkog postupka, izabaran je i izvođač radova. Za realizaciju tih dveju faz ugovoren je s izvođačem iznos od oko 515 miliona dinara. U buyetu grada Subotice za 2019. godinu planirano je da se za nastavak rekonstrukcije i izgradnje Narodnog pozorišta opredeli 755,6 miliona dinara. Za realizaciju prethodnih šest faza, ukupna vrednost radova sa svim potrebnim aktivnostima iznosila je oko 900 miliona dinara, odnosno više od sedam miliona evra.

Učinjen je i ozbiljan iskorak u realizaciji projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”?

– Iako u trenutku preuzimanja projekta eksproprijacija zemljišta koje čini zaštitni pojas jezera nije bila ni započeta, za više od godinu Grad Subotica ispunio je sve preduslove koji su bili neophodni za početak realizacije projekta „Zaštita biodiverziteta jezera Palić i Ludaš”.


„Bojsen” najveća strana investicija   

Gradonačelnik grada Subotice Bogdan Laban zaključio je juče ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini bez naknade s privrednim društvom „Boysen Abgašysteme” d. o. o. Subotica, jednim od najvećih svetskih proizvođača izduvnih sistema za automobilsku industriju.

Prethodno je odluku o tome donela Skupština grada. U Privrednoj zoni „Mali Bajmok”, zemljište ukupne površine 101.394 kvadratnih metara, otuđuje se bez naknade PD „Boysen Abgašysteme” radi realizacije investicionog projekta koji obuhvata ulaganje od približno 55 miliona evra i zapošljavanje najmanje 507 radnika na neodređeno vreme, u roku od pet godina od dana ishodovanja upotrebne dozvole za navedeni objekat. Očekuje se da će nemačka kompanija „Boysen”, do sada najveća strana investicija u gradu Subotici, uskoro početi izgradnju pogona površine oko 40.000 kvadratnih metara za proizvodnju izduvnih sistema za automobile.


Šta je do sada konkretno urađeno?

– Sredinom novembra 2017. godine zaključen je Sporazum o finansiranju između Nemačke razvojne banke KfNJ, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Grada Subotice, Javnog preduzeća „Palić–Ludaš” i Javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija”. Ugovor o finansiranju potpisan je na iznos donacije od 6,5 miliona evra. Početkom aprila ove godine završena je prva kampanja selektivnog izlova alohtonih vrsta ribe na jezeru Palić, kao jedna od glavnih investicionih mera projekta. U Gradskoj kući je, takođe u aprilu, održan sastanak na kojem se razgovaralo o mogućnostima dodatnog finansiranja za unapređenje rada uređaja za prečišćavanje otpadnih voda u Subotici. U okviru tog projekta, Grad Subotica i JKP „Vodovod i kanalizacija”, u svojstvu investitora, 26. avgusta 2019. godine organizovali su početak radova na izgradnji kanalizacione mreže na Paliću. U narednih osam meseci, GP „Graditelj NS” iz Novog Sada, najpovoljniji izvođač radova na osnovu javnog konkursa, izgradiće u tom naselju 15 kilometara gravitacione kanalizacione mreže i pet kilometara tranzitnog potisnog voda kojim će se prikupljena otpadna voda iz tog naselja transportovati do sliva Kolektora VII i gradskog prečistača otpadnih voda.

Na Paliću je, sredinom decembra 2018. godine, položen kamen temeljac za izgradnj spa-centra s akva-parkom. Koliko će biti uloženo u taj projekat?

– Na prostoru površine 4,4 hektara, kod Muškog štranda, planirano je da se na 28.500 kvadratnih metara spoljašnjeg prostora izgradi pet bazena, od kojih će najmanje jedan biti s termalnom vodom, a da se u zatvorenom objektu – na površini od oko 3.000 kvadrata – izgradi pet bazena i deo sa spa-sadržajima. U realizaciju tog projekta, koji zajednički finansiraju Vlada Republike Srbije, Pokrajinska vlada i Grad Subotica, ukupno će biti uloženo 1,059 milijardu dinara, odnosno oko devet miliona evra. Vrednost investicije u prvoj fazi je 330 miliona dinara. U buyetu Grada Subotice za 2019. godinu planirano je da se za nastavak izgradnje velnes centra na Paliću opredeli 698 miliona dinara.

Eržebet Marjanov

 

Autor:
Pošaljite komentar