few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Грчки листови пишу о ситуацији на КиМ, посебно о барикадама

19.12.2022. 18:34 18:35
Пише:
Извор: pixabay.com, ilustracija

АТИНА: Грчки листови пишу о тренутној ситуацији на Косову и Метохији посебно посвећујући пажњу барикадама на северу и док "Катимерини" наводи да је КиМ "најопасније жариште националистичких тензија" у Европи данас, "Елас џурнал" истиче да Београд "балансира на затегнутом конопцу захваљујући вештини популарног председника Србије Александра Вучића".

"Катимерини" се пита да ли бар постоји клима, ако не приближавање и спремност за смислен дијалог са обе стране?

Лист наводи да судећи по реторици њихових лидера, "све бледи у магловити пејзаж" и у том контексту указује на дипломатски сукоб председника Србије Александра Вучића и премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија.

 Катимерни наводи да је Вучић Куртија назвао "терористичким олошем", а да је Курти запретио да је "Приштина спремна да свим силама одговори на српску агресију ако Београд покуша да пошаље трупе на Косово". У тексту се напомиње и да се Приштина стално наоружава британским самоходним пројектилима и тенковима.

Како оцењује дневник, ситуција се изгледа распламсава и интевизирају се дипломатске активности на релацији Приштина-Београд.

"Европљани и Американци журе у две престонице, где врше притисак у настојању да спрече ескалацију српско-албанског сукоба око севера Косова, што би изазвало домино ефекат опасних дешавања широм Балкана", наводи "Катимерини".

Лист подсећа на барикаде које су Срби поставили због хапшења сународника на КиМ, те наводи да се интензивирају напори међународних актера да се пронађе обострано прихватљива формула која ће нормализовати односе Приштине и Београда.

С обзиром на нови растући талас тензија и могуће геополитичке преокрете у ширем региону, међународни актери журе да окончају ствар и у том правцу су се активирали Брисел, Американци, Британци, Французи, Немци, док је поводом последњих епизода интервенисала и Москва, која је преко свог представника Дмитрија Пескова препоручила решавање проблема дипломатским путем, наводи дневник.

"Катимерини" пише да се сада наде полажу у француско-немачки план, једини који је на столу, а који изгледа отвара пукотину.

Ситуацијом на КиМ и српско-грчким односима бави се и "Елас џурнал", који оцењује да Београд "балансира на затегнутом конопцу" захваљујући вештини популарног председника Србије Александра Вучића, који је, како констатује лист, успео да разговара са Западом, а да никада није нарушио свој однос са Русијом.

"Немци, али и америчке демократе који следе погубну Клинтонову политику не остављају Србе на миру, они се журе да покрену, чујте, приступање такозваног Косова Европској унији", наводи у ауторском тексту за "Елас џурнал" Јоргос Харваљас.

И из тог разлога, наводи дневник, они затварају очи пред сталним провокацијама Албанаца са КиМ који чине све да тероришу и на крају протерају српску мањину из региона који се сматра историјском и верском колевком српске нације.

Грлки лист осврће се и на одлуку Приштине да поднесе захтев за чланство у ЕУ називајући такав потез дрским.

"Уз остале бесмислице, 'премијер' и 'председник' разбојничке државе сликали су се и са мапама велике Албаније која сеже чак до Превезеа, укључујући Крф", наводи дневник.

Харваљас примећује и да уместо прекора због "шале о великој Албанији“ званичници грчке владе све чешће посећују  Приштину без икаквог очигледног разлога.

Данас пет земаља чланица ЕУ не признаје такозвано Косово као независну и суверену државу, једна од њих је и Грчка, а свако од нас разуме и зашто, истиче "Елас дзурнал".

У ауторском тексту Харваљас оцењује да ће грчки премијер Кирјакоис Мицотакис изазвати невиђено непоштовање осећања велике већине грчког народа уколико размишља о промени конзистентне грчке политике о „непризнавању“.

Некада када се његов даљи рођак Елефтериос Венизелос нашао у сличној дилеми, одбио је да прода Србију рекавши да је „Грчка сувише мала држава да би починила тако велико нечасно дело“, подсећа аутор.

"Искрено, не знам Киријакосове концепте части, али ако буде учинио ову стратешку грешку, ући ће у црне странице историје", истакао је Харваљас у ауторском тексту за "Елас џурнал".

Аутор:
Пошаљите коментар