few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Грађани бирају председника и посланике, Кула и Сечањ и одборнике

03.04.2022. 08:59 09:39
Пише:
Извор: FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ nr

Биралишта у Србији отворена су јутрос у седам сати, а све до 20 часова грађани имају могућност да гласају на председничким, парламентарним и локалним изборима у Београду, Бору, Кули, Сечњу, Аранђеловцу, Смедеревској Паланци, Лучанима, Књажевцу, Медвеђи, Бајиној Башти, Дољевцу, Кладову и Мајданпеку.

У складу са одлуком РИК  гласачки листић за председничке изборе је плаве, а за парламентарне сиве боје. Штампано је 6.501.689 листића што је једнако укупном броју бирача уписаних у Јединствени бирачки списак, који је закључен 18. марта у поноћ. Своје право они могу да остваре на 8.267 бирачких места, од којих је 29 у заводима за извршење кривичних санкција и 77 у иностранству. Рекордан број људи овога пута се пријавио за гласање у иностранству,  39. 777 бирача.  Највише у региону, у БиХ више од 11.000, Немачкој 8.000, Аустрији 4.000 гласача. На ванредним парламентарним изборима бира се 250 посланика за нови скупштински сазив. Право гласа у Београду има 1.600.214 бирача, а они треба да изаберу нових 110 одборника за градску скупштину.

Мандат председнику Србије траје пет, а посланицима и одборницима четири године. Бројеви на гласачком листићу за парламент одређени су према редоследу проглашења листе кандидата. Када је о шефу државе реч, по слову закона, кандидати су поређани жребом.

Гласачки листић за председничке изборе је плави, са осам кандидата, а за парламентарне сиве боје, са 19 изборних листа

У трку за позицију на Андрићевом венцу ушло је осам канидата - актуелни председник Александар Вучић, Здравко Понош, Милош Јовановић, Бошко Обрадовић, Миша Вацић и три даме - Милица Ђурђевић Стаменковски, Биљана Стојковић и Бранка Стаменковић. За места у посланичким клупама надмеће се 19 изборних листа :”Александар Вучић - Заједно можемо све”, „Ивица Дачић - премијер Србије”, „Савез војвођанских Мађара - Иштван Пастор”, „Др Војислав Шесељ - Српска радикална странка”, „Мариника Тепић - Уједињени за победу србије - Странка слободе и правде, Народна странка, Демократска странка, ДЗВМ - ВМДК, Странка Македонаца Србије, Покрет слободних грађана, Удружени синдикати Србије „Слога”, Покрет за преокрет, Покрет слободна Србија, Влашка странка”. Међу листама су „Др Милош Јовановић - Нада за Србију - Српска коалиција Нада - Национално демократска алтернатива - Демократска странка Србије (ДС С) - За краљевину Србију (Монархисти) - Војислав Михаиловић„, „Милица Ђурђевић Стаменковски - Српска странка Заветници”, „Муфтијин аманет - Странка правде и помирења (SPP) - Усаме Зукорлић„, „Морамо - Акција - Еколошки устанак - Ћута - Не давимо Београд - Небојша Зеленовић„, а прва три имена на листи су Александар Јовановић Ћута, Биљана Ђорђевић и Небојша Зеленовић. Затим су ту и листа „Суверенисти - Саша Радуловић (Д јБ), Милан Стаматовић (ЗС), др Јована Стојковић (Ж ЗС)”, „Бошко Обрадовић - Српски покрет Двери - ПОКС - Милош Парандиловић - Патриотски блок за обнову краљевине Србије”, „Заједно за Војводину - Војвођани (Демократски савез Хрвата у Војводини, Заједно за Војводину), „СДА Sanyaka - др Сулејман Угљанин”. На листи су и „Борис Тадић - Ајмо људи - Социјалдемократска странка - Нова странка - 1 од 5 милиона - Толеранција србије - Уједињени покрет зелених Србије - Бошњачка грађанска странка - Бошњачка грађанска странка - Странка Црногораца”, „Алтернатива за промене - Албанска демократска алтернатива”, „Коалиција Албанаца долине”, „Отете бебе - Ана Пејић„, „Ромска партија Срђан Шаин” и „Руски мањински савез - Милена Павловић, Павле Бихали Гаврин - Српско руски покрет, Српско-руска партија Вукови, Покрет Грка Србиза „.


О важећим и неважећим гласачким листићима

Осим у случају кад је заокружен један редни број испред назива изборне листе или кандидата, листић је важећи, ако може недвосмислено да се утврди за кога је бирач гласао,  рецимо ако  заокружи, или подвуче  име и презиме само једног кандидата, или назив или део назива само једне изборне листе. Гласачки листић је важећи, ако је исправно попуњен, а на њему буду исписани или нацртани коментари, пароле и друге поруке. Исто тако, биће важећи и ако је бирач на листићу прецртао један или више редних бројева, један или више назива изборних листа, а заокружио редни број испред имена и презимена кандидата или листе.

Неважећи је непопуњени гласачки листић, као и листић који је попуњен тако да се не може јасно и недвосмислено утврдити за кога је бирач гласао. Уколико је бирач заокружио више изборних листа или кандидата, односно ако је једну листу заокружио, а другу подвукао, овај листић сматра се неважећим јер није могуће да се препозна изборна воља бирача.


Гласачи са КиМ, овога пута гласаће у четири општине у Србији - у Бујановцу, Куршумлији, Рашки и Тутину. У бирачки списак са КиМ има нешто више од 93.000 бирача.

Житељи Куле бирају 37 одборника за локалну скупштину, за коју се кандидовало седам изборних листа. На првом месту је листа Српске напредне странке „Александар Вучић - Заједно можемо све”, следе Социјалистичка партија Србије, „Заједница Срба”, Доста је било, Народна странка и Руска странка. За локални парламент бори се и група грађана „Критична маса - за победу”. На претпоследњем месту је Српска радикална странка, док листа Групе грађана „Куљани и наш град - Уједињени за победу Куле” заокружује ову изборну понуду.


На гласање са личном картом или пасошем

Нико не може да гласа уместо друго бирача и то је забрањено. Да бисте гласали, морате да дођете на бирачко место на коме сте уписани у извод из бирачког списка.  Бирач може да гласа ван бирачког места само уколико то није у могућности због тешке болести, старости или инвалидитета. У том случају треба да обавести изборну комисију, или бирачки одбор најкасније данас до 11 сати.

Прво се на бирачком месту УВ лампом проверава да ли је бирач већ гласао, а потом даје личну карту или пасош како би се утврдио његов идентитет. Уколико су ова документа истекла, а бирач није добио нова до изборног дана, идентитет може да докаже истеклим документом и потврдом МУП-а о поднетом захтеву за издавање новог. Позив за гласање није услов да би се остварило бирачко право и ако га бирач није добио може да гласа. Бирачу се на десни кажипрст наноси невидљиви спреј и тек након тога му се дају листићи за гласање.


У општини Сечањ за 23 одборничка места надмеће се четири странке и коалиције.

Поред Српске напредне странке, која је прва на листи, ту су и социјалисти у коалицији са Јединственом Србијом, потом листа „Вукашин Баћина - За бољу општину Сечањ„, а списак закључује Српска радикална странка.
Своје право грађани  могу да остваре на 8.267 бирачких места, од којих је29 у заводима за извршење кривичних санкција и 77 у иностранству

На свим бирачким местима биће и представници и домаћих и страних посматрача, а ове године се пријавило рекордних 5.300 људи. Овогодишња изборна кампања у Србији од почетка је „под будним оком” три надзорна тела, Регулаторног тела за електронске медије, Привременог тела за праћење медија и Надзорног одбора за изборну кампању. Њихов задатак је праћење медија, заступљености политичких странака и политичких актера и њихови наступи током изборне кампање.  Ова тела ће, како обећавају, данас помно пратити гласање.

Бира се 250 посланика за нови сазив Скупштине Србије, 110 чланова београдског парламента, 37 одборника у Кули и 23 за СО Сечањ

Закон је  уредио поједина питања значајна за ситуацију у којој се избори за народне посланике и избори за председника Републике спроводе истовремено, као што је сада случај. Наводи се да ће се гласати на истим бирачким местима и да ће поступак спроводити исти бирачки одбори. Гласачки листићи, као и контролни листови за проверу исправности гласачке кутије не могу бити исте боје. За свако бирачко место обезбеђују се засебни  изводи из бирачког списка, засебне гласачке кутије и засебне вреће за паковање изборног материјала, које такође не могу бити исте боје.

За председника Републике биће изабран кандидат који добије већину гласова бирача који су гласали. Ту се утврђивање резултата разликује од парламентарних избора, где се број бирача који су гласали констатује на основу извода из бирачког списка, а на председничким према броју листића који се налазе у гласачкој кутији. У случају да на гласању ниједан кандидат не добије потребну већину гласова, гласање ће се поновити у року од 15 дана од доношења укупног извештаја о резултатима избора. На поновљеном гласању учествују два кандидата која су на првом гласању добила највећи број гласова. За председника Републике у том случају биће изабран кандидат који је добио већи број гласова.


Шта је забрањено на бирачком месту

На бирачком месту или непосредно испред њега забрањено је истицање пропагандног материјала и симбола политичких странака и подносиоца проглашене изборне листе. Забрањено је задржавање на бирачком месту свих особа која немају права и дужности у вези са спровођењем избора. Није дозвољена употреба мобилног телефона и других средстава за везу, као и снимање и фотографисање дешавања на бирачком месту.  Није дозвољено да се, ван службене евиденције у изводима из бирачког списка, праве спискови бирача који су, или нису изашли на гласање, као и дописивање бирача у бирачки списак.

Представници медија могу доћи на бирачко место да би припремили извештај о току гласања, уз prеthodnu најаву локалној изборној комисији или координатору РИК, и мимо тога се не смеју задржавати на бирачком месту.  Припадници полиције и комуналне милиције на дужности могу ући на бирачко место само на позив председника бирачког одбора, ако су на бирачком месту нарушени ред и мир.


Што се парламента и локалних избора тиче, избори се спроводе у Србији као једној изборној јединици, гласањем за изборне листе уз примену пропорционалног изборног система, односно расподелом посланичких мандата сразмерно броју гласова које су добиле изборне листе. Гласање се врши заокруживањем редног броја испред назива изборне листе за коју се гласа. Гласа се, дакле, за изборне листе, а не за конкретног кандидата на изборној листи. Бирач може да гласа само за једну изборну листу са гласачког листића. За освајање посланичких и одборничких мандата потребно је добити више од три посто гласова. Мандати се расподељују применом система највећег количника, такозваним Донтовим системом.

За странке мањина важи такозвани природни праг, што би значило у поређењу са prеthodnim изборима око У преводу – ако се послужимо примером prеthodnih избора, неопходних 15 хиљада гласова за парламентарни статус. Приликом расподеле мандата, по новом се количници листа тих странака увећавају за 35 одсто. Примера ради, гласови који су вредели за један и по мандат, увећани за трећину обезбедили би два посланика уместо само једног.

Резултате избора Републичка изборна комисија објављује у року од 96 часова од часа завршетка гласања. Резултати избора објављују се у „Службеном гласнику Републике Србије”. У року од десет дана од објављивања резултата избора, РИК додељује мандате кандидатима према редоследу на изборној листи.

Нови сазив Народне скупштине стартује потврђивањем мандата најмање две трећине народних посланика, док мандат председнику Србије почиње даном полагања заклетве у парламенту.

        Светлана Станковић

Аутор:
Пошаљите коментар