light rain
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДО 2027. ПРОСЕЧНА ПЕНЗИЈА 650, А ПРОСЕЧНА ЗАРАДА 1.400 ЕВРА Премијер Вучевић о важним друштвеним темама: Реконструкција Владе на шест месеци или годину, онај ко се не бори треба да буде замењен

23.08.2024. 09:53 10:37
Пише:
Извор: Instagram @milosvucevic

Премијер Србије Милош Вучевић говорио је данас за Прву телевизију о литијуму, ценама намирница, али и осудама на друштвеним мрежама.

Он је нагласио да је комплексно питање ко подиже цену намирница, да је то питање отворено и јуче конкретизовано са представницима највећих трговниских ланаца у Србији, ресорним министарствима и представницима ПКС.

"У наредних десетак дана ћемо саопштити конкретне ствари, и грађани ће осетити правичнији однос. Ми не можемо и нећемо да угрозимо могућност трговцима да раде, они су велики послодавци. Представници ових девет компанија које су биле на разговору имају преко 50.000 запослених. Нико не треба да их угрожава, имају право на профит, али ми смо бирани од стране грађана да водимо рачуна о ценама. Наравно, ми никад не причамо  о томе шта је овде јефтиније, само причамо о ономе што је скупље, нико не помиње цену струје или гаса. Мислим да ћемо имати добре мере. Остаје питање које је донкихотовски посао да видимо ко све утиче на крајну цену, јер не би било фер да кажемо да је све на трговцима, многи у ланцу од производње до продаје који није кратак, садржи многе који утичу на формирање крајње цене", навео је Вучевић.

Држава не може да намеће цене свих производа

Премијер је прецизирао да ће држава гледати да са трговинским ланцима постигне цене које су правичније за намирнице које су најпотребније и које чине потрошачку корпу.

"Ако буде успешна седница Социоекономског савета, и постигнемо договор о новој минималној заради, она ће по први пут доћи на ниво да готово у целости покрива минималну потрошачку корпу, да правимо однос правичније расподеле онога што се произведе и прода у Србији. Ми инфлацију држимо око 4% што је мање него прошле године, а желимо да до краја овде године просечна зарада пређе 900 евра. У мају је била 855, а наш циљ је до краја 2027. да просечна зарада буде 1.400 евра, али, ништа мање важно, 650 евра просечна пензија да буде и 650 евра минимална зарада у Србији. То је тачка коју таргетирамо и надам се да неће да буде неких непредвиђених околности – као што је била корона, ратови. Слушам своје пријатеље, родбину и причамо о ценама, нико није ван света, никад та прича није црно-бела, и мислим да можемо да урадимо неке ствари не реметећи тржиште и не спутавајући људе да се баве својим пословима, али опет водећи рачуна о правичнијим ценама. Видећемо ко све утиче на цену у том ланцу од њиве до трпезе да сви имају један фер однос. Ја не кажем да трговци имају екстрапрофит у овом тренутку, мали неко има профит који би могао да буде за нијансу коригованији, да му не буде угрожено пословање, а да људи то осете. Држава не може да намеће цене свих производа, имамо инструменте када пуштамо из робних резерви оне намирнице које су у дефициту или прети несташица, скок цена, али држава поставља основну регулативу, а онда је тржиште диктира", истакао је Вучевић.

На нама је да сачувамо државу

Председник Владе Србије очекује раст пензија од најмање десет посто и истиче да више не сме да се дозволи да буде велики дисбаланс између раста плата и пензија те да пензионере не смемо да заборавимо, јер су поднели највећи терет фискалне консолидације и оних тешких мера које је Александар Вучић спроводио када је био премијер 2014. године, које су биле најнепопуларније могуће, али једине тада лековите.

"Добра вест је да имамо раст директних страних инвестиција у првој половини године, да Србија привлачи готово 2/3 свих инвестиција у региону Западног Балкана, и сад је на нама да сачувамо државу, да не изгубимо слободу и независност, да можемо сами да доносимо одлуке, да нам се не намећу". оценио је Вучевић.

Реконструкција Владе 

Премијер Вучевић је истакао да нема гаранције да ће сви у Влади бити у пуном мандату.

"Природно је да имате пресеке стања и резултата. Ствар је политичких договора странака које чине владу, да ли ћемо то радити на шест месеци или годину дана. Није донета одлука о ниједном појединачном министру. Сви су под политичком лупом и лупом јавности. То је природно. Онај ко се не бори треба да буде замењен, улази други играч на терен. Можда се деси политичко чудо, па да сви покажу да су изнад просека. Немамо ниједно име које треба да буде реконструисано. Сад смо имали 100 дана Владе и поднели рапорт грађанима шта смо урадили", истакао је премијер Вучевић. 

Није фер да једна тема постане доминантна

О литијуму треба да се прича јавно и отворено са позиције струке, људи су избомбардовани различитим информацијама, посебно у ери друштвених мрежа, наставио је за Прву Вучевић.

"Мало њих је заиста стручно да прича о томе. У таквом амбијенту се ствара утисак бојазни. Причао сам са председником државе да је тај пројекат економска прекретница Србије. Србија мора да се бави и растом плата, контролисањем потрошачких цена, ЕКСПО, даљим јачањем војске, како да сачувамо народ на КиМ и Републику Српску. Много је и других тема, није фер да једна постане апсолутно доминантна. О рударству мало људи зна, а о овоме што је први пут присутно у теорији и пракси захтева стручну анализу. Ако може да се ради, а да не угрожава здравље људи и животну средину. Србија инсистира да се све ради у Србији, да највећи део зараде остаје у Србији. Нико се не игра са сопственом државом. Небројано пута сам слушао да ће неко потопити град, да ће нешто да се сруши. Од Београда на води до много других пројеката који су проглашени да ће довести до катаклизме. Хајде да чујемо шта ће струка да каже, а онда ми диктирамо услове компанији. И немојте да мислите да ће они који су довели Рио Тинто када би дошли на власт да би га отерали. То се често занемарује", каже Вучевић. 

Када смо имали заједништво народа, државе и цркве да смо тада били најуспешнији

Он се дотакао и напада преко друштвених мрежа на себе и друге министре, а како се наводи, да много обилазе манастире и цкрве.

"Србија је секуларна држава и традиционалне конфесије су одвојене од државе. Поштујем оне вредности у које верујем. Верујем у Бога и верујем да када смо имали заједништво народа, државе и цркве да смо тада били најуспешнији. Добро је када смо сви заједно. То је део нашег друштва и ДНК. Било ми је прелепо у манастиру Тумане. Много народа сам срео и разговарао. Ја причам и о вештачкој интелигенцији и о вери. Зашто би Србија да би била модерна морала да се одрекне себе? Доста нас носи бројаницу, то је ствар личног избора. Они би ваљда опет да праве Голи оток. И по питању литијума и по питању бројаница. Никоме нећу да забранити да верује, никоме нећу забранити да не верује. Морамо поставити веронауку, као и грађанско васпитање, како заслужују у школе", оценио је Вучевић.

 

Аутор:
Пошаљите коментар