scattered clouds
9°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Србија жели да подржи ЕУ, а не да тражи корист 

10.10.2017. 16:23 16:54
Пише:
Фото: Tanjug

БРИСЕЛ: Премијерка Србије Ана Брнабић пренела је данас посланицима Спољноплитичког одбора Европског парламента одлучност Србије да напредује ка свом стратешком циљу - уласку у ЕУ. 

Она је поручила да Србија жели да постене равноправни члан који ће да подржи ЕУ, а не да тражи корист од чланства.”Влада под Александром Вучићем је промовисала је ЕУ интеграције на најбољи начин. Никада на начин да потенцира европски новац за помоћ, већ су у први план стављене реформе које су важне за наше грађане. Ако реформе нису добро спроведене неће ЕУ бити та која ће нам дати пслове и новац", рекла је премијерка Србије.



Навела је да Србија не жели да уђе у ЕУ као неко ко тражи помоћ већ, како је рекла, жели да уради свој посао, да буде једнаки чалн који може да подржи ЕУ јер то је једнини пут за све нас.Брнабић је посланицима Европског парламента у Бриселу представила своју визју политике и напретка Србије у нардном периоду.



Према речима Ане Брнабић основе ”Србије куће” су дигитализација и образовање.”Претодна влада урадила је много на економском опоравку Србије и вратила је са руба банкрота. Ја као нови премијер не морам да се бавим фиакслном консолидационом јер је то урадејено. Ми се сада бавимо растом”, навела је Брнабић објашњавући да је тај раст управо заснован на реформи образовања и дигитализације.



Као даља три кључна стуба за развој Србије, премијерка је навела еконосмки раст и макроекономску стабилност, реформу јавне админострације и владавину права.Брнабић је поновила ”Када је кров ''куће Србије''” у питању то је регионална стабилност, а врх куће ЕУ интеграције”.



Србија је, поручила је, дубоко посвећена сарадњи и стабилности у региону, Берлинском процесу и поновила да се прва реченица њеног експозеа као премијера нове владе Србије односи на стратешки циљ Србије - чланство у ЕУ.

Дејвид Мекалистер и Ана Брнабић  Фото: Танјуг/видео

Мекалистер: Србија важна за ЕУ 



Премијерка Србије Ана Брнабић започела је данасњу прву посету Бриселу, од преузимања те дужности, сусретом са председавајућим Комитета за спољне послове ЕП и известиоцем ЕП за Србију Дејвидом Мекалистером, који је истакао да је Србија за ЕУ важна земља у контексту геостратешке и геополитичке позиције и да је европски пут отуда значајан како за нашу земљу тако и за ЕУ, уз све повремене проблеме и препреке на том путу.



Брнабић је заједно са министарком за европске интеграције Јадранком Јосимовић са Мекалистером разговарала о процесу приступања Србије ЕУ и реформским процесима наше земље на том путу, као и јачању економске и политичке сарадње у региону Западног Балкана.



Премијерка Србије поновила је да је протеклих година Србија усвојила и да спроводи веома амбициозну економску реформску агенду, да улаже велике напоре у изградњу друштва заснованог на владавини права и модерне и успешне државе.



Председница Владе Србије осврнула се и на дешавања у Шпанији и подвукла да Србија принципијелно стоји на становишту поштовања међународног права и да подржава целовитост Шпаније и суверенитет те земље, иако то нису чиниле неке друге државе у случају нелегалног и једностраног самопроглашења независности јужне српске покрајине.



Председница владе је нагласила да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет Србије и да званични Београд чини све како би се одржала позитивна динамика преговора и отварања поглавља.



Мекалистер је председници Владе Србије и министарки за европске интеграције рекао да постоји несмањено интересовање европских парламентараца за европски пут Србије, посебно након објављивања конкретније перспективе чланства, израженој кроз најаву стратегије проширења за Србију и Црну Гору Жан-Клода Јункера.



Мекалистер је поручио да ће тако важан сигнал сигурно бити праћен још већим интересовањем за реформске процесе у Србији, који су већ препознати као нешто што је донело добре и конкретне резултате у области економије. Известилац ЕП је нагласио да је Србија за ЕУ важна земља у контексту геостратешке и геополитичке позиције и да је европски пут отуда значајан како за Србију тако и за ЕУ, уз све повремене проблеме и препреке на том путу.Он је изразио и уверење да ће Србија до краја године отворити поглавља за која је спремна.

Ана Брнабић са Манфредом Вебером  Фото: Танјуг/видео

Брнабић: Србија остаје поуздан и кредибилан партнер ЕУ



Председница Владе Ана Брнабић састала се данас у Бриселу са председником Европске народне партије (EPP) Манфредом Вебером, којем је поручила да је чланство у Европској унији спољнополитички приоритет Србије и да ће Србија наставити да буде поуздан и кредибилан партнер ЕУ.



На састанку, на којем је учествовала и министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, премијерка Брнабић је нагласила да, упркос бројним изазовима на путу ка пуноправном чланству у ЕУ, Србија наставља своје унутрашње реформе, јер оне доприносе бољем животном стандарду и већем квалитету живота свих грађанки и грађана Србије, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима.



Премијерка је навела да би број отворених поглавља требало више да одговара напорима и резултатима које је Србија постигла у преговарачком процесу, као и исказаној политичкој вољи. У том контексту, указала је Брнабић, веома је важно да све институције и чланице ЕУ имају конструктиван приступ и да буду отворене и спремне за пријем нових чланица.



Када је реч о региону Западног Балкана, Брнабић је поручила да Србија остаје опредељена да дијалогом решава сва отворена билатерална питања са суседима, али је и констатовала да највећи проблем представља гледање у прошлост, ревизија историје и оживљавање превазиђених идеологија у суседству.



Вебер је председници Владе Србије и министарки за европске интеграције поручио да је ЕПП групација изузетно заинтересована за стабилност целог региона Западног Балкана, али и нагласио да су на становишту да је неопходно мерити и оцењивати појединачан напредак сваког од кандидата. Србија је несумњиво препозната као важан фактор стабилности, као и конструктиван партнер ЕУ по питањима која су од значаја за целу ЕУ. Посебно се осврнуо на позитивно и ефикасно постављање Србије током мигрантске кризе, сарадње у области борбе против тероризма и екстремизма. 



Вебер је позитивно оценио економски напредак Србије и очигледну политичку вољу за наставком реформи и европским интеграцијама, као важном инструменту за побољшање перспективе грађана и грађанки Србије, наведено је у саопштењу.Европска народна партија је највећа и најутицајнија европска страначка групација, која окупља хришћанско демократске и либерално конзервативне странке из целе Европске уније.

Аутор:
Пошаљите коментар