broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Брнабић: Они таксе и упаде, ми разум и развој

24.11.2018. 09:44 09:46
Пише:
Извор: Влада Србије

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић истакла је у петак увече да су три најважније ствари које је Приштина потписала: изричита обавеза поштовања споразума ЦЕФТА споразума, спровођења договора из Бриселског споразума који је потписан са Србијом и поштовање фундаменталних људских права.

Објаснила је да када се забрани српски производ, иако производи немају националност, било да је реч о производима компанија с већинским српским или страним власништвом, онда је фундаментало људско право да грађанима обезбедите да купују производе које желе, да имају лекове, храну и да, како је рекла, не правите хуманитарну кризу.

Приштина крши ССП и то на фундаменталне начине, што ми не радимо, јер ценимо међународне право, поштујемо правду и испуњавамо споразуме. 

Неопходно је да задржимо и задржаћемо стабилност, нећемо наседати на провокације и инсистираћемо на враћање такси на нормалу да би разговори с Приштином бити настављени, рекла је Брнабићева.

Премијерка је истакла да је ово за владу био један тежак дан, али да сигурни није ни први, а свакао не ни последњи.

Оно што влада мора да настави да ради, као што смо данас и радили, то је да наставимо да спроводимо наше задатке планове и програм и чини ми се да у данима какав је овај иза нас морамо да наставимо јачи и бољи. Велики изазов пред нама и једини одговор је да Србија настави да се развија и да буде регионално стабилна и безбедна, рекла је Брнабић.

Не смемо, истакла је, да наседамо на провокације и то је једна од првих ствари о којој је влада разговарала с председиком.

Стабилност је на првом месту за Србију, све наше грађане и цео регион. У име владе могу да кажем да ћемо по сваку цену борити за обезбедимо стабилност  па и по цену, осим по цену живота наших грађана на КиМ. Надам се да то неће бити доведено у питање, рекла је Брнабић.

Истакла је да ће влада Србије апеловати на разум, међународно право, правду, поштовање потписаних споразума који су на снази и који у цивилизованом свету морају да се примењују и поштују, пре свега, ССП и ЦЕФТА.

Премијерка је посебно истакла разлике у начину размишљања “нас и њих”.

Као пример, она је навела да док “они” размишљају о подизању такси на 10 одсто па 100 посто, упадању у куће и малтретирању људи, Влада Србије планира отварање технолошког парка и сад се поставља питање шта у таквој ситуацији да ради влада Србије, односно “ја као премијер”.

Какве одлуке ја да доносим као председник владе, јер морам да кажем грађанима да је то о изужетно тешко. Јер, ми не размишљамо на исти начин и не водимо исту политику као Приштина. Ми смо два потпуно парлелна универзима. Тешко је разумети и објаснити шта се тамо дешава и на то дати одговор, рекла је премијерка.

Конкретан пример је то да јутрос док су они упадали људима у куће, мучили, приводили, малтретираљуди и њихове породице, а све због наводне истраге нечег, ми смо се јутрос спремали да положимо камен темељац за научно технолошки парк у Нишу. То је то различито, рекла је.

Када су донели одлуку да подигну таксе за 100 посто, били смо у Новом Саду са Европским економским форумом и проглашавали који ће град бити европска престоница младих

Када су они размишљали о подизању такси, ми смо потписали споразум о дуплом опорезивању са Израелом, колико смо окренути миру стабилности и будућности, изградњи раду и младима, а колико они воде ретоградњ политику...

Где ми живимо и размишљамо у 21. веку, а они као да су у 19. веку. Ми на то нећемо реаговати, бићемо мири и прибрани, апеловаћемо на разум, стабилност, међународно право и правду, каже премијерка.

Наше је да радимо на томе да Србија постане центар разума, стабилности и сарадње у региону, закључила је премијерка.

Аутор:
Пошаљите коментар
Брнабић: Пријава због кршења ЦЕФТЕ

Брнабић: Пријава због кршења ЦЕФТЕ

23.11.2018. 21:34 21:36