overcast clouds
11°C
16.09.2024.
Нови Сад
eur
117.04
usd
105.4414
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Блокирани Јариње и Брњак, сирене за узбуну у Косовској Митровици

31.07.2022. 18:24 23:52
Пише:
Извор: Танјуг/Мирјана Митровић

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Грађани су вечерас блокирали административне прелазе Јариње и Брњак, где су распоређени косовски специјалци, јавио је РТС.

Како наводе, косовска полиција не дозвољава прелаз на Јарињу ни пешацима, ни возилима, а враћа оне који су већ прешли.



Полиција у централној Србији враћа путничка возила која су кренула ка административним прелазима.

Ситуација на Јарињу мирна



Ситуација на Јарињу је вечерас мирна, јавља РТС.



Административни прелаз је, као и Брњак, и даље блокиран.



На тим прелазима обстављен је пролаз возилима, а српска полиција обавештава грађане на десетак километара раније да се возила врате.



У северном делу Косовске Митровице поново су се чуле сирене, а косовски портали јављају да је веома мало људи на улицама.

Војска Србије није прелазила административну линију



Министарство одбране саопштило је вечерас да Војска Србије није прелазила административну линију и ни на који начин није улазила на територију Косова и Метохије.



Поводом великог броја дезинформација које у етар намерно пласира приштинска администрација и које се шире путем лажних налога на друштвеним мрежама и појединих интернет сајтова, а у којима се наводи како је тобоже дошло до некаквих сукоба Војске Србије и такозване косовске полиције, Министарство одбране саопштава да Војска Србије за сада није прелазила административну линију и није ни на који начин улазила на територију Косова и Метохије, наводи се у саопштењу Министарства одбране достављеном медијима.


Косовска полиција: На северу било пуцњаве, нема повређених

Косовска полиција саопштила је вечерас да се на неколико локација на северу чула пуцњава, од којих су неки пуцњи, како тврде, били усмерени на полицијске јединице, али да није било повређених.



Позивајући се на информације добијене од грађана, полиција тврди да има случајева "привођења и малтретирања Албанаца, наношења повреда и материјалне штете на возилима од особа за које се сумња да су део организација које блокирају путеве“.



Prеthodno је полиција негирала да на северу има повређених грађана или полицијских званичника и позвала медије и грађане да не наседају на лажне информације чији је циљ дестабилизација ситуације и стварање панике.


Истовремено, косовска полиција је саопштила да је затворила прелазе Брњак и Јариње за путнички саобраћај и возила.



У саопштењу на Фејсбук страници полиције се наводи да су прелази затворени због блокаде.



Грађани се обавештавају да за промет користе друге прелазе.

Кфор спреман да интервенише ако стабилност буде угрожена

Кфор је вечерас саопштио да је безбедносна ситуација на северу КиМ напета, помно је прати и спреман је, кажу, да интервенише ако стабилност буде угрожена.

Укупна безбедносна ситуација у северним општинама на Косову је напета, а мисија Кфора је помно прати и спремна је да интервенише ако стабилност буде угрожена, у складу са својим мандатом који проистиче из Резолуције 1244 СБ УН, наводи се у саопштењу Кфора достављеном Танјугу.

Командант Кфора је, како се додаје, у контакту са свим релевантним саговорницима, укључујући представнике косовских безбедносних организација и начелником генералштаба Војске Србије.

Барикаде код Рудара и Зупча

Раније вечерас, у северном делу Косовске Митровице зачуле су се сирене за узбуну, а на северу Косова и Метохије грађани су поставили барикаде у местима Рударе и Зупче, недалеко од Зубиног Потока, јавља Косово онлајн.

Неколико десетина људи блокирало је магистрални пут Приштина-Рашка, у месту Рударе код Звечана, јавио је РТС.



Барикада је постављена и на путу Зубин Поток-Рибариће.


Елек: Није било повређених



Током протеста и блокада на Косову и Метохији није било повређених, рекао је за портал Косовоонлајн директор Здравственог центра у Северној Митровици Златан Елек.



До овог тренутка немамо ниједну повређену особу која се јавила нашој установи од почетка протеста, изјавио је Елек.



Портал наводи да је у Рудару и даље присутан велики број људи, а има и оних који и даље пристижу, а ситуација је слична и у Зупчу.


Приштина је најавила да сутра почиње примене одлуке Приштине о пререгистрацији возила и личним картама, изјавио је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти.

Аутор:
Пошаљите коментар
Вучић: Ситуација на КиМ никада сложенија него данас

Вучић: Ситуација на КиМ никада сложенија него данас

31.07.2022. 11:42 14:05