overcast clouds
15°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Бабић: Могућа и промена Устава и закона

10.06.2015. 21:55 13:33
Пише:

чланови посланичке групе СДА – ПДД и клуб ЛСВ. Потом следи још четири сесије, највероватније петком и понедељком, најпре СПО – ДХСС, Нова Србија и СВМ, треће обраћање резервисано је за ЈС, СДПС и СДС, док ће у четвртом наступити ПУПС, ДС и СПС. Последњи испред парламентарних странака предлоге за промену политичког система изнеће посланички клуб Српске напредне странке. Потом следи други круг обраћања резервисан за ванпарламентарне странке, на крају и трећи у коме ће учествовати  научна и стурчна јавност, САНУ, државни органи и организације, АПВ, представници ЕУ, међународних организација, цивилно друштво, Национални савети националних мањина…

На јучерашњој седници Акционог тима договорено је да самостални посланици имају на располагању 10 минута, док парламентарне  и ванпарламентарне партије као и учесници трећег круга јавног слушања,  могу да излажу до 40 минута. Максимално трајање једног јавног слушања ограничено је на 120 минута. Да би неко могао да учествује, неопходно је да своје идеје писмено достави Акционом тиму.

У наредних неколико дана уследиће и јавни позив преко медија, свим заинтересованим, а писменог позивања неће бити.  Иако је неколико посланика  упозорило да у Србији има око 100 регистрованих политичких странака и да треба обезбедити некакву репрезентативност када је о ванпарламентарним реч, шеф Акциног тима Зоран Бабић остао је при ставу  да свима треба омогућити да се њихова реч чује под куполом парламентарног здања.

- Не желим да састављам приоритете, нити да дајем неку посебну вредност било коме у политичком животу Србије - рекао је Бабић у изјави новинарима, уз напомену да нико нема право да селектује странке основане по закону, уз  потписе релевантног броја грађана. “ Само уколико нико није запостављен овај посао можемо урадити квалитетно”, напомиње Бабић. Како тврди, “ велики број заинтересованих људи већ се јавио мејлом, или лично да желе да учествују у целом овом процесу ”.

И поред многобројних потенцијалних учесника, Бабић је оптимиста да се први предлози могу очекивати у септембру. Поводом дилеме шта је финални резултат целог овог процеса, каже да  ће “ подгрупа Акционе групе сачинити предлог приоритета, о којима ће се потом разговарати ”. Подгрупу ће чинити предсатавници три највеће странке од којих једна мора бити опозициона, као и партија националних мањина са највише посланика.

- Тек када дођемо у ту фазу, укључују се и професори са Правног факултета и  други стручњаци из те области, како би дошли до финалних решења, која ће посланици предложити скупштини на усвајање.  Када су промене Устава у питању, зна се процедура, какав је редослед и како се све то одвија” - објаснио је Бабић. На питање шефа клуба СДС Марка Ђуришића да ли то значи да је ипак у игри и промена Устава, иако је на старту рада Акционог тима речено да то није задатак овог тела, Бабић је одговорио: “ Све је предвиђено, не знамо шта ће бити предлози и зато смо оставили могућност  промене и Устава и закона ”.

По речима првог човека посланичке групе СВМ Балинта Пастора, добро је што “ сами себи нећемо везивати руке и остављамо могућност да разговарамо о промени Устава, за шта се ми од почетка залажемо”.  Шеф посланичког клуба Нове Србије Мирослав Маркивћевић захтевао је  обавезне дебате на јавном сервису, јер у супротном неће бити равноправне страначке заступљености. Као пример навео је то што као посланик са стажом од 15 година, није се појавио ни секунду на националној телевизији.

Мада је најпре било предложено да Акциони тим заседа иза затворених врата, ако се другачије не одлучи, на предлог ДС и Нове Србије одлучено је да су седнице јавне, а да њихово одвијање без новинара   може да уследи само на образложен предлог.

С. Станковић

 

Мање или веће неслагање

Шефица социјалиста у парламенту Дијана Вукомановић оценила је да је Акциони тим започео добар посао и изразила уверење да “ ћемо уз веће, или мање неслагање доћи до зацртаног циља ”. Потпредседница парламента Гордана Чомић имала је примедбе на предвиђени начин рада Акциног тима и упозорила да је овако како је замишљен, “ на пола пута између округлог стола и необавезне форме ”. Како је истакао посланик ПУПС Момо Чолаковић, та партија очекује постизање високог степена сагласности, почев од најједноставнијих, па до крупних политичких питања, све до саме промене Устава. Како је најавио ПУПС ће у овој расправи инсистирати на социјалној димензији државе.

Аутор:
Пошаљите коментар