Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Babić: Moguća i promena Ustava i zakona

10.06.2015. 21:55 13:33
Piše:

članovi poslaničke grupe SDA – PDD i klub LSV. Potom sledi još četiri sesije, najverovatnije petkom i ponedeljkom, najpre SPO – DHSS, Nova Srbija i SVM, treće obraćanje rezervisano je za JS, SDPS i SDS, dok će u četvrtom nastupiti PUPS, DS i SPS. Poslednji ispred parlamentarnih stranaka predloge za promenu političkog sistema izneće poslanički klub Srpske napredne stranke. Potom sledi drugi krug obraćanja rezervisan za vanparlamentarne stranke, na kraju i treći u kome će učestvovati  naučna i sturčna javnost, SANU, državni organi i organizacije, APV, predstavnici EU, međunarodnih organizacija, civilno društvo, Nacionalni saveti nacionalnih manjina…

Na jučerašnjoj sednici Akcionog tima dogovoreno je da samostalni poslanici imaju na raspolaganju 10 minuta, dok parlamentarne  i vanparlamentarne partije kao i učesnici trećeg kruga javnog slušanja,  mogu da izlažu do 40 minuta. Maksimalno trajanje jednog javnog slušanja ograničeno je na 120 minuta. Da bi neko mogao da učestvuje, neophodno je da svoje ideje pismeno dostavi Akcionom timu.

U narednih nekoliko dana uslediće i javni poziv preko medija, svim zainteresovanim, a pismenog pozivanja neće biti.  Iako je nekoliko poslanika  upozorilo da u Srbiji ima oko 100 registrovanih političkih stranaka i da treba obezbediti nekakvu reprezentativnost kada je o vanparlamentarnim reč, šef Akcinog tima Zoran Babić ostao je pri stavu  da svima treba omogućiti da se njihova reč čuje pod kupolom parlamentarnog zdanja.

- Ne želim da sastavljam prioritete, niti da dajem neku posebnu vrednost bilo kome u političkom životu Srbije - rekao je Babić u izjavi novinarima, uz napomenu da niko nema pravo da selektuje stranke osnovane po zakonu, uz  potpise relevantnog broja građana. “ Samo ukoliko niko nije zapostavljen ovaj posao možemo uraditi kvalitetno”, napominje Babić. Kako tvrdi, “ veliki broj zainteresovanih ljudi već se javio mejlom, ili lično da žele da učestvuju u celom ovom procesu ”.

I pored mnogobrojnih potencijalnih učesnika, Babić je optimista da se prvi predlozi mogu očekivati u septembru. Povodom dileme šta je finalni rezultat celog ovog procesa, kaže da  će “ podgrupa Akcione grupe sačiniti predlog prioriteta, o kojima će se potom razgovarati ”. Podgrupu će činiti predsatavnici tri najveće stranke od kojih jedna mora biti opoziciona, kao i partija nacionalnih manjina sa najviše poslanika.

- Tek kada dođemo u tu fazu, uključuju se i profesori sa Pravnog fakulteta i  drugi stručnjaci iz te oblasti, kako bi došli do finalnih rešenja, koja će poslanici predložiti skupštini na usvajanje.  Kada su promene Ustava u pitanju, zna se procedura, kakav je redosled i kako se sve to odvija” - objasnio je Babić. Na pitanje šefa kluba SDS Marka Đurišića da li to znači da je ipak u igri i promena Ustava, iako je na startu rada Akcionog tima rečeno da to nije zadatak ovog tela, Babić je odgovorio: “ Sve je predviđeno, ne znamo šta će biti predlozi i zato smo ostavili mogućnost  promene i Ustava i zakona ”.

Po rečima prvog čoveka poslaničke grupe SVM Balinta Pastora, dobro je što “ sami sebi nećemo vezivati ruke i ostavljamo mogućnost da razgovaramo o promeni Ustava, za šta se mi od početka zalažemo”.  Šef poslaničkog kluba Nove Srbije Miroslav Markivćević zahtevao je  obavezne debate na javnom servisu, jer u suprotnom neće biti ravnopravne stranačke zastupljenosti. Kao primer naveo je to što kao poslanik sa stažom od 15 godina, nije se pojavio ni sekundu na nacionalnoj televiziji.

Mada je najpre bilo predloženo da Akcioni tim zaseda iza zatvorenih vrata, ako se drugačije ne odluči, na predlog DS i Nove Srbije odlučeno je da su sednice javne, a da njihovo odvijanje bez novinara   može da usledi samo na obrazložen predlog.

S. Stanković

 

Manje ili veće neslaganje

Šefica socijalista u parlamentu Dijana Vukomanović ocenila je da je Akcioni tim započeo dobar posao i izrazila uverenje da “ ćemo uz veće, ili manje neslaganje doći do zacrtanog cilja ”. Potpredsednica parlamenta Gordana Čomić imala je primedbe na predviđeni način rada Akcinog tima i upozorila da je ovako kako je zamišljen, “ na pola puta između okruglog stola i neobavezne forme ”. Kako je istakao poslanik PUPS Momo Čolaković, ta partija očekuje postizanje visokog stepena saglasnosti, počev od najjednostavnijih, pa do krupnih političkih pitanja, sve do same promene Ustava. Kako je najavio PUPS će u ovoj raspravi insistirati na socijalnoj dimenziji države.

Autor:
Pošaljite komentar