ВРУЋЕ МЕКИКЕ замирисале у Буковцу, а новинар "Дневника" сазнао и како да овај специјалитет од теста УВЕК УСПЕ
НОВИ САД: Припрема једноставног и брзог јела од теста често је прави избор домаћица када су укућани гладни, али и нестрпљиви.
На другом Фестивалу мекика одржаном вечерас у Буковцу сакупили су се мештани који радо уживају у војвођанском специјалитету и уз добро друштво и музику отишли са месног тргића сити и задовољни.
Чланице Удружења жена „Буковачка вила” одлучиле су још пре годину дана да направе фестивал на којем ће се редовно окупљати и дочекивати госте из окружења и иностранства. Тако су одабрали мекике као специјалитет омиљен међу Сремцима, јер како каже председница тог удружења Драгана Амиџић, Буковчани и Буковчанке одувек су волели све што може да се направи од теста.
- За најбољу мекику су најважније добре руке које ће добро да умесе, а састојци су споредна ствар - рекла је Драгана. - У октобру смо организовале фестивал зимнице, а од прошле године планирамо да почетак лета посветимо мекикама. Посебно сам задовољна што смо склопили лепа пријатељства са удружењима из Војводине, као и са удружењима из Словеније и Републике Српске, који такође праве изврсне специјалитете од теста.
Како није било такмичарског дела сви посетиоци, али и излагачи, били су опуштенији и расположенији, посебно они из Културно-туристичког друштво „Нови Сад-Лендава” из Словеније, које повезује два града и две земље на различите начине. Овог викенда у Буковцу су то учинили преко стомака тако што су правили лангоше.
- Код нас у Лендави ми организујемо манифестацију традиционалног кувања бограча, јела које је слично паприкашу, због чега је наш град ушао у Гинисову књигу рекорда.- казала је председница удружења Златка Фрајзман. - Већ годинама сарађујемо са Буковчанима, како са удружењем жена „Буковачка вила”, тако и са АКУД „Милица Стојадиновић Српкиња”. Заједно градимо мостове пријатељства и помажемо једни другима.
Из Приједора је дошао и Актив жена чије су се пите посебно истакле на тезгама у Буковцу. Око 25 жена окупљено је већ 11 година и добровољно учествује на разним манифестацијама у региону.
- Жене из нашег удружења умеју да направе све врсте пита, овде смо се лепо провели и надам се да ћемо наставити дружење - каже председница Актива жена „Бистрица” Далиборка Зрнић. - Наша препорука је традиционална пита са квасцем, односно са гермом, како се још назива. Рецепт је једноставан, развија се као и свака друга пита, али се зачини с кајмаком и јајима.
А. Чегар