VRUĆE MEKIKE zamirisale u Bukovcu, a novinar "Dnevnika" saznao i kako da ovaj specijalitet od testa UVEK USPE
NOVI SAD: Priprema jednostavnog i brzog jela od testa često je pravi izbor domaćica kada su ukućani gladni, ali i nestrpljivi.
Na drugom Festivalu mekika održanom večeras u Bukovcu sakupili su se meštani koji rado uživaju u vojvođanskom specijalitetu i uz dobro društvo i muziku otišli sa mesnog trgića siti i zadovoljni.
Članice Udruženja žena „Bukovačka vila” odlučile su još pre godinu dana da naprave festival na kojem će se redovno okupljati i dočekivati goste iz okruženja i inostranstva. Tako su odabrali mekike kao specijalitet omiljen među Sremcima, jer kako kaže predsednica tog udruženja Dragana Amidžić, Bukovčani i Bukovčanke oduvek su voleli sve što može da se napravi od testa.
- Za najbolju mekiku su najvažnije dobre ruke koje će dobro da umese, a sastojci su sporedna stvar - rekla je Dragana. - U oktobru smo organizovale festival zimnice, a od prošle godine planiramo da početak leta posvetimo mekikama. Posebno sam zadovoljna što smo sklopili lepa prijateljstva sa udruženjima iz Vojvodine, kao i sa udruženjima iz Slovenije i Republike Srpske, koji takođe prave izvrsne specijalitete od testa.
Kako nije bilo takmičarskog dela svi posetioci, ali i izlagači, bili su opušteniji i raspoloženiji, posebno oni iz Kulturno-turističkog društvo „Novi Sad-Lendava” iz Slovenije, koje povezuje dva grada i dve zemlje na različite načine. Ovog vikenda u Bukovcu su to učinili preko stomaka tako što su pravili langoše.
- Kod nas u Lendavi mi organizujemo manifestaciju tradicionalnog kuvanja bograča, jela koje je slično paprikašu, zbog čega je naš grad ušao u Ginisovu knjigu rekorda.- kazala je predsednica udruženja Zlatka Frajzman. - Već godinama sarađujemo sa Bukovčanima, kako sa udruženjem žena „Bukovačka vila”, tako i sa AKUD „Milica Stojadinović Srpkinja”. Zajedno gradimo mostove prijateljstva i pomažemo jedni drugima.
Iz Prijedora je došao i Aktiv žena čije su se pite posebno istakle na tezgama u Bukovcu. Oko 25 žena okupljeno je već 11 godina i dobrovoljno učestvuje na raznim manifestacijama u regionu.
- Žene iz našeg udruženja umeju da naprave sve vrste pita, ovde smo se lepo proveli i nadam se da ćemo nastaviti druženje - kaže predsednica Aktiva žena „Bistrica” Daliborka Zrnić. - Naša preporuka je tradicionalna pita sa kvascem, odnosno sa germom, kako se još naziva. Recept je jednostavan, razvija se kao i svaka druga pita, ali se začini s kajmakom i jajima.
A. Čegar