Виноградари славе Светог Трифуна на огледном добру на Дудари
Светог великомученика Трифуна, заштитника виноградара и винара, карловачки произвођачи грожђа и вина обележиће данас на Огледном добру за виноградарство Пољопривредног факултета у Карловцима, где ће у 11 сати бити обављено освећење лозе и симболично орезивање првог чокота ове године, као и сечење славског колача. Након тога, уследиће дегустација карловачких вина, у првом реду прошлогодишњих, што ће бити прва званична оцена лањске бербе. Кум овогодишње славе је Александар Мрђанин.
На тај начин карловачки виноградари и винари прослављају своју славу од 2003. Те године је епископ сремски Василије први пут откако је постављен за сремског владику, обавио чин благосиљања винограда и лозе у Карловцима, чија се слава кроз историју у одређеној мери градила и на вину. Било је то у винограду Милана Косовића у Ћушилову и требало је сваке године да се виноградари за своју славу окупе у винограду неког од њих, међутим, из практичних разлога, јер у фебруару није једноставно доћи до одређених парцела због евентуалног снега и блата, одлучено је да се Свети Трифун прославља на Огледном добру на Дудари.
У духу народне традиције и православља, на виноградарску славу се упућују молитве Богу да сачува и заштити винограде од „временских непогода и свих видљивих и невидљивих непријатеља“ да би, неговани рукама виноградара, у своје време донели род. Молитве се упућују Богу и да заштити виноградре, који су незобилазан чинилац у нези лозе и производњи вина. Орезани чокот се при томе полива вином да би повратио снагу после исцрпљујуће зиме и у пролеће почео да буја.
Струка каже да је Свети Трифун, када је и половина зиме, доба када винова лоза прелази из дубоког у принудно мировање и, с биолошког и физиолошког аспекта, то је тренутак када је могуће почети резидбу. Ако се с тим врло важним послом крене од Светог Трифуна, тврде стручњаци, лоза има довољно времена да обави све своје функције и доведе до нормалног сазревања и бербе.
Због климатских промена, неретко се дешава да орезивање виноградари почињу много пре Светог Трифуна, поготово када имају доста површина под лозом.
Зорица Милосављевић