Vinogradari slave Svetog Trifuna na oglednom dobru na Dudari
Svetog velikomučenika Trifuna, zaštitnika vinogradara i vinara, karlovački proizvođači grožđa i vina obeležiće danas na Oglednom dobru za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Karlovcima, gde će u 11 sati biti obavljeno osvećenje loze i simbolično orezivanje prvog čokota ove godine, kao i sečenje slavskog kolača. Nakon toga, uslediće degustacija karlovačkih vina, u prvom redu prošlogodišnjih, što će biti prva zvanična ocena lanjske berbe. Kum ovogodišnje slave je Aleksandar Mrđanin.
Na taj način karlovački vinogradari i vinari proslavljaju svoju slavu od 2003. Te godine je episkop sremski Vasilije prvi put otkako je postavljen za sremskog vladiku, obavio čin blagosiljanja vinograda i loze u Karlovcima, čija se slava kroz istoriju u određenoj meri gradila i na vinu. Bilo je to u vinogradu Milana Kosovića u Ćušilovu i trebalo je svake godine da se vinogradari za svoju slavu okupe u vinogradu nekog od njih, međutim, iz praktičnih razloga, jer u februaru nije jednostavno doći do određenih parcela zbog eventualnog snega i blata, odlučeno je da se Sveti Trifun proslavlja na Oglednom dobru na Dudari.
U duhu narodne tradicije i pravoslavlja, na vinogradarsku slavu se upućuju molitve Bogu da sačuva i zaštiti vinograde od „vremenskih nepogoda i svih vidljivih i nevidljivih neprijatelja“ da bi, negovani rukama vinogradara, u svoje vreme doneli rod. Molitve se upućuju Bogu i da zaštiti vinogradre, koji su nezobilazan činilac u nezi loze i proizvodnji vina. Orezani čokot se pri tome poliva vinom da bi povratio snagu posle iscrpljujuće zime i u proleće počeo da buja.
Struka kaže da je Sveti Trifun, kada je i polovina zime, doba kada vinova loza prelazi iz dubokog u prinudno mirovanje i, s biološkog i fiziološkog aspekta, to je trenutak kada je moguće početi rezidbu. Ako se s tim vrlo važnim poslom krene od Svetog Trifuna, tvrde stručnjaci, loza ima dovoljno vremena da obavi sve svoje funkcije i dovede do normalnog sazrevanja i berbe.
Zbog klimatskih promena, neretko se dešava da orezivanje vinogradari počinju mnogo pre Svetog Trifuna, pogotovo kada imaju dosta površina pod lozom.
Zorica Milosavljević