clear sky
13°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Уживање уз Дунав и врхунске рибље специјалитете

03.10.2021. 11:58 12:01
Пише:
Извор: Р.Хаџић

Звуци тамбуре јуче су, тачно у подне, са Трга слободе најавили почетак Фестивала “Чарде и банде”, који се одржава и данас на платоу Сунчаног кеја, преко пута Дома војске Србије.

Хладноћу ветра маскирало је сунце, а две банде су поносно, уз војвођанске мелодије дефилујући Змај Јовином и Дунавском улицом, пролазећи поред Војске Србије и Музеја Војводине, позивали Новосађане и туристе на врхунске рибље специјалитете, са погледом који се протеже преко Дунава.

- Фестивал “Чарде и банде” је традиционална новосадска манифестација, која се реализује седми пут, а судећи по посећености, која не јењава из године у годину, Новосађани је напросто обожавају – казала је менаџер догађаја “Цолор медиа цомуницатионс” Ана Кордић. - Нажалост, ове године неће бити такмичарског дела, јер су сви наши чардаши већ најбољи по свом занату, те ће владати домаћа атмосфера уз врхунске кулинарске рибље чаролије.

Док су тамбураши дефиловали дуж целе руте пролазници су са одушевљењем поздравили сваку ноту и нико није остао равнодушан. Уз питања и смех прилазили су са знатижељом где су се упутили и да ли ће још свирати, а један старији туриста добацује на енглеском свом водичу како жели да крене за њима и проба српске специјалитете.

- Баш сам у “Дневнику” проичитао најаву да ће бити фестивал тамбурице и рибље чорбе за викенд, па пошто смо Новосађани, изашли смо мало да прошетамо и пробамо оно што се нуди – каже Зоран Лукић, који иначе посећује манифестације таквог типа, где год да се организују, нарочито што су он и супруга у годинама, па им те врсте забаве много пријају. – Пробао сам рибљу чорбу и одлична је, само је могла бити мало топлија.. Волимо и тамбурицу, баш смо недавно пролазили Змај Јовином и натрчали на тамбураше, па су нам свирали 45 минута. Сад ћемо са уживањем да окренемо још један круг.

Рибљу чорбу и специјалитете од рибе праве врхунски кулинари са новосадских чарди, осим на једном штанду, на ком су специјалитети из Кикинде. 

- Студирао сам у Новом Саду, а он је данас Европска престоница културе у коју увек волим радо да се вратим – поносан је вице кулинарства, шеф Асоцијације кувара Србије Радован Субин из Кикинде. – Радо смо се одазвали позиву, с обзиром на то да имам и доста пријатеља овде, те сваке године учествујем у манифестацији.

У понуди како каже имају рибљу чорбу, порција кошта 300 динара, а порција караша, у зависности од величине рибе, стаје 200 динара. Код комшија поред, куварице са чарде “Мачак” са Камењара су нам откриле да се код њих на менију, осим рибље чорбе и караша могу наћи гирице и кечиге.

- Да би рибља чорба била што укуснија, мора да се стави више врста рибе, а код нас порција кошта 300 динара – објашњава једна од куварица Кристина Бајшански. - Гирице у порцији су такође 300 динара, а пошто су велики примерци караша, у порцију иде један за 300.

У порцију шарана иду две потковице и то кошта 500 динара, док је порција кечиге 1.000 динара. Данас манифестација почиње у 12 и траје до 18 часова.

И. Бакмаз

Аутор:
Пошаљите коментар