Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Uživanje uz Dunav i vrhunske riblje specijalitete

03.10.2021. 11:58 12:01
Piše:
Izvor: R.Hadžić

Zvuci tambure juče su, tačno u podne, sa Trga slobode najavili početak Festivala “Čarde i bande”, koji se održava i danas na platou Sunčanog keja, preko puta Doma vojske Srbije.

Hladnoću vetra maskiralo je sunce, a dve bande su ponosno, uz vojvođanske melodije defilujući Zmaj Jovinom i Dunavskom ulicom, prolazeći pored Vojske Srbije i Muzeja Vojvodine, pozivali Novosađane i turiste na vrhunske riblje specijalitete, sa pogledom koji se proteže preko Dunava.

- Festival “Čarde i bande” je tradicionalna novosadska manifestacija, koja se realizuje sedmi put, a sudeći po posećenosti, koja ne jenjava iz godine u godinu, Novosađani je naprosto obožavaju – kazala je menadžer događaja “Color media comunications” Ana Kordić. - Nažalost, ove godine neće biti takmičarskog dela, jer su svi naši čardaši već najbolji po svom zanatu, te će vladati domaća atmosfera uz vrhunske kulinarske riblje čarolije.

Dok su tamburaši defilovali duž cele rute prolaznici su sa oduševljenjem pozdravili svaku notu i niko nije ostao ravnodušan. Uz pitanja i smeh prilazili su sa znatiželjom gde su se uputili i da li će još svirati, a jedan stariji turista dobacuje na engleskom svom vodiču kako želi da krene za njima i proba srpske specijalitete.

- Baš sam u “Dnevniku” proičitao najavu da će biti festival tamburice i riblje čorbe za vikend, pa pošto smo Novosađani, izašli smo malo da prošetamo i probamo ono što se nudi – kaže Zoran Lukić, koji inače posećuje manifestacije takvog tipa, gde god da se organizuju, naročito što su on i supruga u godinama, pa im te vrste zabave mnogo prijaju. – Probao sam riblju čorbu i odlična je, samo je mogla biti malo toplija.. Volimo i tamburicu, baš smo nedavno prolazili Zmaj Jovinom i natrčali na tamburaše, pa su nam svirali 45 minuta. Sad ćemo sa uživanjem da okrenemo još jedan krug.

Riblju čorbu i specijalitete od ribe prave vrhunski kulinari sa novosadskih čardi, osim na jednom štandu, na kom su specijaliteti iz Kikinde. 

- Studirao sam u Novom Sadu, a on je danas Evropska prestonica kulture u koju uvek volim rado da se vratim – ponosan je vice kulinarstva, šef Asocijacije kuvara Srbije Radovan Subin iz Kikinde. – Rado smo se odazvali pozivu, s obzirom na to da imam i dosta prijatelja ovde, te svake godine učestvujem u manifestaciji.

U ponudi kako kaže imaju riblju čorbu, porcija košta 300 dinara, a porcija karaša, u zavisnosti od veličine ribe, staje 200 dinara. Kod komšija pored, kuvarice sa čarde “Mačak” sa Kamenjara su nam otkrile da se kod njih na meniju, osim riblje čorbe i karaša mogu naći girice i kečige.

- Da bi riblja čorba bila što ukusnija, mora da se stavi više vrsta ribe, a kod nas porcija košta 300 dinara – objašnjava jedna od kuvarica Kristina Bajšanski. - Girice u porciji su takođe 300 dinara, a pošto su veliki primerci karaša, u porciju ide jedan za 300.

U porciju šarana idu dve potkovice i to košta 500 dinara, dok je porcija kečige 1.000 dinara. Danas manifestacija počinje u 12 i traje do 18 časova.

I. Bakmaz

Autor:
Pošaljite komentar