ТАКМИЧЕЊЕ У 40 ЗЕМАЉА ЕВРОПЕ Инвалидитет их није спречио да покажу КУЛИНАРСКО УМЕЋЕ
Наши суграђани са инвалидитетом имали су јуче прилику да покажу своје кулинарско умеће у оквиру гастрономског такмичења особа са инвалидитетом под називом „Цупи’с споон”, које је одржано испред Спенса.
У импровизованој кухињи, направљеној у комбију, учесници су у ограниченим временским интервалима публици и жирију припремали разноврсна укусна јела и пића и показали да инвалидитет ипак није препрека за развој различитих, па ни кулинарских вештина, са чиме су сагласни и љубитељи гурманлука.
Међу припремљеним специјалитетима била је пилетина са неколико врста сира и одресци преливени различитим врстама соса, а мириси укусне хране привукли су пролазнике који нису изоставили речи хвале, посматрајући овај мини спектакл са степеништа Спенса.
Ово међународно гастро такмичење организује Удруга најосјетљивијих у оспособљавању из Хрватске, која се већ 13 година бави едукацијом особа са инвалидитетом и деце у неповољном положају, настојећи да им пренесу знање у угоститељском смеру како би постали самосталнији, конкурентнији на тржишту рада и били прихваћени у друштву.
Јучерашње такмичење у Новом Саду једно је у низу која су одржана и која ће бити одржана широм Европе.
Како истичу организатори, циљ је да током ове године „Цупи’с споон” обиђе више од 40 земља Европе и у свакој одабере по двоје најбољих кандидата. Финалисти освајају едукацију у овој области, док победници међународног такмичења освајају „Златну Цупијеву кашику”.
Забавно-аматерско такмичење, које је први пут одржано у Србији, до сада је организовано у више од 20 земаља Европе.
Текст и фото: А. Мандић