TAKMIČENJE U 40 ZEMALJA EVROPE Invaliditet ih nije sprečio da pokažu KULINARSKO UMEĆE
Naši sugrađani sa invaliditetom imali su juče priliku da pokažu svoje kulinarsko umeće u okviru gastronomskog takmičenja osoba sa invaliditetom pod nazivom „Cupi’s spoon”, koje je održano ispred Spensa.
U improvizovanoj kuhinji, napravljenoj u kombiju, učesnici su u ograničenim vremenskim intervalima publici i žiriju pripremali raznovrsna ukusna jela i pića i pokazali da invaliditet ipak nije prepreka za razvoj različitih, pa ni kulinarskih veština, sa čime su saglasni i ljubitelji gurmanluka.
Među pripremljenim specijalitetima bila je piletina sa nekoliko vrsta sira i odresci preliveni različitim vrstama sosa, a mirisi ukusne hrane privukli su prolaznike koji nisu izostavili reči hvale, posmatrajući ovaj mini spektakl sa stepeništa Spensa.
Ovo međunarodno gastro takmičenje organizuje Udruga najosjetljivijih u osposobljavanju iz Hrvatske, koja se već 13 godina bavi edukacijom osoba sa invaliditetom i dece u nepovoljnom položaju, nastojeći da im prenesu znanje u ugostiteljskom smeru kako bi postali samostalniji, konkurentniji na tržištu rada i bili prihvaćeni u društvu.
Jučerašnje takmičenje u Novom Sadu jedno je u nizu koja su održana i koja će biti održana širom Evrope.
Kako ističu organizatori, cilj je da tokom ove godine „Cupi’s spoon” obiđe više od 40 zemlja Evrope i u svakoj odabere po dvoje najboljih kandidata. Finalisti osvajaju edukaciju u ovoj oblasti, dok pobednici međunarodnog takmičenja osvajaju „Zlatnu Cupijevu kašiku”.
Zabavno-amatersko takmičenje, koje je prvi put održano u Srbiji, do sada je organizovano u više od 20 zemalja Evrope.
Tekst i foto: A. Mandić