Светковина младог португизера
Традиционална манифестација „Дан младог португизера” у организацији винарије „Мачков подрум” из Ирига биће одржана у четвртак, 17. новембра од 17 сати у центру Новог Сада.
Сутра, трећег четвртка у новембру, што је пракса у свим земљама развијене винске културе, на почетку Змај Јовине улице, прекопута Цркве Имена Маријиног, девету годину заредом уз музику и игру биће отворено прво буре младог вина, насталог у тој винарији од овогодишњег грожђа. Новосађани ће имати прилику да бесплатно пробају нови португизер и поделе радост испијања младог вина с представницима те породичне винарије.
– Ми, винари, радосни смо кад потече шира, то је први моменат када заправо угледамо резултате свог рада, а још радоснији када се она претвори у вино – рекао је на рашњој конференцији за новинаре оснивач „Мачковог подрума” и покретач манифестације Сава Јојић. – Младо вино је показатељ шта можемо очекивати од њега за годину дана. Наша мисија је да подучимо винољупце и проширимо њихов сензибилитет када су у питању вински укуси. Ми смо породична винарија која сматра да јој је дужност да врати славу португизера, винограда и вина уопште.
На сутрашњој светковини младог португизера власник Издавачке куће „Прометеј” Зоран Колунyија биће промовисан у овогодишњег витеза португизера те проглашени победници конкурса за најлепшу песму о вину, који „Мачков подрум” реализује у сарадњи са Српском читаоницом из Ирига.
– Титулу витеза португизера до сада су понели амбасадор Швајцарске Жан-Данијел Рух, глумац Аљоша Вучковић, музичар Слободан Тркуља и новинар Вања Булић – рекла је извршна директорка винарије Ђурђица Јојић Новаковић. – Уз церемонију која је атрактивна за посетиоце сутра ће витезом бити проглашен и Зоран Колунyија. Задатак витезова је да пропагирају културу пијења вина, а посебно португизера, и да буду поборници ренесансе локалних сорти и културолошког идентитета овог краја.
По њеним речима, португизер је некада био најзаступљенија црна сорта на Фрушкој гори. Од њега је и у прошлости прављено младо вино, које се пило рано, на почетку сезона слава, сватова и празника, због чега је и познат као сватовско вино или сватовац.
„Мачков подрум” је први произвођач младог вина у Србији. Желећи да Новосађанима и посетиоцима Новог Сада пружи прилику да се прикључе планетарној светковини и уживају у младом вину, винарија је установила ту манифестацију, која ће догодине прославити десетогодишњицу постојања.
З. Милосављевић
Пије се и на Петој авенији
Португизер винарије „Мачков подрум” освојио је сребрну медаљу на овогодишњем оцењивању свих португизера света у Печују. Винарија већ неколико година извози португизер у Америку. Однедавно се он пије и на Менхетну, на Петој свенији у ресторану „Бар Булу” Данијела Булуа, једног од најугледнијих кувара у Њујорку.