Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стари руски слаткиши са домаћим воћем

22.11.2020. 11:05 11:08
Пише:
Фото: Татјана Орлова и Јевгенија Кајзер, фото: Приватна архива

Свеже воће и поврће садржи висок проценат воде, а мало калорија и главни су извори витамина, минерала, биљних влакана, угљених хидрата и фитохемикалија попут антиоксиданаса који доприносе здравом животу.

Међутим, модерно доба захтева “инстант” исхрану, те често заборавимо током дана да унесемо потребну и препоручену дозу…

Недавно је екипа “Дневника” на Новосадском ноћном базару “налетела” на штанд са воћним ролницама, направљеним по руском традиционалном рецепту. Понуђене у свим могућим укусима, од диње, грожђа, крушке, вишње, преко кајсије, јабуке, нектарине, смокве, шљиве и јагоде, до бундеве, малине и купине, а дело су две Рускиње - Јевгеније Кајзер и Татјане Орлове које су се пре годину дана упознале у Србији…

- Идеја се родила спонтано, упознале смо се недавно и спорадично сретале у селу где живимо, надомак Београда - каже Јевгенија Кајзер. - На малу Госпојину 2019. године смо се поново среле у цркви, разговарале о разним женским темама, између осталог о воћу и поврћу које је овде врхунског квалитета, у односу на оно у Русији: како га најбоље припремити, прерадити, пастеризовати... С обзиром на то да смо добро познавале стари народни начин припреме воћних слаткиша сушењем воћа по руској технологији још из 14. века, договориле смо се да пробамо нешто ново и модерније и ево нас.

Како каже, и саме су овде већ практиковале стари обичај сушења на сунцу и ваздуху, док су за потребе производње набавиле сушару српске производње, коју су им мужеви мало модификовали и прилагодили њиховим потребама.

- Воће се суши се на температурама до 42 степена Целзијуса, тако успевамо да сачувамо 90 одсто најважнијих супстанци из воћа - објашњава наша саговорница. - Када се осуше, воћке дају танку суву материју коју саме обликујемо. Тако добијена воћна влакна имају продужен рок трајања на 12 месеци, не мењајући укус ни мирис, без додатног шећера или било каквих других састојака.

Руске воћне ролнице врло брзо су привукле пажњу љубитеља слаткиша, а оно што истичу Јевгенија и Татјана је квалитет њихових ђаконија  које обзиром на састав могу лако да буду замена за дневну препоручену количину воћа и поврћа… 

Ивана Бакмаз

Пише:
Пошаљите коментар
Одржан 19. Ноћни базар: Од природне козметике до козјег сира

Одржан 19. Ноћни базар: Од природне козметике до козјег сира

20.09.2020. 10:02 10:04