Stari ruski slatkiši sa domaćim voćem
Sveže voće i povrće sadrži visok procenat vode, a malo kalorija i glavni su izvori vitamina, minerala, biljnih vlakana, ugljenih hidrata i fitohemikalija poput antioksidanasa koji doprinose zdravom životu.
Međutim, moderno doba zahteva “instant” ishranu, te često zaboravimo tokom dana da unesemo potrebnu i preporučenu dozu…
Nedavno je ekipa “Dnevnika” na Novosadskom noćnom bazaru “naletela” na štand sa voćnim rolnicama, napravljenim po ruskom tradicionalnom receptu. Ponuđene u svim mogućim ukusima, od dinje, grožđa, kruške, višnje, preko kajsije, jabuke, nektarine, smokve, šljive i jagode, do bundeve, maline i kupine, a delo su dve Ruskinje - Jevgenije Kajzer i Tatjane Orlove koje su se pre godinu dana upoznale u Srbiji…
- Ideja se rodila spontano, upoznale smo se nedavno i sporadično sretale u selu gde živimo, nadomak Beograda - kaže Jevgenija Kajzer. - Na malu Gospojinu 2019. godine smo se ponovo srele u crkvi, razgovarale o raznim ženskim temama, između ostalog o voću i povrću koje je ovde vrhunskog kvaliteta, u odnosu na ono u Rusiji: kako ga najbolje pripremiti, preraditi, pasterizovati... S obzirom na to da smo dobro poznavale stari narodni način pripreme voćnih slatkiša sušenjem voća po ruskoj tehnologiji još iz 14. veka, dogovorile smo se da probamo nešto novo i modernije i evo nas.
Kako kaže, i same su ovde već praktikovale stari običaj sušenja na suncu i vazduhu, dok su za potrebe proizvodnje nabavile sušaru srpske proizvodnje, koju su im muževi malo modifikovali i prilagodili njihovim potrebama.
- Voće se suši se na temperaturama do 42 stepena Celzijusa, tako uspevamo da sačuvamo 90 odsto najvažnijih supstanci iz voća - objašnjava naša sagovornica. - Kada se osuše, voćke daju tanku suvu materiju koju same oblikujemo. Tako dobijena voćna vlakna imaju produžen rok trajanja na 12 meseci, ne menjajući ukus ni miris, bez dodatnog šećera ili bilo kakvih drugih sastojaka.
Ruske voćne rolnice vrlo brzo su privukle pažnju ljubitelja slatkiša, a ono što ističu Jevgenija i Tatjana je kvalitet njihovih đakonija koje obzirom na sastav mogu lako da budu zamena za dnevnu preporučenu količinu voća i povrća…
Ivana Bakmaz