ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ: За товљенике треба издвојити око 170 динара
Сезона свињокоља увелико је у току. Ипак, многи ће носталгично сачекати 29. новембар, када се традиционално широм наше земље организују свињокољи.
Некада је свако домаћинство клало по неколико товљеника, док се данас, из економских разлога и због обимне понуде готових производа, углавном набавља једна полутка.
Тренутно у околини Новог Сада килограм живе ваге товљеника кошта од 150 до 200 динара, док се полутке могу купити по 220 до 250 динара килограм. Мегамаркети су крајем прошле недеље издали посебене каталоге у којима нуде посебан асортиман производа за свињокољ: од меса, преко зачина до опреме. Полутке у радњама и месарама нешто су скупље па коштају и до 300 динара килограм.
Цена сирове сланине с ребрима је од 300 до 350 динара килограм, свињске плећке с кожом и коленицом 260 до 300, док је за свињски бут потребно платити између 300 до 350 динара.
Домаћи зачини за свињокољ могу се набавити на пијацама, у локалним цреварама, месарама и радњама. Готова смеша зачина за десет килограма кобасица кошта од 150 до 300 динара, у зависности од квалитета састојака и произвођача. За 100 грама слатке или љуте паприке треба платити од 80 до 110 динара, док је туцана супља и стаје око 150. Осим паприке, смеси за кобасице се обавезно додају бибер и бели лук у праху, а 100 грама стаје 70 односно 120 динара. Они искусни у свињокољу саветују да се користи крупна морска со, а најбоље је пазарити је у радњама здраве хране.
За паковање природних танких црева од десет метара потребно је издвојити између 170 и 240 динара, док пола метра вештачких црева (колагених) стаје од 16 до 20. Наравно, најскупља су говеђа црева, па за десет метара продавци траже око 700 динара.
С. К-ч