POTROŠAČKO ĆOŠE: Za tovljenike treba izdvojiti oko 170 dinara
Sezona svinjokolja uveliko je u toku. Ipak, mnogi će nostalgično sačekati 29. novembar, kada se tradicionalno širom naše zemlje organizuju svinjokolji.
Nekada je svako domaćinstvo klalo po nekoliko tovljenika, dok se danas, iz ekonomskih razloga i zbog obimne ponude gotovih proizvoda, uglavnom nabavlja jedna polutka.
Trenutno u okolini Novog Sada kilogram žive vage tovljenika košta od 150 do 200 dinara, dok se polutke mogu kupiti po 220 do 250 dinara kilogram. Megamarketi su krajem prošle nedelje izdali posebene kataloge u kojima nude poseban asortiman proizvoda za svinjokolj: od mesa, preko začina do opreme. Polutke u radnjama i mesarama nešto su skuplje pa koštaju i do 300 dinara kilogram.
Cena sirove slanine s rebrima je od 300 do 350 dinara kilogram, svinjske plećke s kožom i kolenicom 260 do 300, dok je za svinjski but potrebno platiti između 300 do 350 dinara.
Domaći začini za svinjokolj mogu se nabaviti na pijacama, u lokalnim crevarama, mesarama i radnjama. Gotova smeša začina za deset kilograma kobasica košta od 150 do 300 dinara, u zavisnosti od kvaliteta sastojaka i proizvođača. Za 100 grama slatke ili ljute paprike treba platiti od 80 do 110 dinara, dok je tucana suplja i staje oko 150. Osim paprike, smesi za kobasice se obavezno dodaju biber i beli luk u prahu, a 100 grama staje 70 odnosno 120 dinara. Oni iskusni u svinjokolju savetuju da se koristi krupna morska so, a najbolje je pazariti je u radnjama zdrave hrane.
Za pakovanje prirodnih tankih creva od deset metara potrebno je izdvojiti između 170 i 240 dinara, dok pola metra veštačkih creva (kolagenih) staje od 16 do 20. Naravno, najskuplja su goveđa creva, pa za deset metara prodavci traže oko 700 dinara.
S. K-č