Потрошачко ћоше: За славске ђаконије потребно мало богатство
На свакој славској трпези обавезно се нађу традиционална јела, али и посебне ђаконије, које домаћице припремају искључиво за ту прилику.
По речима трговаца, потрошачи увелико пазаре за свечаре на пијацама и у продавницама, али у складу с могућностима, меркајући повољне цене и снижења.
На свечаној трпези обавезно је кољиво, као симбол васкрсења. У радњама здраве хране 100 грама жита кошта око седам динара, у маркетима се може купити пшеница, такозвана белија, а паковање од пола килограма кошта од 70 до 85 динара, а оно од килограма је од 120 до 170 динара, док у посластичарницама за килограм готовог жита треба издвојити око 1.000 динара.
Вичне домаћице ће вероватнмо одлучити да саме припреме славски колач, али оне које не умеју или немају времена то да ураде, могу га пазарити за око 500 динара.
Припрема неизоставне славске сарме није јефтина. Цена свежег меса у месарама и мегамаркетима није се променила од септембра, када је приметно поскупело. Килограм млевене јунетине кошта око 800 динара, док је свињетина упола јефтинија. Прасетина кошта од 350 до 500 динара, јагњетина од 530 до 720, док јунетина и даље стагнира на 800 динара. За килограм купуса рибанца или укисељених главица трговци на пијацама траже од 100 до 150 динара, док главица свежег купуса стаје од 30 до 60 динара.
Пошто је сезона свежег поврћа на измаку, домаћицама је на располагању смрзнуто. Осим што је јефтиније од свежег, брже се припрема. Највише се продаје мешавина за руску салату, која кошта око 100 динара паковање, као и мешано поврће за белу киселу чорбу.
Након што се гости наједу, ваља се и засладити. У посластичарницама и на пијацама трговци нуде упаковане мешане ситне колаче. У посластичарницама за килограм је потребно издвојити од 1.100 до 1.550 динара, а на пијацама се може купити већ за 600.
С. Ковач
Фото: „Дневник”
Припрема неизоставне славске сарме није јефтина. Килограм млевене јунетине кошта око 800, док је свињетина упола јефтинија. За килограм купуса рибанца или укисељених главица трговци на пијацама траже од 100 до 150 динара