Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Potrošačko ćoše: Za slavske đakonije potrebno malo bogatstvo

06.11.2018. 13:14 13:17
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Na svakoj slavskoj trpezi obavezno se nađu tradicionalna jela, ali i posebne đakonije, koje domaćice pripremaju isključivo za tu priliku.

Po rečima trgovaca, potrošači uveliko pazare za svečare na pijacama i u prodavnicama, ali u skladu s mogućnostima, merkajući povoljne cene i sniženja.

Na svečanoj trpezi obavezno je koljivo, kao simbol vaskrsenja. U radnjama zdrave hrane 100 grama žita košta oko sedam dinara, u marketima se može kupiti pšenica, takozvana belija, a pakovanje od pola kilograma košta od 70 do 85 dinara, a ono od kilograma je od 120 do 170 dinara, dok u poslastičarnicama za kilogram gotovog žita treba izdvojiti oko 1.000 dinara.

Vične domaćice će verovatnmo odlučiti da same pripreme slavski kolač, ali one koje ne umeju ili nemaju vremena to da urade, mogu ga pazariti za oko 500 dinara.

Priprema neizostavne slavske sarme nije jeftina. Cena svežeg mesa u mesarama i megamarketima nije se promenila od septembra, kada je primetno poskupelo. Kilogram mlevene junetine košta oko 800 dinara, dok je svinjetina upola jeftinija. Prasetina košta od 350 do 500 dinara, jagnjetina od 530 do 720, dok junetina i dalje stagnira na 800 dinara. Za kilogram kupusa ribanca ili ukiseljenih glavica trgovci na pijacama traže od 100 do 150 dinara, dok glavica svežeg kupusa staje od 30 do 60 dinara.

Pošto je sezona svežeg povrća na izmaku, domaćicama je na raspolaganju smrznuto. Osim što je jeftinije od svežeg, brže se priprema. Najviše se prodaje mešavina za rusku salatu, koja košta oko 100 dinara pakovanje, kao i mešano povrće za belu kiselu čorbu.

Nakon što se gosti najedu, valja se i zasladiti. U poslastičarnicama i na pijacama trgovci nude upakovane mešane sitne kolače. U poslastičarnicama za kilogram je potrebno izdvojiti od 1.100 do 1.550 dinara, a na pijacama se može kupiti već za 600.

S. Kovač

Foto: „Dnevnik”

Priprema neizostavne slavske sarme nije jeftina. Kilogram mlevene junetine košta oko 800, dok je svinjetina upola jeftinija. Za kilogram kupusa ribanca ili ukiseljenih glavica trgovci na pijacama traže od 100 do 150 dinara

Piše:
Pošaljite komentar