Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПОТРОШАЧКО ЋОШЕ У сусрет Бадњем дану и Божићу

05.01.2021. 11:41 11:43
Пише:
Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Празници су сјајне прилике да се породица окупи на једном месту, а по мишљењу суграђана, корона томе не би требало да стане на пут – Божић се слави с укућанима, а мале традиције преносе се с генерације на генерацију, док лепи обичаји, попут пијукања, усрећују најмлађе.

Пијаце и маркети последњих дана препуни су купаца, што је усрећило и продавце на Футошкој пијаци, који су казали да уочи празника на пијацама увек влада права празнична атмосфера.

Цена бадњака се креће између 50 и 150 динара, у зависности од величине и украса, док мање младо жито кошта 50, а веће 100, а жито са свећом у средини 150. Осим бадњака и жита, може се наћи и слама, која се продаје у већим кесама по 100 динара, док кесица кошта 50.

Незаобилазни део трпезе за Бадњи дан – пасуљ, који се обично припрема на посан начин након чега се запече у рерни, кошта од 300 до 400 динара, а у понуди на Футошкој пијаци могу се наћи градиштанац, трешњавац, сумпораш и тетовац. Уз пасуљ добро дође и туршија, која се продаје у паковањима која коштају 120 динара и шарена салата по 100.

За оне које желе да се након вечере засладе питом од бундеве, на пијаци је могу купити свеже рендану по 150 динара, док килограм бундеве у кришкама кошта 80. Као закуска уз припрему колача и трпезе за Божић, на столу се често могу наћи ораси, који коштају 800 динара килограм, суво грожђе, које кошта од 300 до 400, док је за 100 грама кандираног ананаса, ђумбира, диње и печених лешника потребно издвојити 100 динара. Суве шљиве с коштицом коштају од 300 до 350 динара килограм, док су очишћене, без коштице нешто скупље – 500 динара. Килограм сушене бруснице кошта 600 динара, а килограм суве смокве 300, а може се наћи и смоква у шећеру у праху, која кошта 350 динара, док домаћи млевени мак за припрему маковњаче кошта од 40 до 80 динара.

У већини месара у току су акције, те килограм димљене коленице кошта 250 динара, а свињски врат без кости 500, а по истој цени може се купити и свињски каре. Цели пилићи коштају од 170 до 250 динара килограм, патка 400 динара килограм, а по истој цени могу се купити и пилећи ћевапи и пљескавице.

Понуда рибе је богата, те килограм неочишћеног шарана кошта 300 динара, свежи смуђ 880, а килограм шницли од шарана 750. Сом је нешто супљи и кошта од 900 до 1.200 динара, док амур стаје 550 килограм. Филет лососа кошта 1.600 динара, а очишћена пастрмка 700, док је за килограм толстолобика потребно издвојити 500. У рибарницама се може наћи и печена и грилована риба, погодна за оне који немају времена или прилике да је припреме.

Д. Андулајевић

Фото: С. Шушњевић

Пише:
Пошаљите коментар