POTROŠAČKO ĆOŠE U susret Badnjem danu i Božiću
Praznici su sjajne prilike da se porodica okupi na jednom mestu, a po mišljenju sugrađana, korona tome ne bi trebalo da stane na put – Božić se slavi s ukućanima, a male tradicije prenose se s generacije na generaciju, dok lepi običaji, poput pijukanja, usrećuju najmlađe.
Pijace i marketi poslednjih dana prepuni su kupaca, što je usrećilo i prodavce na Futoškoj pijaci, koji su kazali da uoči praznika na pijacama uvek vlada prava praznična atmosfera.
Cena badnjaka se kreće između 50 i 150 dinara, u zavisnosti od veličine i ukrasa, dok manje mlado žito košta 50, a veće 100, a žito sa svećom u sredini 150. Osim badnjaka i žita, može se naći i slama, koja se prodaje u većim kesama po 100 dinara, dok kesica košta 50.
Nezaobilazni deo trpeze za Badnji dan – pasulj, koji se obično priprema na posan način nakon čega se zapeče u rerni, košta od 300 do 400 dinara, a u ponudi na Futoškoj pijaci mogu se naći gradištanac, trešnjavac, sumporaš i tetovac. Uz pasulj dobro dođe i turšija, koja se prodaje u pakovanjima koja koštaju 120 dinara i šarena salata po 100.
Za one koje žele da se nakon večere zaslade pitom od bundeve, na pijaci je mogu kupiti sveže rendanu po 150 dinara, dok kilogram bundeve u kriškama košta 80. Kao zakuska uz pripremu kolača i trpeze za Božić, na stolu se često mogu naći orasi, koji koštaju 800 dinara kilogram, suvo grožđe, koje košta od 300 do 400, dok je za 100 grama kandiranog ananasa, đumbira, dinje i pečenih lešnika potrebno izdvojiti 100 dinara. Suve šljive s košticom koštaju od 300 do 350 dinara kilogram, dok su očišćene, bez koštice nešto skuplje – 500 dinara. Kilogram sušene brusnice košta 600 dinara, a kilogram suve smokve 300, a može se naći i smokva u šećeru u prahu, koja košta 350 dinara, dok domaći mleveni mak za pripremu makovnjače košta od 40 do 80 dinara.
U većini mesara u toku su akcije, te kilogram dimljene kolenice košta 250 dinara, a svinjski vrat bez kosti 500, a po istoj ceni može se kupiti i svinjski kare. Celi pilići koštaju od 170 do 250 dinara kilogram, patka 400 dinara kilogram, a po istoj ceni mogu se kupiti i pileći ćevapi i pljeskavice.
Ponuda ribe je bogata, te kilogram neočišćenog šarana košta 300 dinara, sveži smuđ 880, a kilogram šnicli od šarana 750. Som je nešto suplji i košta od 900 do 1.200 dinara, dok amur staje 550 kilogram. Filet lososa košta 1.600 dinara, a očišćena pastrmka 700, dok je za kilogram tolstolobika potrebno izdvojiti 500. U ribarnicama se može naći i pečena i grilovana riba, pogodna za one koji nemaju vremena ili prilike da je pripreme.
D. Andulajević
Foto: S. Šušnjević