clear sky
12°C
18.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0208
usd
107.8135
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Пихтијада у Руменки - празник гурманлука

04.02.2018. 21:56 23:58
Пише:
Фото: Dnevnik.rs

Руменачка пихтијада, традиционална дводневна гурманска манифестација тог краја, завршена је. Фестивал је одржан петнаесту годину заредом, с 1.600 литара скуваних пихтија и 30 такмичара из Србије, Мађарске, Црне Горе, Републике Српске и Румуније који су се надметали у кувању тог старинског специјалитета.

"Руменачке пихтије карактерише то што су богате месом, које је, по правилу, свињско", открива председник Организационог одбора манифестације Бранислав Поповић.

Додаје да је за процес припреме тог јела, које је на фестивалу било изложено за продају и дегустацију, било потребно чак 30 сати.

"Користили смо више од тоне свињских глава, буткица, језика, кожуре и ногица, а од зачина смо додали бибер у зрну, бели и црни лук и со", вели Поповић.

Иако је лоше време у суботу организаторе натерало да други дан програма помере за јуче, Руменчане и њихове госте то није омело да дођу и  пробају специјалитет по којем је њихово место надалеко познато и дају свој зналачки суд. Иако многи кувари имају своје „цаке”, бака Нада из Руменке која је дошла да купи порцију пихтија, каже да ту нема велике тајне, само треба доброг меса, тиха ватра и зачина по вољи, док пензионер Бранко Којић каже да, осим што су укусне, пихтије су и здраве!

" Добре су за кости, подмазују зглобове – тврди он. – Волим да их поједем, а не бирам много, битно је само то да их има довољно у тањиру."


Наталијине пихтије најукусније

Најукусније пихтије од свињског меса, по оцени жирија Руменачке пихтијаде, ове године скувала је Наталија Павловић из Бадовинаца, док је у категорији пихтија од разних врста меса победио Светисав Брђанин из Крагујевца. Куриозитет овогодишње манифестације биле су пихтије од боба, које су зготовили Љиљана Бранковић и Душан Апатовић из Сремских Карловаца, те им је жири доделио специјалну награду.


Иначе, овогодишња Пихтијада први пут је одржана под окриљем веће манифестације – „Зимски дани културе, кулинарства и старих заната”. Реч је о иницијативи тамошњег културног центра да све манифестације које се одржавају у том месту добију шири, културни контекст. Тако су, осим културно-уметничког програма на централном догађају, одржане и изложба старих заната и материјалног наслеђа и предавање на тему историје Руменке. Као следеће у низу, в. д. директора Културног центра Драгана Милошевић најавила је „Културно лето”, којим ће се наставити вековна традиција прославе Петровдана међу Руменчанима.

Д. Ристић

Фото: С. Шушњевић

Аутор:
Пошаљите коментар
Данас и сутра у Руменки Пихтијада у новом издању

Данас и сутра у Руменки Пихтијада у новом издању

02.02.2018. 09:43 09:45