Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Pihtijada u Rumenki - praznik gurmanluka

04.02.2018. 21:56 23:58
Piše:
Foto: Dnevnik.rs

Rumenačka pihtijada, tradicionalna dvodnevna gurmanska manifestacija tog kraja, završena je. Festival je održan petnaestu godinu zaredom, s 1.600 litara skuvanih pihtija i 30 takmičara iz Srbije, Mađarske, Crne Gore, Republike Srpske i Rumunije koji su se nadmetali u kuvanju tog starinskog specijaliteta.

"Rumenačke pihtije karakteriše to što su bogate mesom, koje je, po pravilu, svinjsko", otkriva predsednik Organizacionog odbora manifestacije Branislav Popović.

Dodaje da je za proces pripreme tog jela, koje je na festivalu bilo izloženo za prodaju i degustaciju, bilo potrebno čak 30 sati.

"Koristili smo više od tone svinjskih glava, butkica, jezika, kožure i nogica, a od začina smo dodali biber u zrnu, beli i crni luk i so", veli Popović.

Iako je loše vreme u subotu organizatore nateralo da drugi dan programa pomere za juče, Rumenčane i njihove goste to nije omelo da dođu i  probaju specijalitet po kojem je njihovo mesto nadaleko poznato i daju svoj znalački sud. Iako mnogi kuvari imaju svoje „cake”, baka Nada iz Rumenke koja je došla da kupi porciju pihtija, kaže da tu nema velike tajne, samo treba dobrog mesa, tiha vatra i začina po volji, dok penzioner Branko Kojić kaže da, osim što su ukusne, pihtije su i zdrave!

" Dobre su za kosti, podmazuju zglobove – tvrdi on. – Volim da ih pojedem, a ne biram mnogo, bitno je samo to da ih ima dovoljno u tanjiru."


Natalijine pihtije najukusnije

Najukusnije pihtije od svinjskog mesa, po oceni žirija Rumenačke pihtijade, ove godine skuvala je Natalija Pavlović iz Badovinaca, dok je u kategoriji pihtija od raznih vrsta mesa pobedio Svetisav Brđanin iz Kragujevca. Kuriozitet ovogodišnje manifestacije bile su pihtije od boba, koje su zgotovili Ljiljana Branković i Dušan Apatović iz Sremskih Karlovaca, te im je žiri dodelio specijalnu nagradu.


Inače, ovogodišnja Pihtijada prvi put je održana pod okriljem veće manifestacije – „Zimski dani kulture, kulinarstva i starih zanata”. Reč je o inicijativi tamošnjeg kulturnog centra da sve manifestacije koje se održavaju u tom mestu dobiju širi, kulturni kontekst. Tako su, osim kulturno-umetničkog programa na centralnom događaju, održane i izložba starih zanata i materijalnog nasleđa i predavanje na temu istorije Rumenke. Kao sledeće u nizu, v. d. direktora Kulturnog centra Dragana Milošević najavila je „Kulturno leto”, kojim će se nastaviti vekovna tradicija proslave Petrovdana među Rumenčanima.

D. Ristić

Foto: S. Šušnjević

Piše:
Pošaljite komentar
Danas i sutra u Rumenki Pihtijada u novom izdanju

Danas i sutra u Rumenki Pihtijada u novom izdanju

02.02.2018. 09:43 09:45