Паприке са Ченеја тражене и у Београду
На породичном салашу у Ченеју, који лежи на два хектара, породица Кузмановић се већ шест година бави органском производњом.
Из њихове баште, која заузима 1,81 хектар салаша, сваке године бере се око 40 различитих сорти органског поврћа. Кузмановићи ту узгајају млади лук, краставце, цвеклу и друго поврће, затим мирођију, босиљак, али су ипак најпознатији по црвеној паприци. Домаћица Сања Кузмановић нас је уз широки осмех дочекала у башти, док је брала паприке за накупце из Београда који су тог дана долазили по poruybinu.
– Воле људи нашу црвену паприку, годинама је производимо, али колико год да посадимо, не буде довољно – прича Сања. – Ево, ове године смо, мислећи да је довољно, посадили 4.500 струкова, али опет фали. Сваке године проширујемо помало. Кажу да је слатка и другачија од свих осталих. Ето мог бренда! По томе смо познати. Годинама је од нас узимају и добављачи из Београда. Не узимају од других, већ од нас траже, не знам зашто… сад сам у проблему јер нема црвене паприке па берем зелену.
Органском производњом су почели да се баве пре шест година, када је Сања родила прву ћерку и када је због тога остала без посла. С обзиром на то да њихова породица има земљу која годинама није хемијски третирана, салаш је био идеалан за такав узгој. Покушали су и успели. У међувремену су сертификовали своју производњу, а данас од продаје имају, како каже Сања, просечну плату. Осим што своје производе продају сваке суботе на Рибљој пијаци, Кузмановићи их разносе на кућну адресу, али има и добављача из Београда и Новог Сада који долазе по poruybinе директно код њих.
– Нови Сад је добро тржиште, доста се прода и имамо муштерија, а стално нам долазе нове и, по искуству, највише се укључују они који добијају децу, и то кад почне дохрана и увођење чврсте хране – објаснила је Сања, и додала да су честе муштерије и они који су, нажалост, оболели од тешких болести.
Иако око имања сваког дана има много посла, Сања се не жали јер је, како каже, срећна што она и њен супруг Светозар, радећи у башти, проводе време са својим ћеркицама, које од њих уче доста о поврћу и органској производњи.
– Оне су ту, поред нас, живе неки свој здрав живот, стално су напољу и уче много о здравој исхрани – прича Сања Кузмановић. – Заједно беремо, мада то заправо буде и играње и брање, а у ствари се чувамо – ја радим, а оне су ту стално негде око мене у башти. Лена има две године и кад беремо паприку, пола ми погрицка – одсече им врх. Органска производња је сама по себи изузетно захтевна, има много посла. Супруг и ја највећим делом све радимо. Он одради све то што треба машински, а ја ручно, али имамо и жене које нам помажу, а укључени су и свекар и свекрва.
План Кузмановића је да производњу прошире и да обнове стари воћњак, којем је око 150 година. Жеља им је да сачувају постојећа стабла и додају још педесетак па да започну производњу органског воћа. Захвални су, како каже наша саговорница, Граду што улаже у органску производњу и ослушкује жеље и захтеве произвођача.
В. Бијелић
Пројекат „Приградска насеља Новог Сада” суфинансиран је од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.