ОРГАНСКО МИКРОБИЉЕ НАЈЧИСТИЈА ХРАНА После СНА идеја почела да се развија
У данашње време све је теже наћи праву органску храну узгајану у потпуно чистим условима без икаквих утицаја препарата, који могу бити штетни по здравље.
Микробиље постаје све популарније на светској гастрономској сцени, док су код нас пионири узгајања микробиља и клица тек направили прве кораке.
Микробиље ниче из посебних семена и бере се када младице достигну висину од око десет центиметара. Будући да је веома укусно, те садржи бројне хранљиве материје, користи се као додатак различитим јелима као што су свеже салате, сендвичи, потажи и друго. Ове сићушне биљке, осим што пружају боју и текстуру оброцима, повећавају њихову нутритивну вредност, што их чини веома пожељним додатком балансираној исхрани. У микросалашу „Џардин” доступне су многе врсте микробиља, клица и јестивог цвећа, док су од најпопуларнији ротквица, грашак, кукуруз и цвекла.
– Микробиље се узгаја у затвореном простору, користећи органска семена, чисту земљу и филтрирану воду, због чега је ово можда и најчистија храна која може да се купи – рекла је за „Дневник” Сандра Вулетић из микросалаша „Џардин”. – Наши производи су пуни витамина, минерала и ензима, може се примењивати у исхрани како би помогло код одређених болести, али и код здравих особа како би побољшало стање организма.
Како је наша саговорница казала, инспирацију за покретање овог бизниса добила је од једног свог пријатеља.
– Једне ноћи сам сањала да треба да позовем друга са којим се нисам чула веома дуго, а када сам се пробудила, то сам и урадила – започела је Сандра. – Он ми је рекао да је почео да се бави узгојем микробиља, одмах сам осетила некакав позив да кренем и ја да гајим ове биљке.
Паковање микробиља или клица у „Џардину” кошта 300 динара, а количина је довољна за недељу дана. Ови производи користе се као додатак исхрани и корисни су за различите ствари, као што је побољшање здравља срца, док се могу пронаћи подаци и да смањује ризик за настајање Алцхајмерове болести као и да ублажава симптоме дијабетеса 2.
Микросалаш „Џардин” нуди и могућност обуке за оне који би да сами узгајају микробиље за сопствену употребу или како би кренули у ширу продају.
Б. Гуран