На Футошкој пијаци добар избор и повољне цене
Касно пролеће право је време за шаролику пијачну понуду, а Футошка пијаца је увек одличан избор за потенцијалне купце. Више је разлога за такву тврдњу, а свакако да међу најважније спадају: добра локација, широк избор робе и приступачне цене.
У преподневној гужви јасно је да доминирају пензионери. Није у питању пун буђелар, већ „вишак” времена, тачније довољно за цуњање, одмеравање, упоређивање цене и квалитета, да би се начинио идеалан избор.
Тезге су пуне свежег воћа и поврћа, а утисак је да су јуче Футошком пијацом доминирале паприке бабуре. Одавно нису биле тако здраве и лепе, а цена им се кретала од 100 до 130 динара за килограм, у зависности од величине. Њихове „сестрице” љуте роге коштале су од 10 до 15, а оне „кинг сајз” – 20 динара. Где је паприка, ту је и парадајз, који је на већини тезги коштао 120 динара по килограму. Низ настављају краставци, салатари и пењачи, који су коштали од 30 до 40 динара по килограму. Млади лук, веза коштао је 25 динара, колико и главица белог, док се млади кромпир бели и црвени продавао по 40 динара за килограм, а ко је био спреман да купи три киле, добијао их је за 100.
Право је време за грашак и боранију, који су коштали 80 односно 160 динара за килограм. Ко воли да удинста стари црни лук, требало је за килограм да издвоји 60 динара, док је стари кромпир могао да се нађе за 50. Зелена салата свих фела продавала се за 50 динара по главици, док је млади купус коштао 30, а тиквице 20 динара по килограму.
Млада шаргарепа из Гложана могла је да се купи по 100, а першун за 200 динара, док је у мешаној варијанти и цена била средња – 150. Келераба кошта 50 динара, а целер 200 динара килограм. На једној тезги наишли смо на здрав карфиол (150), броколи (250) и плави patliyan (250) пристигле са југа Србије, док се веза блитве продавала за 40 динара. Кукуруз шећерац коштао је 40-50 динара комад. Шампињони су се продавали за 180 и 200 динара по килограму.
Што се воћа тиче, кајсије су преплавиле тезге. Тачно је да су ситније него ранијих година, па им је и цена таква, од 90 до 120 динара за килограм. Појавиле су се и ситније али здраве брескве. У зависности од величине, за килограм је потребно одвојити од 80 до 120 динара.
Крушке јечменке коштају 200 динара, јабуке, у зависности од сорте, од 90 до 130 динара, вишње су од 100 до 130, а врушт трешње од 100 до 140 динара по килограму. Ко воли боровницу, за килограм треба да издвоји 1200, а за малину 300 динара. Има и јужног воћа, лимун је 200, а банане 120 динара за килограм. Диње су коштале 150 динара килограм.
Ко сласт тражи у колачима, а не у воћу, за килограм домаћих колача треба да припреми 900 динара, а за штрудлу с маком 700.
С. Савић